Edzőkeringő

Vágólapra másolva!
2008.06.06. 00:20
Állítólag amikor Laky Károlyt szerződtették a kubai vízilabda-válogatott edzőjének, és megkérdezték tőle, mennyi időre van szüksége egy ütőképes csapat kialakítására, ő azt felelte, tíz évre. Ez bölcs előrelátásra vall, hiszen tíz esztendő igen hosszú idő, addig bármi történhet, egy egész évtizedre biztos alapokra helyezte az életét.

Ha megnézzük csak a hátunk mögött hagyott futballbajnokság edzőcseréinek listáját, döbbenetes képet kapunk. Tizenhárom szakembert állítottak fel a kispadról, néhány klubnál nem is egyszer váltott edzőt a tulajdonos, és csak öt csapat fejezte be a tavaszi idényt annak a trénernek az irányításával, akivel tavaly augusztusban elkezdte az őszit.

Szegény helyen különösen kegyetlen világ a profi sport: csak az eredmény számít. Nincs idő várni, azonnal kell a siker, mert csak arra harap a reménybeli befektető, csak az vonzza a szponzort. Hiába szól minden józan érv amellett, hogy egy edzőnek időt kell kapnia a gyümölcsöző munkához, mintegy két-három év szükséges egy jó együttes kialakításához, nálunk kevés kivétellel süket fülekre talál ez az igazság.

Önmagában ez még nem is lenne nagy baj, ha a váltások tiszta koncepciókról, határozott jövőképről árulkodnának. A héten Tarsoly Csaba adott interjút lapunknak, s önkritikusan ismerte el, gyakran rosszul választott embert a kispadra: tucatnyi név, tucatnyi karakter és jellem, és legfőképp tucatnyi eltérő filozófia a futballról. Olykor nehéz megmagyarázni, miért épp ez az edző váltja azt, akit hetek vagy hónapok múltán másutt fogadnak megváltóként, miközben a keret sehol sem változik.

Még az is előfordult, hogy egy döntési helyzetben lévő vezetőnek sok pénzzel tartozott egy edző, nosza, szerződtette, hadd keressen, így aztán törleszthet is… Súgók és menedzserek javasolnak, tukmálnak valakit a tulajdonosokra, persze a saját érdekük mentén, ők pedig belekapnak ebbe, majd abba, és a külső szemlélő szinte beleszédül ebbe a körforgásba.

Laky Károlynak akkor nagy szerencséje volt: a mi futballunkban már az az edző is hálás lehet a sorsnak, aki tíz hónapot kap. Elvégre tíz hónap is igen hosszú idő, addig bármi történhet, és csaknem egy évre biztos alapokra helyezte az életét…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik