Hazárdjáték

Vágólapra másolva!
2007.08.23. 00:40
Az életet az teszi elviselhetővé, hogy nem tudjuk, mi történik ezután. Lengyel Ferencnek mostanában aligha jut ideje Anatole France gondolatait olvasni, pedig a fenti idézet mintha neki íródott volna. Lehet-e biztos abban egy edző, hogy csapata a következő két fordulóban közönségszórakoztató meccsen, vastaps és hullámzás kíséretében legyőzi a Nyíregyházát, majd egy héttel később jobbnak bizonyul a Tatabányánál? Aligha. És mégis...

A paksi szakember maga szabta feltételként, hogy az ő irigyelt, hazai ászokkal megerősített csapata hat pontot szerez a folytatásban. Hazárdjátéknak tekinthető-e mindez, avagy elismerés illeti a korábbi remek labdarúgót, a még zöldfülű trénert, amiért mármár mosolyogva tette bele a fejét a hurokba?

Egyébként érdekes folyamat zajlik Pakson. Minden rezdülés, valamennyi meccs s megannyi kósza hír jelzi, milyen magyaros történet ez. Adva van egy stabil hátterű, ambiciózus célokat megfogalmazó, szponzori pénzekkel megerősített klubvezetőség, s alakul mellé egy erősnek tűnő keret. Aztán elkezdődik a bajnokság, és az innen-onnan vásárolt „nagy nevek” becsődölnek, a csapat játéka döcög, s ami ennél is szembetűnőbb, eredménytelen.

Mintha mindezt már végignéztük volna itthon és külföldön, mondjuk a Real Madridnál, a galaktikusoknak nevezett csodacsapatnál. Vagy ott volt a Vasas esete: tavaly tavasszal egyre-másra szerződtették a korábbi válogatottakat Angyalföldre, akit az aktuális edző kért, máris piros-kékbe öltözött. Kieső helyen végzett, csak a Fradi kizárása mentette meg.

Van itthon pozitív példa is: elég, ha csak az MTK-t nézzük (még a MIKA elleni UEFA-kupa-kudarccal együtt is...), vagy a Kaposvárt, amely talán két év múlva sem lesz esélyes a bajnoki címre, de az egyik legszimpatikusabb és legstílusosabb csapattá nőtte ki magát – megannyi nevesincs ifjúval.

Lengyel Ferenc elfogadta, sőt ahogy hallani, maga kérte az ultimátumot. Volt már ilyen a magyar futballban, néhány éve a Ferencvárosnál Varga Zoltán kapott hasonlót, tőle is hat pontot vártak két meccsen. Tudjuk, mi lett a történet vége, drámai meccs az Üllői úton a Fehérvár ellen, szurkolói tüntetés és a legendás nyolcas menesztése.

Az életet az teszi elviselhetővé, hogy nem tudjuk, mi történik ezután. Anatole France ezúttal téved: Lengyel Ferenc paksi történetének sejthető a vége...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik