Válogatott: Orban a profi labdarúgó mintaképe – Gulácsi

Vágólapra másolva!
2018.10.11. 11:42
null
Már tiszta Marco Rossi elképzelése a játékosok előtt (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott első számú kapusa, Gulácsi Péter remek játékosnak tartja Willi Orbant, akit példamutató, tudatos fiatalembernek tart, és akinek segít a magyar nyelv elsajátításában.

 

Alighanem a könyökén jön ki a téma, de beszéljen lipcsei csapattársáról: milyen srác Willi Orban?
Nem az a típus, aki szeret a társaság középpontjában állni, aki állandóan hangoskodik, poénkodik – mondta Gulácsi Péter, a magyar válogatott és a német élvonalbeli RB Leipzig kapusa. – De ha meg kellene formálnom a profi labdarúgó mintaképét, ő lenne az. Hihetetlenül példamutató srác, tudatos, mindent a labdarúgásnak rendel alá. Huszonegy évesen már a Kaiserslautern csapatkapitánya volt, aztán amikor Lipcsébe igazolt, rövid időn belül ott is övé lett a karszalag. Ez nem lehet véletlen.

– Mivel győzte meg, hogy a magyar válogatottban a helye?

Örülök, hogy ezt megkérdezte, így legalább tisztázhatom. Nem én győztem meg Willit, hanem Willi szeretett volna a magyar válogatottban játszani. Az elmúlt két évben rendre kérdezősködött, milyen a hangulat a csapatnál, mik az erősségeink, gyengeségeink, s én őszintén elmondtam a véleményemet. Mostanra érett meg benne a döntés. Az elmúlt időszakban az összes mérkőzésünket végignézte, képben volt. Nem az történt, hogy az egyik szeptemberi napon felkelt, és felhívta Marco Rossit. Abszolút tisztában van az otthoni helyzettel, a mostani edzőtáborba is úgy érkezett, hogy a játékosokat név szerint ismerte.

AKÁRCSAK A LIPCSÉNÉL
Gulácsi Péter remekül kezdte az idényt az RB Leipzignél. A csapat a Bundesligában a második helyen áll, ráadásul hét mérkőzésen mindössze kilenc gólt kapott.

„És ha még ebből levesszük az első fordulót, amikor a Dortmund otthonában négy-egyre kikaptunk, igazán jó a mutatónk – mondta a kapus. – Ha így vesszük, az utóbbi hat találkozónkon öt gólt kaptunk. Ez azért fontos, mert olyan csapat vagyunk, amely akkor lehet sikeres, ha kevés gólt kap. Első számú fegyverünk a szervezett védekezés, a stabilitás, éppen úgy, mint itt, a magyar válogatottnál.”

Egy szobában vannak Telkiben?
Választani lehet, ki szeretne egyedül lenni, ki kétágyas szobában. Mindketten egyágyas szobát kértünk, de ettől még rengeteget beszélgetünk. Sokat segítek neki a fordításban, tudja, a nyelvi nehézségek miatt körülményes a beilleszkedése. De jól alkalmazkodik, az első nap leültem vele, és megtanítottam neki a pályán használatos fontosabb vezényszavakat. Előre, hátra, segítek, itt vagyok. Szeretne gyorsan beilleszkedni, a taktikai értekezleteken is minden apró részletet magába szippant.

Hogyan képzeljük el a lipcsei hétköznapokat? Időnként összejárnak, együtt vacsoráznak?
A sűrű program miatt ez nehezen kivitelezhető lenne. Heti két mérkőzésünk van, az Európa-ligában is helyt kell állnunk, sokat vagyunk úton, szezon közben nagy összejárások, esti találkozások tehát nincsenek, az ember örül, ha otthon lehet a családjával. Az öltözőben jó a kapcsolatunk, mind a ketten tagjai vagyunk annak a háromtagú játékostanácsnak, amely az edzői stáb és a csapat között közvetít. Willi a csapatkapitány, én az egyik helyettese vagyok. A kapcsolatunkat az utóbbi időben az is szorosabbra fűzte, hogy magyar múltja miatt egyre többet kérdezősködött Magyarországról, a futballunkról.

– Megtanított neki néhány hasznos, hétköznapi magyar kifejezést is?
Első körben a pályán szükséges kommunikációra szorítkoztunk. A magyar nyelvvel nem lesz könnyű dolga, de az utazások alkalmával lesz ideje új szavakat tanulni, a szándék, az eltökéltség megvan benne. Hároméves koráig tudott valamennyit magyarul, ha ezt a tudást előhívja az emlékeiből, könnyebb lesz neki. Ahogyan látom, nagyon várja már, hogy pályára lépjen a válogatottban, hiszen ez neki eddig nem adatott meg, plusz lökést adhat a karrierjének. De mondhatok én bármit, úgyis a mérkőzésen nyújtott teljesítménye lesz a döntő.

Jól illeszkedhet a védelmünkbe?
A legutóbbi két mérkőzésünkön, Finnországban, majd a hazai, görögök elleni találkozónkon már jobban működött a védekezésünk, az ellenfeleknek kevesebb helyzetük volt, a görögöknek jószerével csak szögletekből és szabadrúgásokból. Szóval jó úton járunk, Willi alighanem nagy segítségünkre lesz, tapasztalt, nemzetközi szintű játékos.

Marco Rossival milyen a kapcsolata? Kezdenek összecsiszolódni az olasz kapitánnyal?
Egyre inkább. A legutóbbi összetartás rendhagyó volt, hiszen először készültünk közösen, amolyan ráhangoló időszak volt. Ebből a szempontból szerencsénk volt, hiszen az első alkalommal volt a legtöbb időnk együtt készülni, októberben, majd novemberben egyre rövidebbek a meccsek előtti edzőtáborok. Továbbra is az alapkoncepción dolgozunk, de immár a hibák kijavítása is előtérbe került, hiszen túl vagyunk két tétmérkőzésen.

Mi volt a legfőbb gond?
Időnként túl mélyen védekeztünk. A Görögország elleni találkozó második félidejében nagyon behúzódtunk a kapunk elé, ezen mindenképpen változtatnunk kell. Marco Rossi taktikai elképzelései, futballról alkotott filozófiája immár tiszta előttünk, nagyon fontos nála a labda nélküli mozgás és a mentális erő. Most sem arról papolt nekünk, milyen jó, hogy legutóbb legyőztük a görögöket, sokkal inkább arra hívta fel a figyelmünket, mit tudunk abból a találkozóból hasznosítani, átmenteni a pénteki, athéni találkozóra.

Szigorú tréner? Megszeghetetlen szabályokat ír elő, vagy olyan edző, aki közel engedi magához a futballistákat?
Igyekszik barátságos atmoszférát kialakítani a válogatottnál, de a jó hangulat nem mehet a munka rovására. Szajkózza, hogy ő egyfajta mankó, akire támaszkodhatunk, ő segít, koncepciót, taktikát vázol fel nekünk, de a mérkőzésen rajtunk múlik, mit hozunk ki magunkból. Mellettünk áll, száz százalékig támogat bennünket, megtalálta az arany középutat, annyira engedi magához közel a játékosokat, amennyire kell. Az összhangon semmi sem múlhat.

A VÁLOGATOTT KERET
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
VÉDŐK: Baráth Botond (Budapest Honvéd), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Fiola Attila (Mol Vidi FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orban (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Nagy Gergő (Budapest Honvéd), Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
TÁMADÓK: Eppel Márton (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Holender Filip (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

A GÖRÖG VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Oresztisz Karnezisz (Napoli – Olaszország), Vaszilisz Barkasz (AEK Athén), Alexandrosz Paszhalakisz (PAOK)
VÉDŐK: Kosztasz Manolasz (AS Roma – Olaszország), Szokratisz Papasztathopulosz (Arsenal – Anglia), Dimitrisz Koloveciosz (Panathinaikosz), Jorgosz Dzavellasz (Alanyaspor – Törökország), Dimitrisz Jannulisz (Atromitosz), Vasziliosz Lambropulosz (AEK Athén), Mihalisz Bakakisz (AEK Athén), Kosztasz Cimikasz (Olympiakosz Pireusz)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Zeca (José Carlos Goncalves Rodrigues, FC Köbenhavn – Dánia), Dimitrisz Kurmbelisz (Panathinaikosz), Alexandrosz Dziolisz (el-Fajha FC – Szaúd-Arábia), Andreasz Buhalakisz (Olympiakosz Pireusz), Joannisz Fetfadzidisz (Olympiakosz Pireusz), Kosztasz Fortunisz (Olympiakosz Pireusz), Lazarosz Hrisztodulopulosz (Olympiakosz Pireusz), Dimitrisz Pelkasz (PAOK), Taszosz Bakaszetasz (AEK Athén)
TÁMADÓK: Kosztasz Mitroglu (Olympique Marseille – Franciaország), Nikosz Karelisz (PAOK), Efthimisz Kulurisz (Atromitosz)

A C-LIGA PROGRAMJA

2. CSOPORT
Szeptember 8., szombat
Finnország–MAGYARORSZÁG 1–0
Észtország–Görögország 0–1
Szeptember 11., kedd
MAGYARORSZÁG–Görögország 2–1
Finnország–Észtország 1–0
Október 12., péntek
20.45, Athén: Görögország–MAGYARORSZÁG
20.45: Észtország–Finnország
Október 15., hétfő
20.45, Tallinn: Észtország–MAGYARORSZÁG
20.45: Finnország–Görögország
November 15., csütörtök
20.45: Görögország–Finnország
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Észtország
November 18., vasárnap
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Finnország
20.45: Görögország–Észtország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Finnország 2 2 2–0 +2 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–2 0 3
3. Görögország 2 1 1 2–2 0 3
4. Észtország 2 2 0–2 –2 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik