Válogatott: Ha megverjük a finneket, vonulhatnak a városban a játékosok – Dárdai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.02. 11:53
Dárdai Pál, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a csapat mai, nyilvános edzése után nyilatkozott a médiának. A szakember elmondta, miért nem vitte Telkibe a játékosokat, és elárulta, megállapodott a futballistákkal, a finnek elleni Eb-selejtezőig nincs buli.


Dárdai Pál szövetségi kapitány a nyílt edzésen beszámolót tartott a válogatott helyzetéről (Fotó: Szabó Miklós)
Dárdai Pál szövetségi kapitány a nyílt edzésen beszámolót tartott a válogatott helyzetéről (Fotó: Szabó Miklós)
Dárdai Pál szövetségi kapitány a nyílt edzésen beszámolót tartott a válogatott helyzetéről (Fotó: Szabó Miklós)

Dárdai Pál szövetségi kapitány a nyílt edzésen beszámolót tartott a válogatott helyzetéről (Fotó: Szabó Miklós)
Dárdai Pál szövetségi kapitány a nyílt edzésen beszámolót tartott a válogatott helyzetéről (Fotó: Szabó Miklós)


„A mai labdarúgásban önbizalom növelő győzelem már nincs. Ha pénteken nyerünk öt–nullára, aztán kikapunk a finnektől, akkor szerintem mindenki mérges lesz. De ha játszunk egy ócska meccset a litvánok ellen, aztán győzünk Helsinkiben, akkor mindenki boldogan megy szabadságra.”

„Más ma egy felkészülési meccs, mint abban az időben, amikor én voltam játékos. A nemzeti érdek az, hogy minden mérkőzést meg kell nyerni, de nem hajszolhatom túl a játékosokat pénteken. Úgy kell összerakni a programot, hogy hétfőn mindenki jókedvűen jöjjön vissza a válogatottba. Azért edzünk most bent a városban, mert ha kivinnénk a játékosokat Telkibe húsz napra, akkor mire eljönne a meccs napja, lehet, agyonütnék egymást, vagy szétvernének valamit. Az én időmben még működött ez, de már mások az emberek, ma már más világ, és ha ezt nem érti meg valaki, azt csak sajnálni tudom.”

„Ez egy adok-kapok. Megkértem a srácokat, hogy most az edzésekkel foglalkozzanak, ne menjenek az éjszakába, nem szeretnék fényképeket nézni, hallgatni a sztorikat. De ha a finnek ellen nyerünk, akkor vonulhatnak itt annyit, amennyit szeretnének. Szerintem be fogják tartani, mert ha ilyen edzés van, akkor senkinek nem lesz már kedve elmenni még valahová. De érzik ők is, hogy van sansz, nyerhetünk a finnek ellen. Volt már, hogy rosszabbul kezdődött a hét, a tegnapi után a mai edzés már nagyon rendben volt. Lehet, hogy azért, mert itt volt a média, megvolt a motiváció, de nagyon jól sikerült.”

Dárdai elmondta, hogy a litvánok elleni mérkőzésen az oroszok elleni meccshez hasonlóan a szünetben kihasználja a cseréket, és ezen a fellépésen nem az eredmény érdekli – bár persze nyerni szeretnének Debrecenben –, hanem az, hogy ritmusban maradjanak a játékosok.

„A két meccsre négy pontot terveztünk, a görögök elleni iksz után Finnországban nyerni szeretnénk, azért megyünk. Akkor van értéke a görögök elleni pontnak, ha most nyerünk. Tudjuk, hogy jó csapat a finn. A sikerhez tovább kell lépnünk az eddigi játékrendszerhez képest.”

„Ehhez van két hét munka. A mai edzésen gyakoroltuk, hogy elöl nyomást fejtünk ki az ellenfélre, nem pedig visszaállunk, ezt a kétféle játékrendszert kellene variálnunk. Majd megnézem, hogy mennyire érdemes ebbe belemenni, mert kevés az időnk a gyakorlásra, de ha jól megy a litvánok ellen, akkor a finnek ellen már van két variációnk. De az ilyeneket begyakorolni öt-hat hét. Rámegyünk erre, muszáj ezt megtennünk, hogy ne legyünk kiismerhetők.”

DÁRDAI NEM AKAR KÉPEKET NÉZEGETNI ÉS SZTORIKAT HALLANI– A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ VÁGATLANUL

„Fegyelem és csapategység az első – felelte arra a kérdésre, hogy melyek azok az erényeink, amelyek sikerre vezethetnek a finnek ellen. – És talán a gyors emberek révén csak megindul már a góllövés. Jó lenne egyszer kettő–nullára vezetni, hogy ne kelljen a kilencvenedik percben idegeskedni. Szeretném ezt is megérni.”

A szövetségi kapitány a Német Kupa döntőjén szakkommentátorként is ténykedett, de elmondása szerint ez a szakma nem foglalkoztatja a jövőben.

„Megtettem ezt a szívességet, de megmondtam Faragó Ricsinek is, hogy nem szívesen, mert a családom ott ül lenn a lelátón, és minden évben ez egy családi program, megiszok én is egy sört és meccset nézek. Nem leszek, és nem is akarok szakkommentátor lenni.”

Dárdai elmondta, hogy megígérte Németh Krisztiánnak az amerikai szerződésekor, ha játszik folyamatosan, akkor van esélye behívóra, ugyanúgy, mint volt a Kínába igazoló Elek Ákosnak is. Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy legutóbb látszott rajta a sok utazás, kicsit kiesett a ritmusból, ezzel szemben Németh kifejezetten jól mozgott az edzésen.

„Megvan a képessége. Ahogy centerből visszalép, ahogy kiforog, megvan a tehetsége, amire építeni lehet” – mondta a Sporting Kansas Cityben hat gólnál járó támadóról.

NÉMETH: A KLUBNÁL NEM ÖRÜLTEK, HOGY EL KELLETT JÖNNÖM, DE...



„Sérültek? Hú, a dokit kérdezzétek, elég sz.r a helyzet” – reagált a kapitány a sérültek állapotára, majd Szalai Ádám helyzetére is kitért.

„(Szalai) Ádám tegnap nagyon jól mozgott, ma is, kiéhezett a játékra, bizonyítani akar, meglátjuk. Mindenki kap lehetőséget. Még nem tudom, ki játszik a finnek ellen. A litvánok elleni pedig még nem mérvadó.”

BOGDÁN: EGY-KÉT HÉTEN BELÜL ELDŐL A SORSOM
Bogdán Ádám, az angol másodosztályban szereplő Bolton Wanderers és a magyar labdarúgó-válogatott kapusa a jövőjét illető pletykákról, illetve a Litvánia és a Finnország elleni mérkőzésekről beszélt.

A Bolton marasztalja Bogdánt, első számú kapusként számít rá a jövőben, de mint megírtuk, a válogatott kapusának neve a Liverpoolnál is felvetődött.
„Zajlanak az események, az alaphelyzet az, hogy a Boltontól kaptam ajánlatot, a többi hír puszta spekuláció. Bízom benne, hogy hamarosan eldől a sorsom – mondta Bogdán. – A célom, hogy magasabb szinten játsszak, de ez attól is függ, hol lesz lehetőségem. Meglátjuk, minden eldől a következő egy-két hétben.”

Bogdán szerint a pénteki, Litvánok elleni mérkőzés a forma feléréséről szól, egy főpróba a Finnország elleni Eb-selejtező előtt.

„Nyilván a második, Finnország elleni mérkőzés a fontosabb, azt szeretnénk megnyerni elsősorban. A pénteki meccs arról szól, hogy megtudjuk, hol tartunk, illetve formába lendüljünk, de Debrecenben is győzni szeretnénk.”

„A Hertháról nem szeretnék beszélni, ott is tiszteletben tartják ezt. A finnek elleni meccs lemegy, után lehet sok mindenről beszélni. Az egyezség a két szövetség között van, az én szerződésemben erről annyi van beletéve, hogy én másodállásban a klub beleegyezése szerint vállalhatom. Eddig beleegyeztek, hogy ezután mi lesz, tényleg nem tudom megmondani, eddig nem volt rá idő, mert más dolgokkal kellett foglalkozni. Nem egyszerű ezt a két dolgot összeegyeztetni, ide is kell figyelni, oda is. Azért, hogy kint egy-két játékos jöjjön, egy csomó futballistát fel kell hívni, el kell utazni, elmegy az ember repülővel, elmegy tárgyalni a menedzserrel, vissza, nem olyan egyszerű” – tette hozzá.

Tőzsér Dániel, a magyar válogatott labdarúgója már egy hete a DVSC-vel edz a Litvánia és a Finnország elleni mérkőzésekre. A 2014–2015-ös szezont a Watfordnál kölcsönben töltő középpályás szerint a játékosok közötti edzettségbeli különbségek könnyedén ledolgozhatóak a június 13-i Eb-selejtezőre.

„A finnek elleni meccs fontosabb, sorsdöntő találkozó. Bő egy héttel ezelőtt elkezdtem edzeni, ezúton is szeretném megköszönni a DVSC-nek, hogy a csapattal edzhettem – mondta Tőzsér. – Nem kellett várost váltanom, otthon tudtam lenni. Az időjárás nem a legkellemesebb az edzésre, a fülledt idő megnehezíti a dolgunkat.”

„A Finnország elleni selejtezőig minden be van osztva, Dárdai Pál szövetség kapitány mondta, hogy a litvánok ellen valószínűleg nem leszünk frissek. Pali tudja, mit akar, tegnap nekünk is felvázolta a terveit, ennek jegyében készülünk. A játékosok közötti edzettségbeli különbség két hét alatt maximálisan ledolgozható. Válogatott szinten mindenki tudja, hogy mire van szüksége. Mindenki egyénileg készül, valakinek jobban kell pörögnie edzéseken, valakinek kevésbé. Van akinek a technikai oldalra, van akinek a fizikumra kell jobban odafigyelnie. Ezt így csináljuk profi szinten.”

„Van még két hetünk a finnek elleni meccs előtt. A keret tudja, miért van itt, mit szeretnénk elérni, senkinek sem nyűg itt lenni annak ellenére, hogy június van – mondta ezt már Dzsudzsák Balázs. – Kiváló edzésen vagyunk túl, Palitól megkaptuk azt a bizalmat is, hogy elenged minket, nincsen kötelező bent alvás, úgyhogy tényleg az a legkevesebb, hogy jó hangulatban, maximális koncentráltság mellett edzünk.”

„A litvánok ellen felszabadultan lépünk pályára, Pali elmondta tisztán, abszolút nem érdekli a pénteki eredmény, ami nyilván úgy hangozhat, mintha azt mondanánk nem fontos a találkozó, de ez nem így van. Természetesen nyerni szeretnénk, nem mindegy, hogy vesztesen vagy öt–nullás győzelem után hagyjuk el a pályát.”


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁGLitvánia június 5., 18.30 (Tv: Duna)
Debrecen

EB-SELEJTEZŐ, F-CSOPORT (JÚNIUS 13.)
Finnország–MAGYARORSZÁG, 18.00 (Tv: Duna)
Feröer–Görögország 20.45
Észak-Írország–Románia 20.45

A SELEJTEZŐCSOPORT TELJES PROGRAMJA IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

AZ ÁLLÁS
1. Románia5 417–1+613
2. Észak-Írország5 418–4+412
3. MAGYARORSZÁG5 2214–3+18
4. Finnország5 1135–7–24
5. Feröer5 142–7–53
6. Görögország5 231–5–42


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham – Anglia)
Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Forró Gyula (Újpest FC), Juhász Roland (Videoton), Lang Ádám (Győri ETO FC), Leandro (Omonia Nicosia – Ciprus), Szélesi Zoltán (Puskás Akadémia FC), Szolnoki Roland (Videoton), Pintér Ádám (Levadiakosz – Görögország)
Középpályások: Gera Zoltán (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Pécsi MFC), Simon Ádám (Videoton), Stieber Zoltán (Hamburg – Németország), Tőzsér Dániel (Watford – Anglia), Varga József (Debreceni VSC-Teva)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva – Oroszország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Videoton), Priskin Tamás (Győri ETO FC), Simon Krisztián (1860 München – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

A Finnország elleni selejtező előtt csatlakozik a kerethez: Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország) , Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Vanczák Vilmos (Sion – Svájc)

Biztonsági tartalékok: Böde Dániel (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Salzburg – Ausztria), Koman Vladimir (Diósgyőri VTK), Rudolf Gergely (Győri ETO FC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik