Dakar: Kovácsék hármat előztek, az autósoknál Al-Attijah remekelt

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2024.01.10. 20:00
null
Kovács Miklóséknak nagyon jó napjuk volt (Fotó: Qualisport)
Rövid, de velős dűnés szakasz várt szerdán a Dakar-mezőnyre – ez itt már tényleg a sivatagi show! A magyarok sikerrel vették az akadályt.

 

AZ ÜRES NEGYED, ahogy a neve is mutatja, nem hemzseg az építészeti vagy turisztikai látványosságoktól, ám a terepralisok számára valódi paradicsom a végeláthatatlan dűnesorokkal. A 118 kilométeres mért szakasz megadta az elkövetkező napok alaphangulatát.

Az akadályt az autósok közül Nasszer al-Attijah vette a legjobban – nem csoda, ő a szomszédos ország, Katar homokján tanulta a szakmát. Részsikere egyben azt is jelentette, hogy az összetettben felzárkózott a második helyre. No és azt is, hogy elöl rajtol csütörtökön, amikor a motorosok más útvonala miatt nem lesznek nyomok, amelyeket követhetnének az autósok.

„Nem taktikáztam – világított rá Al-Attijah a nyilvánvaló tényre. – Meg akartam nyerni a szakaszt, nem törődve azzal, hogy másnap mi rajtolunk elsőként a hatszáz kilométeres szakaszon.”

Lónyai Pál a Challenger kategóriában a 32. helyen ért célba, büntetése miatt a 37. helyről várja a folytatást.

A motorosoknál Pablo Quintanilla volt a leggyorsabb, míg a kamionosoknál Martin Macík, de nekünk, magyaroknak az a legfontosabb, hogy Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László triónak az elmúlt két, nehéz nap után sikerült tovább gyorsulni, és felzárkózni az összetettben a 13. helyre.

„Két nagyon nehéz nappal a hátunk mögött – ásás, tolatás, porban autózás, hideg éjszaka – vágtunk neki a szerdai szakasznak, amelyen szerencsére nem volt nagyobb gondunk. Menni kell, menni kell, menni kell, mert messze még a vége” – nyilatkozta Kovács Miklós.

46. DAKAR RALI
Az állás a 5. szakasz (Al-Hofuf–Subajtah,össztáv: 645 km, ebből szelektív szakasz: 118 km) után

Autósok:1. Jazid al-Radzsi, Timo Gottschalk (szaúdi, német, Toyota Hilux) 17:24:04, 2. Al-Attijah, Baumel (katari, francia, Hunter) 9:03 perc hátrány, 3. Sainz, Cruz (spanyol, Audi RS Q E-tron) 11:31 p h., 3.Motorosok:1. Ross Branch (botswanai, Hero) 19:05:03, 2. Cornejo (chilei, Honda) 1:14 p h., 3. Brabec (amerikai, Honda) 3:47 p h., ...32. Gyenes (romániai, KTM) 2:39:39 ó h.Kamionosok:1. Janus van Kasteren, Darek Rodewald, Marcel Snijders (holland, lengyel, holland, Iveco) 20:01:22, 2. Macik, Tomasek, Svanda (cseh, Iveco) 22:03 p h., 3. Loprais, Valtr Jr., Stross (cseh, Praga) 26:05 p h., ...13. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 5:04:00 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik