A béka

Pajor-Gyulai LászlóPajor-Gyulai László
Vágólapra másolva!
2008.03.22. 01:01
Nyilasi Tibor kikezdhetetlen szaktekintély, neki hinni kell. Ráadásul nincs is ok a kételkedésre, hiszen Paul Shaw valóban remek futballista, most például ragyogó góllal szerzett három pontot az amúgy nem tündöklő Ferencvárosnak, tehát amikor Nyilasi Tibor azt mondja, példakép lehet jóval a harmincon túl is, akkor nyugodtan rábólinthatunk: igaza van.

Ugyanakkor az is tény, hogy kicsit bántó a véleményt kísérő kommentár a televíziós közvetítésben: Paul Shaw az angol ötödosztályból jött, és ennek ellenére nézhet fel rá az egész mezőny, a közönség, a jóval fiatalabb nemzedék. Az angol futballista ezen alighanem túllépne egy vállrándítással, de öntudatos magyar futballbarát ezt nem teheti meg.

Aztán jön még ehhez, hogy Nyilasi Tibor azt is mondja, a veterán angol óriási alázattal űzi ezt a sportágat, amelynek – ezt már én teszem hozzá – cseppet sem mellékesen a megélhetését köszönheti. Újabb adalék: a jövendő angol tulajdonosok hoztak még futballistákat a kínai másodosztályból is, és aki eddig pályára lépett közülük, az szinte ki is magaslott a mezőnyből.

Hogy is van ez?

Az angol ötödosztály – ami persze nem igaz, Paul Shaw magasabb régiókat megjárt labdarúgó – és a kínai másodvonal minta, mint idol az Orthok, Puskások, Albertok és éppen Nyilasik emlékéből táplálkozó magyar futballban? Bizony. Kínában manapság hatalmas összegeket fektetnek be a sportágba, hemzsegnek arrafelé a kiválónál is kiválóbb játékosok, és mert az első osztályú csapatok kerete véges, eggyel alacsonyabb szinten is igazi tehetségek várják a lehetőséget a kiugrásra.

Az angol futball életét, mentalitását pedig jól ismerjük, manapság örömmel láthatjuk, hiszen magyar érdekeltsége is van, hogy kiscsapatok képesek romba dönteni a nagyok álmát a kupában, arrafelé a lehetetlen szó legfeljebb a szótárban lelhető fel, a pályán viszont ismeretlen, és az alázat nem érdem, hanem olyannyira természetes, mint földi halandónak a lélegzetvétel. Emlékezzünk Orthra, Puskásra, Albertre és Nyilasira, ez így van jól. És amíg a jelenünk nem annyira fényes, mint a múltunk, nyeljük le a békát: tanuljunk Paul Shaw-tól és a kínai másodosztályból érkező derék afrikaiaktól.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik