A Bécsben elmaradt „berni csodát” siratja a német sajtó

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2008.06.30. 13:53
Címkék
Spanyol varázslatról írtak a hétfői német lapok, kivétel nélkül elismerve, hogy az ibériai válogatott az előző esti Európa-bajnoki döntőben teljesen megérdemelt győzelmet aratott a németek fölött.
A németeknek ennyi jutott az Henri Delaunay-trófeából
Fotó: Reuters
A németeknek ennyi jutott az Henri Delaunay-trófeából
A németeknek ennyi jutott az Henri Delaunay-trófeából
Fotó: Reuters
A németeknek ennyi jutott az Henri Delaunay-trófeából
A berlini Der Tagesspiegel szerint a németeknek Bécsben nem sikerült megismételniük az 1954-es „berni csodát”. A spanyolok örök vesztesként érkeztek az osztrák-svájci Eb-re, ahonnan sugárzó győztesként távoztak – fogalmazott a lap, kiemelve: Spanyolország válogatottja az egész torna során úgy csillogott, ahogy a döntőben is a németek ellen.

Akik – mint hozzátette – egyszerűen nem találták a játékos és fantáziadús spanyol foci ellenszerét. Ráadásul akarat nélkül és lélektelenül játszottak, mint többször is az Európa-bajnokság során – írta a második hely ellenére is meglehetősen ünneprontóan és kritikusan a lap, különösen elmarasztalva a védelmet, s elsősorban annak két oszlopos tagját, Metzeldert és Mertesackert tette felelőssé azért, hogy elmaradt a német futball reneszánsza.

A Berliner Zeitung szerint a német csapat túl fáradt volt egy csodálatos győzelemhez. Ezzel szemben a spanyolok fantasztikusan játszottak, szinte valamennyi játékos klasszis teljesítményt nyújtott, a középpályát mindvégig uralták, ahonnan optimálisan szolgálták ki – David Villa kiesésével – az egyetlen csatárt, Fernando Torrest.

A lap szerint a németek az egész torna során csupán egy tekintetben nyújtottak meglepőt, mégpedig abban, hogy egyszerűen kiszámíthatatlanok voltak. Amúgy pedig – különösen a döntőben – beleütköztek a valóságba.

A spanyolok ellen azon okok miatt veszítettek, amelyeket sok szakértő előre megjósolt: sem technikai téren, sem játékeleganciában, sem fantáziában nem tudták felvenni a versenyt az ellenféllel, s a korábbi erények – mindenekelőtt a szenvedély, valamint a győzni akarás – csak percekre jelentkeztek.

A Löw-legénységnek mindennek ellenére nincs különösebb oka a szomorkodásra – írta a Berliner Zeitung, úgy vélve: a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon talán már elég érett lesz a német válogatott ahhoz, hogy megszerezze a most elmaradt győzelmet.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung ugyancsak arra mutatott rá, hogy Németország teljesen megérdemelt vereséget szenvedett. Az álom nem teljesült, mert a csapat egyszerűen híján volt azoknak az eszközöknek, amelyek segítségével talán Európa-bajnoki címet szerezhetett volna.

Ezzel szemben Spanyolország diadalával az attraktív, a technikailag érett s a bátran támadó futball aratott győzelmet – írta a tekintélyes újság, hangoztatva, hogy a spanyolok szemet gyönyörködtető és imponáló játékot nyújtottak az egész torna során.

Az újság szerint a döntőben a német válogatott akarat nélkül és gyengén játszott, s ugyanazokat a hibákat követte el, amelyeket az előző mérkőzések legtöbbje során. A spanyolok játékának fegyelme, intelligenciája és céltudatossága ellen egyszerűen képtelen volt harcolni – írta a lap, úgy értékelve: a bécsi döntő a legszemléletesebben bizonyította a két válogatott közötti tudáskülönbséget.

Meglehetősen kritikusan fogalmazott a Süddeutsche Zeitung is, rámutatva: a németeknek – s nem csupán a spanyolok elleni döntőben – rá kellett döbbenniük, hogy még nem elég érettek egy ilyen bajnoki címre.

A bécsi vereség mindennek ellenére esélyt nyújt ahhoz, hogy Joachim Löw edző az elkövetkező időszakban valóban megvalósíthassa fő célkitűzését, mindenekelőtt az offenzív játék és a szenvedély kombinációját – fogalmazott a lap.

A vereség nyomán a csapatot ugyanakkor egyformán igyekezett vigasztalni Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár is, azt emelve ki, hogy az Európa-bajnoki második hely is elismerést érdemel.

Németország pedig csalódottan, de fegyelmezetten vette tudomásul, hogy elmaradt az olyannyira áhított győzelem, egyedül Magdeburgban, Schwerinben és Halléban került sor kisebb szurkolói randalírozásokra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik