Az orosz válogatott titkos fegyvere az FC Barcelonáról álmodik

Vágólapra másolva!
2008.06.25. 19:31
A 2008-as Európa-bajnokság eddigi talán legnagyobb felfedezettje az oroszok 10-ese, Andrej Arsavin, aki két eddigi fellépésén válogatottja húzóembere volt, több parádés megmozdulással keserítve ellenfelei életét. Hatalmas szerepet játszott abban, hogy válogatottja a döntőbe jutásért játszhat.
Andrej Arsavin már stoppol Barcelona felé.
MTI/DANIEL DAL ZENNARO
Andrej Arsavin már stoppol Barcelona felé.
Andrej Arsavin már stoppol Barcelona felé.
MTI/DANIEL DAL ZENNARO
Andrej Arsavin már stoppol Barcelona felé.

Már akkor sejteni lehetett, hogy egy nem akármilyen titkos fegyvert rejteget Andrej Arsavin személyében az orosz szövetségi kapitány, Guus Hiddink, amikor annak ellenére benevezte a szakember irányítóját, hogy az csak a harmadik csoportkörben kapcsolódhatott be az Euro 2008 küzdelmeibe, eltiltása miatt.

„Úgy érkeztem meg a tornára, hogy abban reménykedtem, hogy a pályára léphetek egy ilyen nagy eseményen – nyilatkozta a „szbornaja” karmestere, Arsavin. – Sok kemény edzésen vettem részt mostanában, ráadásul úgy, hogy tudtam: sokáig nem húzhatom még magamra a címeres mezt. Szörnyű érzés volt. Jobban is játszottam már, mint az Eb-n a svédek és a hollandok ellen, de most a győzelem volt a lényeg.”

A szerény Arsavint nem kisebb személyiségek tartják a kontinenstorna felfedezettjének, mint Arsene Wenger és Zinedine Zidane, és ilyen előélettel nem meglepő, hogy több nyugati klub is bejelentkezett a Zenit csillagáért.

„Egész életemben a Barcelonának szurkoltam – zárta rövidre e kérdéskört Arsavin. – A Barcelona az álmom. Soha sem gondoltam volna, hogy egyszer lehetőségem nyílik majd ott játszani. De majd meglátjuk, mit hoz a jövő, semmi biztosat nem tudok mondani. Ebben a pillanatban az orosz válogatott játékosa vagyok és az elődöntőre koncentrálok.”

Diplomatikusan megdicsérte az orosz labdarúgó-szövetség elnökét, Vitalij Mutkót, majd szövetségi kapitányáról, Guud Hiddinkről is áradozott egy sort.

„Nagyon kedveljük őt, mert több szabadságot ad nekünk a pályán, mint elődei. Hisz bennünk és fel tud minket lelkesíteni, így sokkal jobban játszunk. Igen elégedett vagyok vele, szerintem a világ egyik legjobb edzője. Nagy élmény vele dolgozni.”

Kitért a spanyolok elleni elődöntőre is, és amikor azt kérdezték tőle, hogy nem lesz-e túl nagy érvágás számukra Gyenyisz Kologyin és Dimitrij Torbinszkij hiánya, saját magát hozta fel példának.

„Én sem játszottam a Bayern München elleni UEFA-kupa-elődöntőn, és mindenki siránkozott emiatt, aztán 4–0-ra győztünk. Nincsenek pótolhatatlan emberek, bár vannak másoknál jobb játékosok, de nem érdemes siránkozni hiányuk miatt, hanem azokkal kell pótolni őket, akiket behívott a kapitány a keretbe.”

Két olyan játékost is kiemelt, akik nincsenek ott a tornán különböző okok miatt, de hatalmas jövő áll előttük: Pavel Pogrebnyakot és Igor Gyenyiszovot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik