Sidi: „Sajnos az alapversenyben nem hoztam ki magamból a maximumot”

CH. G. A.CH. G. A.
Vágólapra másolva!
2008.08.11. 11:04
A pekingi olimpia lőtere kint van a világ végén, de a háromnegyed órás buszozásért kárpótol a meseszép környezet, a lágyan domborodó, erdővel borított hegyek, a rengeteg ősi kolostor látványa.
Sidi Péter pontszerző helyre "lőtte magát"
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Sidi Péter pontszerző helyre "lőtte magát"
Sidi Péter pontszerző helyre "lőtte magát"
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Sidi Péter pontszerző helyre "lőtte magát"

Itt, ebben a környezetben jutott döntőbe Sidi Péter, a világranglista harmadik helyezettje, méghozzá a hatodik helyen a férfi légpuskások versenyében.

Sokáig tartotta a hatodik helyét, ám a hetedik sorozatban egy remek 10.7-tel feljött ötödiknek, majd a következőben 10.8-at lőtt – ennél jobbat senki sem az egész versenyben –, s ezzel a komáromi fiatalember holtversenyben már a negyedik helyen állt, a vérmesebb kollégák pedig az éremszerzésben is reménykedtek.

Aztán szertefoszlott a káprázat: a kilencedikben 10.2-t, az utolsó, tizedik sorozatban pedig kerek tíz kört teljesített a harmincéves magyar sportoló, így ötödik lett, azonos pontszámmal a orosz Konsztantyin Prihodcsenkóval. Ilyenkor szétlövés jön, s ez következett most is; a láthatóan teljesen elfáradó Sidi mindössze 9.1-et teljesített, így az orosz a nem túl acélos tíz egésszel is megelőzte.

Az olimpiai bajnok az indiai Abhinav Bindra lett, aki a végén 10.8-at durrantott, s ezzel megelőzte a kínai Csu Csi-nant és a sokáig vezető, az utolsó sorozatban mindössze 9.7-et produkákó finn Henri Häkkinent.

A 25 éves, pandzsábi Bindra India első olyan olimpiai bajnoki címét szerezte, amely nem gyeplabdában született – utóbbiból van nyolc, de most a válogatott, kisebb nemzeti tragédiát okozva, ki sem jutott Pekingbe.

Bindrának egyébként sokáig magyar szövetségi kapitánya volt Szucsák László személyében, akiről az újdonsült olimpiai bajnok a sajtóértekezleten meg is emlékezett. Sidi Péter nem tűnt szomorúnak a vegyes zónában.

„Sajnos az alapversenyben nem hoztam ki magamból a maximumot, az lett volna az igazi, ha egy körrel többet viszek magammal a döntőbe – mondta Sidi. – Nem baj, két számom még hátra van, habár az is igaz, hogy a 10 méteres versenyben vagyok kétszeres Európa-bajnok.”

„A 3x40 méteres számban összejöhet egy érem, a fekvő testhelyzetű egy kicsit lutri. Nagy volt az idegfeszültség, tudják, a sportlövészet nem olyan, mint a boksz vagy az atlétika, ahol kiüti vagy kifutja magából a stresszt az ember” – tette hozzá.

Kisvárdai István, Sidi edzője is elégedett volt.

„Döntőbe jutni mindig jó eredmény, most is az, különösen ebben az erős mezőnyben. Péterrel tizenhat éve dolgozom együtt, olyan, mintha a fiam vagy az öcsém lenne, tudom, hogy van még benne bőven tartalék – mondta Kisvárdai. – A sportlövők karrierje harmincéves korukban kezdődik igazán, s Péternek ez már a harmadik olimpiája.”

„Sajnos Magyarországon nincs fedett lőtér, de ebben a szezonban minden segítséget megkaptunk a szövetségtől, télen tudtunk edzeni Németországban, Ausztriában, a csehországi Plzenben, sőt még az amerikai olimpiai szövetség Colorado Springs-i táborában is. Péterhez hasonlóan én is izgatottan várom a további két számunkat” – tette hozzá a tréner.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik