Dakar rali: először indulnak női pilóták Szaúd-Arábiából

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2021.12.15. 17:37
Maszael al-Obajdan és Dania Akil személyében először vesznek részt szaúdi női pilóták a Dakar ralin – írja a Magyar Távirati Iroda.

Mindkettőjüknek van már tapasztalata hosszú távú, off-road viadalokon, noha a szaúdi királyságban 2018-ig egyáltalán nem engedélyezték, hogy a nők járművet vezethessenek.

„Egy álom válik valóra azzal, hogy ilyen híres versenyen indulhatok – jegyezte meg a 33 éves al-Obajdan, aki a nemzetközi szövetség (FIA) tereprali világkupa-sorozat egyik viadalán volt már hetedik is. – Azt csinálom, amit szeretek. Nagyon sok támogatást kapok olyan emberektől, akik szerint sokakat inspirálok. Hamar rájöttem, hogy az eredményeimmel ajtókat nyitok ki és akadályokat döntök le.”

A szintén 33 esztendős Akil a tavalyi évet azzal töltötte, hogy felépült a gerinc- és más töréseiből, amelyeket bahreini balesetében szenvedett el, majd megnyerte összetettben a FIA-terepvilágkupát.

„A baleset utáni hónapok fájdalmasak voltak, de bizonyos szempontból szerencsésnek mondhatom magam, mert nem volt szükségem műtétre. A motorsportban vállalnod kell a kockázatokat” – mondta Akil.

A 44. Dakar ralit január 2. és 14. között rendezik meg Szaúd-Arábiában, a táv több mint 8300 kilométer.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik