Válogatott: Dárdai Pál nem érti a „rossz közeg dumát”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.12. 12:37
null
Dárdai Pál Németországban hideg fejjel döntött a folytatásról (Fotó: Szabó Miklós)
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerződésének meghosszabbítása alkalmából tartott sajtótájékoztatót a budapesti Novotel Hotelben. A szakember a pro licences oktatásról érkezett – ahol egy órás előadást is tartott –, fáradtsága miatt többször kért elnézést, ezzel szemben a tőle megszokott határozottsággal és lendületességgel fogalmazta mag gondolatait és terveit a jövővel kapcsolatban. 

• Dárdai Pál úgy érzi magát, mint Németországban, nem érti a „rossz közeg dumát".

• Az őszi ingyenes beugrás után ezentúl fizetés ellenében marad.

• A stáb marad, a kapitány mellett olyan kollégák dolgoznak, akiktől tanulni tud.

• Be kell húzni a kéziféket. A harmadik helyre van esély, de annak megszerzése közel sem biztos.

• A magyarországi hurráhangulatból Berlinbe „menekült", ahol hideg fejjel tudott dönteni a folytatásról, az utolsó szót fia, Bence mondta ki.

• A napi munkát a Hertha biztosítja.

• Szalaiban megbízik, Huszti visszatérésére továbbra sem számít.

A játékosok hozzáállása és az öltözőben tapasztaltak miatt kezdett el gondolkodni azon, hogy mégis marad.

• A magyar futballban előrelépést még nem lát, összefogást már igen.


„Nem okoztak meglepetést a segítőim. Az én kérésem volt, hogy Szabics Imre és Nyilasi Tibor – akit korábban nem ismertem, talán kétszer-háromszor beszéltünk egymással – együtt legyen a segítőm, miután Lőw Zsoltot nem engedték el. Nagyon jó, hogy egy fiatal és egy tapasztalt szakember segít nekem.”

Hogy mikor fordult meg bennem az, hogy maradni akarok? Az első edzésen láttam, hogy mennyire vevők a szavaimra a srácok, már akkor gondolkodtam, de az igazi fordulópont akkor volt, amikor az öltözőben láttam, hogy mennyire összefogtak a srácok, akkor kezdtem eljátszani a gondolattal, hogy tovább maradok. Ez nem fair a Herthával szemben, mert megígértem, hogy visszamegyek, de így alakult. Aztán eszembe jutott az is, hogyha most jön egy külföldi edző, aki nem ismeri a játékosokat, és emiatt kapunk ki a görögöktől, azt soha nem bocsájtottam volna meg magamnak.”

„Nem célom, hogy esetleges siker esetén edzőként lépcsőfokokat kihagyva nagyokat ugorjak a ranglétrán előre. Legyenek meg a papírjaim, a többit az élet úgy is hozza magával. Szövetségi kapitány sem én szerettem volna most lenni, a feladat talált meg, én pedig megálltam a helyem. Így lesz ez a jövőben is, de így volt ez már játékosként a múltban is. Nem kellett gondolkoznom, az élet hozta a feladatokat, én pedig sorra megoldottam őket. Amennyiben a válogatottnak sikerülni kijutnia az Eb-re, az hathetes felkészülést jelentene. Nekem viszont a Hertha a munkaadóm, és még azt sem tudom, hogy a következő szezonban éppen melyik berlini korosztályos csapatot kapom meg. Mert most az U15 az enyém, amelyik a legkevesebb bajnokit játssza – így a kollégáim tudnak helyettesíteni, amíg iskolába járok, illetve most már a válogatottas időszakok alatt –, viszont a két idősebb korosztály menetrendje már lényegesen sűrűbb.”

„Adtam le időpontot egy februári összetartásra, de figyelembe kell venni, hogy a keret hét-nyolc légiósa biztosan nem tud eljönni. El lehet utazni valami meleg helyre húsz-huszonkét játékossal, lehet ligaválogatott néven két meccset lekötni, ez a héten eldől. Azt kell megvizsgáljuk, van-e ennek szakmai szempontból értelme vagy nincs.”

„Az a nagy remény, hogy továbbjussunk. Összeállt a csapat, összeállt Magyarország, nem mondom, hogy esély van rá, de remény mindenképpen. Öt napokra engednek el, most még nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy mi lesz akkor, ha… Ennyire nem szabad előremenni.”

„Természetesen egyeztettem az NB I-es edzőkkel, beszéltem például Thomas Doll-lal, hogy Gera Zolit mennyire lehet terhelni, ő értelmes ember, meg tudjuk beszélni egymással. Nekem az a lényeg, hogy márciusban lássam a játékosokon, be akarnak kerülni a válogatottba. Mindenkivel meg voltam elégedve, nem tudtam haragudni senkire, mindenki hozzáállása nagyszerű volt, azoké is, akik kevesebb játéklehetőséget kaptak. Beálltunk a válogatottnál egy olyan edzésritmusba, mintha klubnál lennénk.”

„Eredménykényszerem van, most nem tudok azzal foglalkozni, hogy mi lesz hosszú távon, most a legjobbakat kell betennem. A görögök elleni meccs előtt nem biztos, hogy lesz edzőmeccs, a finnek elleni előtt valószínűleg igen. Nem akarok a fiatalítás mögé bújni! Nekem csak az eredmény számít, ebben nőttem fel, én nyerni akarok!”

„Apu nem örült neki, és ez egy kritika nektek is. Nem értem, hogy miért féltenek engem a közegtől?! Ha én becsületesen dolgozom, akkor meg lehet írni, hogy sz.r voltam vagy nem voltam sz.r, vagy éppen jó voltam vagy nem voltam jó, de nekem nem kell félnem, én tükörbe tudok nézni!”

„Igen, korábban ingyen vállaltam el a munkát, de most változás lesz ebben a stábbal és velem kapcsolatban is. Van elképzelés, de még nincs konkrét megegyezés. Biztos meg leszek fizetve, úgy gondolom, hogy az elvégzett munkáért és a stresszért jár a jutalom.”

Huszti Szabolcsról sok mindent elmondtam már, Egervári Sanyi bácsi már megpróbálta visszafordítani, nem sikerült neki, azt hiszem, nekem sem fog. Kétszer próbálkoztam nála, talán teszek még egy harmadik kísérletet is, mert három a magyar igazság, de szerintem már meghúzott egy vonalat, nem látok esélyt a visszatérésére. Pedig szükség lenne rá.”

Szalai Ádám két embert leköt, intelligens futballista, aki nem sértődik meg, ha lecserélik hatvan perc után. A Hoffenheimnél is azt várják el tőle, hogy márciusban legyen topformában, ez a válogatott szempontjából is ideális lenne, de én így is meg voltam elégedve vele. Nem érdekelnek a kritikák.”

„Nem látok nagy előrelépést a futballban, de látok egy nagy összefogást. Ebbe tudunk kapaszkodni most. Nem tudom, hogy ez a személyemnek köszönhető, vagy annak, hogy húztak egy vonalat, és onnantól máshogy állnak a dolgokhoz. A játékosokról leszakadt a gatya, mutatok szívesen statisztikát is, látom rajtuk, hogy mennyire akarnak. De nemcsak én, hanem a közeg is változott. Úgy gondolom, hogy jó irányba megyünk, úgy érzem magam, mint Németországban, mögöttünk állnak a szurkolók, a média, minden nagyon jó.”

„Most le kell zárni és elemezni ezt a két hónapot, ünnepelni karácsonykor, és utána megnézni, milyen állapotban vannak a játékosok. Mikor először hét pontot ígértem, volt lehetőségem megnézni a játékosok állapotát. Most nem szeretnék számokat mondani a következő mérkőzésekre. Az elvárás szép szó, most nagy eufória van, örülök neki, hogy mindenki pozitív, de időben húzzuk be a kéziféket. Jelen pillanatban a harmadik helyre van esélye a magyar válogatottnak, de az sem százszázalékos. Négyen pályáznak a csoportban a továbbjutást jelentő három helyre, és ugye még a többiek sem kutyák. Nem biztos, hogy szépen játszunk majd, gyűjtjük a pontokat, aztán meglátjuk mi lesz, és két fordulóval a vége előtt hol állunk.”

„Nekem napi munkára van szükségem, ezért is akartam maradni a Herthánál, de tudnom kellett, hogy mit akar az MLSZ tőlem, hány napon számít rám. A stáb marad, remélem, a játékosok is maradnak és nem sérül meg senki, most nagy szünet lesz. Az edzőképzésen nagyon jó képzést kapok az agilis és pozitív Szalai Lászlótól, vannak olyan társaim is akitől tudok tanulni. Lexikális elmaradásaim vannak, mert edzésen és mérkőzésen, öltözőben és a pályán sok tapasztalatot szerezhettem, de ezeket rendszerbe is kellene tenni.”

„Szerettem volna kiszakadni abból a hurráhangulatból, amit a média, a közönség, a stáb és a szövetség, egész Telki sugárzott felém, és szerettem volna kiszabadulva az eszemre hallgatni, amikor a jövőről meghozom a döntést. Hazamentem, beszéltem először a Herthával, majd a családommal. Tudtam, hogy ők mit szeretnének. Nem volt egyszerű a döntés. A végső döntés tényleg Bencének köszönhető, akinek hiszek az ártatlanságban. Most jó a közeg, amitől mindenki félt engem, de én hiszek benne. Megvannak a játékosaim, akikben hihetek, ezért döntöttem úgy, hogy vállalom a kapitányságot. A Herthánál partnerek voltak. Az MLSZ elnöke majd egy órát tárgyalt nélkülem a berlini klubvezetővel, én csak utána kerültem bele az egyeztetésekbe. Az volt a cél, hogy olyan döntés szülessen, amiben senki nem sérül meg. A családom így is sérülni fog, de talán nem annyit, mint a válogatott munkám elején, amikor a feltérképezés, ismerkedés is időt és energiát vett el.”

KRONOLÓGIA

2014. december 9. Az MLSZ bejelentette, hogy Dárdai Pál marad a kapitány.

2014. december 1. Csányi Sándor MLSZ elnök az mlsz.hu-nak nyilatkozva elmondja: Dárdai „egységet és profizmust hozott a válogatottba és szellemiségéből rengeteget át tudott adni a játékosoknak.” Szerződése a Herthához köti, a berlini csapat ragaszkodik megtartásához, Dárdai is szeretne edzői tanulmányaira koncentrálni. Az MLSZ minden fél érdekét figyelembe véve egyeztetéseket kezdeményez a Herthával Dárdairól, ugyanakkor két külföldi edzővel is tárgyal B-tervként.

„Én még mindig hiszek benne, hogy létezik mindenki számára elfogadható megoldás, erről személyesen szeretném meggyőzni a Hertha vezetőit, hogy aztán Pali dönthessen arról: a korábbi aggályai ellenére, tudja-e vállalni a kapitányi posztot” – mondta.

2014. november 18. Dárdai első veresége kapitányként: Oroszország az Üllői úton 2–1-re győz válogatottunk ellen.

2014. november 17. Dárdai munkaadója, a Hertha BSC Michael Preetz klubmenedzser révén bejelenti: a szövetségi kapitány küldetése az MLSZ-szel kötött megállapodásban foglaltak szerint véget ér, a szakvezető visszatér a Hertha utánpótláscsapataihoz.

2014. november 17. Dárdai Pál sajtótájékoztatóján elmondja: igyekszik sorsáról olyan döntést hozni, hogy semmi se sérüljön.

2014. november 14. Újabb győzelem: Magyarország–Finnország 1–0 Gera Zoltán góljával. A magyar válogatott feljön csoportja harmadik, pótselejtezőt érő helyére az őszi mérkőzések után.

2014. október 14. A magyar nemzeti csapat Szalai Ádám góljával 1–0-ra győz Tórshavnban Feröer ellen, így először szerez három pontot az Eb-selejtezőkön.

2014. október 11. Dárdai Pál Bukarestben mutatkozik be a magyar válogatott kispadján. Csapatunk egygólos hátrányba kerül, ám Dzsudzsák Balázs szabadrúgásból szerzett góljával pontot ment. 1972 óta először talált be a magyar csapat a román fővárosban.

2014. október 6. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke egy háttérbeszélgetésen azt mondja: kevés esélyt lát Dárdai véglegesítésére, mert a kapitány világossá tette, hogy hosszú távon ezt a feladatot nem tudja vállalni.

2014. szeptember 18. Az MLSZ az északírek elleni itthoni vereség (1–2 az Eb-selejtezőn) után leváltja Pintér Attila szövetségi kapitányt. Utódja ideiglenesen, a hátralevő őszi meccsekre (a három Eb-selejtezőre, illetve a később bejelentett, oroszok elleni felkészülési mérkőzésre) Dárdai Pál. A 61-szeres válogatott Dárdai 1930 óta a legfiatalabb magyar kapitányként ülhet le a kispadra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik