A Bundesliga beelőzött: több játékost ad az Eb-re, mint a Premier League

Vágólapra másolva!
2008.06.04. 23:35
Szombaton kezdődik a nyár legfontosabb futballeseménye, az Ausztria és Svájc által közösen rendezett Európa-bajnokság. A résztvevő csapatok végleges, 23 fős keretét ismerve megvizsgáltuk, mely országokból, illetve klubokból érkezik a legtöbb játékos a tornára. Nos, az elemzés szerint a bajnokságok közül a német Bundesliga, a kluboknál pedig – némiképp meglepő módon – a francia Olympique Lyon és a görög Panathinaikosz lett az első ebben az összevetésben.
A szezonban egy célért hajtottak, az Eb-n viszont majd különböző célokért küzdenek – Miroslav Klose, Franck Ribéry, Hamit Altintop és Luca Toni is kellett ahhoz, hogy a Bundesliga "beelőzzön"
Fotó: Imago
A szezonban egy célért hajtottak, az Eb-n viszont majd különböző célokért küzdenek – Miroslav Klose, Franck Ribéry, Hamit Altintop és Luca Toni is kellett ahhoz, hogy a Bundesliga "beelőzzön"
A szezonban egy célért hajtottak, az Eb-n viszont majd különböző célokért küzdenek – Miroslav Klose, Franck Ribéry, Hamit Altintop és Luca Toni is kellett ahhoz, hogy a Bundesliga "beelőzzön"
Fotó: Imago
A szezonban egy célért hajtottak, az Eb-n viszont majd különböző célokért küzdenek – Miroslav Klose, Franck Ribéry, Hamit Altintop és Luca Toni is kellett ahhoz, hogy a Bundesliga "beelőzzön"

HONNAN JÖTTEK?

Németország 56
Anglia 42
Spanyolország 41
Olaszország 37
Oroszország 29
Franciaország 24
Görögország 22
Törökország 17
Ausztria 17
Portugália 13
Románia 13
Hollandia 10
Lengyelország 9
Svájc 8
Svédország 7
Belgium 4
Skócia 4
Dánia 3
Ukrajna 3
Csehország 3
Horvátország 3
Norvégia 2
Bulgária 1
A félreértések elkerülése végett megjegyezzük, hogy az alábbi összeállítást a torna hivatalos honlapja alapján készítettük, és azt vettük figyelembe, hogy a játékosok a 2007–08-as szezonban melyik klubban játszottak (hiszen a szerződésük a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően június 30-ig szól). Ha valaki pedig több csapatban is szerepelt, akkor azt, amelyikben az idényt befejezte, kölcsönadások esetében pedig azt a gárdát, ahol legutóbb pályára lépett.

Mielőtt belevágnánk, tekintsünk vissza a múltba, ugorjunk vissza kettő, illetve négy évet. A 2006-os németországi világbajnokságra az angol bajnokságokból érkezett a legtöbb játékos. A ködös Albiont Németország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország követte.

A 2004-es portugáliai Eb-n ugyanez volt a helyzet, mindössze Spanyolország és Franciaország „helyezése” volt fordított. Az idei kontinensviadal tehát már rögtön a kezdő sípszó előtt hozott egy változást a korábbi évekhez képest.

Az osztrák-svájci közös rendezésű Eb-n ugyanis a németországi klubokban játszók lesznek a legtöbben, szám szerint 56-an. Ebből 55-en a Bundesliga I-ben rúgták a bőrt a tavaszi szezonban. Az egy másodosztályú kivételt a német válogatottba behívott Oliver Neuville jelenti, aki a Bundesliga II-ben szereplő, és azt megnyerő Mönchengladbachban játszotta végig az elmúlt idényt.

Anglia tehát leszorult a lista éléről – ami annak ellenére, hogy tele van légióssal az élvonal, nyilvánvalóan annak a következménye, hogy Steven Gerrardék nem tudtak kijutni a nyári tornára –, de így is a Premier League (és a Championship) jelenti az Eb-re benevezett játékosok második legnagyobb bázisát.

Eredetileg 43 angol élvonalbeli játékos szerepelt a 368 labdarúgó között, de a holland Ryan Babel (Liverpool) sérülése miatt ez a szám eggyel csökkent. Az angol másodosztályt, a Championshipet Marek Saganowski személyében egy játékos képviseli. A lengyel csatár a Southamptont erősíti.

Nem sokkal marad el Spanyolország Anglia mögött. Hispánia 41 játékost delegál az Euro 2008-ra, ezzel a képzeletbeli dobogó harmadik foka jutott neki. Az innen érkezők között is akadt egy olyan peches játékos, aki sérülés miatt volt kénytelen elhagyni a már véglegesnek tekintett 23 fős keretet.

Az olaszok csapatkapitányának, Fabio Cannavarónak Babelhez hasonlóan bokaszalag-szakadás miatt kell kihagynia az Eb-t. A Real Madrid védőjének hiánya csak azért nem csökkenti a Primera Divisiónban játszók számát, mert a holland sorstársa helyére behívott Khalid Boulahrouz is a spanyol élvonalban kergette ebben a szezonban a labdát (Sevilla), még ha csak kölcsönben is.

Az eddig említett ligákat az olasz követi 37 játékost delegálva (itt mindenki a Serie A-ban játszik), majd érdekes módon nem az öt topligába tartozó francia, hanem az orosz bajnokság következik 29 futballistával. Franciaország 24 játékossal csak a hatodik.

Összesen 23 országból érkeznek játékosok az Európa-bajnokságra, Anglián kívül hat olyanból, melynek válogatottja nem lesz ott Ausztriában és Svájcban: Belgium, Skócia, Dánia, Ukrajna, Norvégia és Bulgária.

Mint azt már megszokhattuk, a magyar élvonalból, a Soproni Ligából ezúttal sem utazik senki az Eb-re. Hazánk élvonalában játszó labdarúgó legutóbb 1972-ben szerepelt a kontinenstornán. Az akkori, Belgiumban megrendezett torna volt eddig az utolsó kontinenstornája a magyar válogatottnak…

A LEGTÖBB JÁTÉKOST ADJÁK

Lyon 10
Panathinaikosz 10
Bayern 9
Galatasaray 8
Bremen 8
Barcelona 8
Real Madrid 7
Chelsea 7
Arsenal 6
Zenit 6
Hamburg 6
Steaua Bucuresti 6
Fenerbahce 6
A bajnokságok összevetése után érdekes adatokat mutat a klubok szerinti összehasonlítás is, amelyben némi meglepetésre az Olympique Lyon és a Panathinaikosz áll az élen. A francia és görög gárda egyaránt tíz-tíz játékossal képviselteti majd magát.

Őket a Bayern München követi kilenc labdarúgóval. A Barcelona, a Galatasaray és a Werder Bremen keretéből 8-8 játékosnak lesz jelenése.

Az UEFA-Kupát elhódító Zenitet hatan, míg a BL-győztes Manchester Unitedet öten képviselik.

Kilenc olyan klubból is érkezik játékos, amely kiesett hazája első osztályából. A Nürnbergből nem kevesebb, mint öt labdarúgót láthatunk majd a júniusi megmérettetésen.

A kiesés keserű ízét a csehek közül négyen (Nürnberg: Jan Koller, Jaromír Blazek, Tomás Galásek; Reading: Marek Matejovsky), míg a horvátok közül hárman (Parma: Igor Budan; Lens: Vedran Runje; Livorno: Dario Knezevic) tapasztalták meg.

Végül érdemes megjegyezni, hogy a spanyol keretben nincs ott a Real Madriddal bajnokságot nyerő Raúl, ellentétben Sergio Garcíával, aki a Zaragozával elbúcsúzott a spanyol élvonaltól.

"DELEGÁCIÓK" A NÉMET KLUBOKBÓL

BUNDESLIGA 1.
Bayern München 9
Werder Bremen 8
Hamburg 6
Dortmund 5
Nürnberg 5
Stuttgart 5
Leverkusen 4
Frankfurt 4
Hertha 3
Schalke 3
Wolfsburg 2
Hannover 1
Bundesliga 2.
Mönchengladbach 1
Összesen 56

"DELEGÁCIÓK" AZ ANGOL KLUBOKBÓL

PREMIER LEAGUE
Chelsea 7
Arsenal 6
Liverpool 5
Manchester United 5
Portsmouth 3
Manchester City 3
Aston Villa 2
Middlesbrough 2
Birmingham City 2
Wigan 1
Blackburn 1
Bolton 1
Newcastle 1
Reading 1
West Ham 1
Championship
Southampton 1
Összesen 42

"DELEGÁCIÓK" A SPANYOL KLUBOKBÓL

PRIMERA DIVISIÓN
Barcelona 8
Real Madrid 7
Valencia 5
Villarreal 4
Betis 3
Mallorca 3
Sevilla 3
Atlético Madrid 2
Getafe 2
Deportivo 1
Zaragoza 1
Osasuna 1
Santander 1
Összesen 41

"DELEGÁCIÓK" AZ OLASZ KLUBOKBÓL

SERIE A
AC Milan 5
Juventus 5
Inter 4
AS Roma 4
Fiorentina 4
Lazio 3
Sampdoria 2
Udinese 2
Livorno 2
Siena 2
Palermo 1
Napoli 1
Parma 1
Genoa 1
Összesen 37
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik