Megerősítette vezető pozícióját Carlos Sainz

Vágólapra másolva!
2007.01.10. 17:37
Carlos Sainz növelte előnyét az autósoknál a 29. Dakar-ralin, miután megnyerte az ötödik nap Ouarzazate és Tan tan közötti, 325 kilométer hosszú szelektív szakaszát. A motorkerékpárosok mezőnyében Isidre Esteve Pujol volt a leggyorsabb, de a hatodik nap előtt Marc Coma magabiztosan vezet. Feladta a Dakart két magyar autós egység, a Kis Sándor Czeglédi Péter és a Kristóf Márton, Simon Péter kettős. Kiesett a kamionosoknál a tavalyi győztes Vlagyimir Csagin.
Carlos Sainz már a második szakaszt nyerte meg az idei Dakaron
Carlos Sainz már a második szakaszt nyerte meg az idei Dakaron
Carlos Sainz már a második szakaszt nyerte meg az idei Dakaron
Carlos Sainz már a második szakaszt nyerte meg az idei Dakaron

Nem tudja folytatni a 29. Dakar-ralit a Kis Sándor, Czeglédi Péter (Nissan Pickup) és a Kristóf Márton, Simon Péter (Bowler) páros. Magyar szempontból ez volt a nap negatív híre, örömteli viszont, hogy a motorosoknál Kátai Péter és Dési János, az autósoknál pedig a Szalay Balázs, Bunkoczi László és a Palik László, Darázsi Gábor duó is stabilan jó teljesítményt nyújt.

Mint arról korábbi írásunkban (Kis Sándor és Kristóf Márton feladta a Dakart) beszámoltunk, Kiséknek előbb a váltója hibásodott meg, majd kigyulladt a Nissan fékje, és a rengeteg probléma és késés miatt éjjel úgy döntöttek, hogy "bedobják a törölközőt).

Kristófék bent ragadtak a szelektív szakaszon, sőt a segítségükre siető szervizkamion is elsüllyedt.

Az autósoknál szerdán Carlos Sainz volt a leggyorsabb, a Volkswagen spanyol pilótája így közl két percre növelte előnyét márkatársa, Giniel de Villiers előtt.

Most, hogy lassan féltávhoz közeledik a mezőny, látható, hogy az utóbbi években egyeduralkodó Mitsubishi-versenyzők embereikre találtak a VW-s pilótákban, elsősorban Sainzban és De Villiersben.

Az összetettben a Touaregek foglalják el az első három helyet, és – bár még nagyon sok van hátra – most már komolyan számolni a trónfosztással a négykerekűeknél.

Szalay Balázs ma megelőzte az összetettben Palik Lászlót, miután több mint 17 perccel jobb volt Ouarzazate és Tan tan között, mint az RTL Motorsport Klub frontembere. A magyarázat: a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatója törött féltengellyel evickélt be a célba Nissanjával, de folytatni tudja a versenyzést.

„Már annak is örülök, hogy egyáltalán kiértünk a szakaszról, ugyanis körülbelül százhúsz kilométert tettünk meg a törött féltengellyel" – mondta Palik.

Most a legrutinosabb magyar Dakar-pilóta 3 perc 45 másodperces előnnyel várhatja a hatodik szakaszt. Szalay a 43., Palik a 44. helyen áll az összetettben.

A motorosoknál a trónkövetelő Isidre Esteve Pujol két perccel volt gyorsabb az ötödik speciálison az összetettbeli éllovas és címvédő Marc Cománál, a többiek lassan leszakadni látszanak róluk.

Kátai Péter a 39., Dési János a 66. helyen zárta a szakaszt, összetettben a 37., illetve az 50. hely a két magyaré.

A kamionosoknál az orosz Vlagyimir Csagin előbb elveszítette az első helyet, miután üzemanyag-adagolási gondok miatt a hármas időellenőrző pont előtt egy km-rel megállt az autója. Azt követően hiába vártak a címvédőre, nem érkezett meg, és a Dakar-rali hivatalos weboldalán már a kiesők között tüntették föl.

A szakaszt a holland Hans Stacey (MAN) nyerte, és az összetettben is átvette a vezetést. ----
Tehetség és Kurázsi nemzetközi
szupertorna (átlagértékszám: 2633,
XVII-es kategória), Budapest

8. forduló: Short (angol)–Polgár Judit (magyar) 1:0, Ács Péter (magyar)–Lékó Péter (magyar) 1:0, Berkes Ferenc (magyar)–Almási Zoltán (magyar) 1:0, Movsesian (szlovák)–Lutz (német) 0:1, Gelfand (izraeli)–Korcsnoj (svájci) döntetlen
Az állás: Short 6 pont, Polgár J. 5, Ács, Lékó, Movsesian és Gelfand 4-4, Berkes, Lutz és Korcsnoj 3.5-3.5, Almási 2.5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik