Van Nistelrooy: nincs már olyan messze Ausztria és Svájc

CSERHÁTI ZOLTÁNCSERHÁTI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.11.15. 20:26
Egy lépésre van a holland válogatott attól, hogy kiharcolja a továbbjutást a 2008-as Európa-bajnokságra. Ráadásul az az utolsó lépés nem is tűnik olyan nehéznek: az oranjének a luxemburgi válogatottat kell felülmúlni. De a történelemben volt már rá példa, hogy ez nem sikerült…
Ruud van Nistelrooy (balra) és Marco van Basten
Ruud van Nistelrooy (balra) és Marco van Basten
Ruud van Nistelrooy (balra) és Marco van Basten
Ruud van Nistelrooy (balra) és Marco van Basten

Hollandia jelenleg hét győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel Románia mögött a második helyen áll a selejtezősorozat G jelű csoportjában. A bolgár válogatott négy ponttal lemaradva követi a „narancsosokat”, ami azt jelenti, ha a hétvégén győznek a hollandusok, akkor biztosan továbbjutnak – az utolsó forduló eredményeitől függetlenül.

Hollandia 1988 óta mindig résztvevője az Európa-bajnokságoknak, eddig összesen már hétszer vettek részt a kontinenstornán – ennél jobb mutatókkal csak a németek és az oroszok rendelkeznek.

Bár a De Kuip stadion 49 000 nézője könnyű győzelmet vár a szomszédos ország ellen, volt már rá példa, hogy fontos meccsen buktak Luxemburg ellen.

1963. október 20-án egy bizonyos Camille Dimmer két góljával a „hercegségiek” 2-1-es győzelmet arattak Rotterdamban, így ütve el a hollandokat a ’64-es EB-n való részvétel lehetőségétől. Bár a németalföldieknek most a döntetlen is elég lenne a „dicsőséghez”, minden valószínűséggel a szurkolók hatalmas csalódásként élnék meg még ezt az eredményt is.

Marco van Basten is komolyan veszi a mérkőzést, és igyekszik meglepni a luxemburgiakat. A szakvezető ezért azon gondolkozik, hogy a megszokott 4-3-3-as formáció helyett a 4-4-2-es felállást választja. „A luxemburgi védők ellen talán több esélyünk van, ha két középcsatárral kezdünk” – spekulált a hollandok első embere.

Ruud van Nistelrooy, a szövetségi kapitánnyal nyáron kibékült madridi támadó így nyilatkozott a felvázolt taktikáról: „Egy támadónak mindig jó, ha tudhat még valakit maga mellett. Talán túlságosan is támadó felállásnak tűnik ez, de az ilyen védekező beállítottságú ellenfelek ellen ez kell. Remélem, a luxemburgiak ellen is működni fog.”

A mesterlövész viszont már a jövőre is gondol, és fejben nem is jár távol Ausztriától és Svájctól: „Majdnem a kvalifikáció végén járunk. Ha nyerünk, rengeteg időnk lesz még a döntőig dolgozni, így ott a megfelelő taktikai felállást fogjuk alkalmazni.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik