nemzetisport.hu 2014.11.18 20:04 Frissítve: 2015.03.30 01:25

Az első vereség Dárdai Pállal, 1-2-vel zárta az évet a válogatott

Oroszország 2–1-re legyőzte a magyar labdarúgó-válogatottat a két csapat Üllői úton játszott felkészülési mérkőzésén. Fabio Capello együttese igen tartalékosan állt fel, a nagy sztárok a kispadon maradtak, a gól nélküli első félidő után az ellenfél a szünetben és azt követően végrehajtott cseréknek köszönhetően mutatta meg valódi arcát. Szergej Ignasevics és Akekszandr Kerzsakov góljával 2–0-ra elhúzott, a magyar csapat szépítő gólját Nikolics Nemanja szerezte.

Szalai Ádám szokás szerint magára maradt elöl (Fotók: Szabó Miklós)

 

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSA IDE KATTINTVA OLVASHATÓ.

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Oroszország 1–2 (0–0)
Budapest, Üllői út, 4000 néző. V: Cakir (török)
MAGYARORSZÁG:
Dibusz – Fiola (Poór, 57.), Juhász, Kádár, Forró – Kalmár (Simon A., a szünetben), Tőzsér – Lovrencsics (Stieber, a szünetben), Kovács I. (Nikolics, a szünetben), Dzsudzsák (Gyurcsó, 66.) – Szalai (Priskin, a szünetben). Megbízott szövetségi kapitány: Dárdai Pál
OROSZORSZÁG: Lodigin – Granat (Szemjonov, 71.), Makejev, V. Berezuckij (Ignasevics, a szünetben), Scsennyikov – Szamedov, Sirokov (Cserisev, a szünetben), Glusakov (Ozdojev, 77.), Dzagojev – Dzjuba (Kerzsakov, 64.), Kanunnyikov (Kokorin, a szünetben). Szövetségi kapitány: Fabio Capello
G: Nikolics (86.), ill. Ignasevics (49.), Kerzsakov (80.)

1. FÉLIDŐ

Az első percekben inkább a bordó mezes vendégek járatták a labdát, de Dibusz csak kósza távoli lövések, illetve beadások után találkozott a labdával. A péntekihez képest kongó stadionban (3500-as nézőszámot saccolunk) az első magyar lehetőség Kalmár 25 méteres félmagas lövése volt a 11. percben, de Lodigin oldalra ütötte a labdát.

Az orosz támadások az egyre intenzívebb esőben is pontos passzokkal és lendületesen épültek, a játékosoknak egynél több társuk kínált lehetőséget arra, hogy előre vagy oldalra passzolják a labdát, míg a magyar ellentámadásoknál legfeljebb Szalai volt a labdát felhozó ember előtt, így vagy az első védőig cipelte, vagy próbált passzolni. Ám mivel a magyar csatár három-négy védő gyűrűjében állt, ezek a megoldások is elsősorban a frusztrációt hozták ki a közönségből és Szalaiból.

Az előre törő magyaroknak, így Kovács Istvánnak is több orosz gyűrűjében kellene kibontakoznia

Az első fél óra végén mindkét kapu előtt láthattunk szép megoldást, a magyar öt és felesnél Fiola szerelte bravúros becsúszással Dzjubát, a túloldalon egy kombináció után Dzsudzsák adott be a bal szélről, de a Szalai fölött elszálló labdát Lodigin lehúzta.

Értékelje a magyar játékosok Oroszország elleni teljesítményét!
Összes szavazat:57324
Szavazás kezdete: 2014. 11. 18
A szavazást lezárták.
Értékelje a magyar játékosok Oroszország elleni teljesítményét!
Dzsudzsák Balázs  6.35  (3372)
Juhász Roland  6.24  (3372)
Dibusz Dénes  6.23  (3372)
Nikolics Nemanja  5.95  (3372)
Tőzsér Dániel  5.85  (3372)
Kádár Tamás  5.8  (3372)
Lovrencsics Gergő  5.64  (3372)
Forró Gyula  5.54  (3372)
Fiola Attila  5.38  (3372)
Stieber Zoltán  5.29  (3372)
Kalmár Zsolt  5.09  (3372)
Priskin Tamás  4.77  (3372)
Simon Ádám  4.62  (3372)
Kovács István  4.58  (3372)
Szalai Ádám  4.26  (3372)
Poór Patrik  4.23  (3372)
Gyurcsó Ádám  4.11  (3372)
Szavazatok száma: 3372
 
Köszönjük szavazatát!
 

A 38. percben az első félidő legnagyobb helyzete Dzjuba kiugrása volt, lerázta Juhászt és Kádárt, a tizenhatosra érve laposan lőtt, a kifutó Dibusz bravúrral védett, majd az ismétlést is kiütötte. Az állandósuló orosz nyomás közepette Scsennyikov elesett Kádár mellett, Cakir viszont nem fújt büntetőt. A 41. percben ismét Dzjuba veszélyeztetett, de lesen álló Berezuckijt találta el, így gól helyett szabadrúgás jött kifelé.

A török bíró hármas sípszava jókor jött, az oroszok az utolsó percekben már azt tették a magyar tizenhatoson belül, amit akartak.

2. FÉLIDŐ

A szünetben négy cserét hajtott végre a megbízott kapitány, újoncként Simon Ádám is pályára lépett. A szünet sem lassította le az oroszokat, a 49. percben Szamedov jobb oldali szöglete után elszállt a labda a rövid oldalon felugró Nikolics felett, és az egyik orosz csere, Szergej Ignasevics berobbanva a kapu jobb oldalába fejelt. 0–1

A gól józanítóan hatott a magyar csapatra, amely egy csapásra fokozni tudta a tempót. Előbb Dzsudzsák lőtt mellé 14 méterről, majd Lodiginnek kellett hárítania Tőzsér lapos lövését. Az 54. percben Priskin Tamás hat méterről szinte a kihagyhatatlant puskázta el, a kapu mellé emelte a labdát. Az 57. percben Poór Patrik is debütált a válogatottban (a megsérülő Fiola helyére állt be), ezt követően Tőzsér ígéretes helyről lőtt fölé szabadrúgásból.

Az oroszok a cserékkel egyre erősebbé váltak, amint a B-csapatból A-válogatott lett, és a technikás játékosok megvillantak, kijött a két csapat közti különbség. Pillanatok alatt helyzetbe kerültek a kontrára beálló vendégek, a szintén csereként bevetett Kerzsakov például elfutott a bal oldalon, de éles szögből Dibuszba lőtt. Az oroszok visszaálltak, a saját térfelükön könnyedén passzolgattak, nem erőltették a támadást, a fő céljuk a magyar akciók lefülelése volt. A fehér mezesek nem is tudták áttörni a védőfalat, jó esetben távoli lövésig jutottak.

A 79. percben Kerzsakov szabadrúgása a bal felső saroknál csattant a lécen, Dibusz ekkor szerencsés volt – nem úgy egy perccel később, amikor Dzagojev kiugratta a Kádár mellett meglóduló Alekszandr Kerzsakovot, aki ezúttal a jobb oldalról, a 16-osra belépve laposan Dibusz alatt a kapuba lőtt. 0–2

Kerzsakov gólja – az oroszok szünetben beálló játékosai nagyot lendítettek csapatuk játékán

A 86. percben Nikolics Nemanja lesgyanús helyzetben kapott labdát Priskintől, és higgadtan Lodigin kapujába lőtt – a magyar válogatott az összes idei mérkőzésén szerzett legalább egy gólt. 1–2

A hajrában nem jött össze az egyenlítés, a legfontosabb kérdés az maradt, folytatja-e Dárdai Pál, vagy a szövetség vezetőségének új kapitányt kell-e keresnie.

Válasz később.

ELŐZMÉNYEK

 
A játéknap további mérkőzéseinek rész- és végeredményeit ide kattintva találja meg!

A mérkőzés előtti napokban Dárdai Pál jövője volt a fő téma, a válogatott irányítását Pintér Attila menesztése után csak négy mérkőzésre átvevő szakemberről különböző hírek láttak napvilágot. Miközben Magyarországon abban bíznak, hogy Dárdai a három Eb-selejtezőn hét pontot szerző válogatott élén marad, a Herthánál biztosak benne, hogy a válogatottól játékosként 2008-ban az oroszok elleni meccsen búcsúzó Dárdai visszatér Berlinbe, és ott folytatja utánpótlásedzői munkáját, illetve edzői tanulmányait.

„Az tiszta sor, hogy a jó eredmények után a szövetség nyomást gyakorol Pálra. De ő a kezdetektől fogva nem hagyott kétséget afelől, hogy a magyarországi küldetése kedden véget ér. És azóta sem változott semmi" – mondta Michael Preetz, a Bundesligában szereplő klub menedzsere a Kickernek.

A Hertha honlapja Dárdait idézi, ebből nyilvánvalónak  tűnik, mit hoz a megbízott kapitány jövője: „Véleményem szerint semmi sem változott, a Herthához köt a szerződésem” – állítja Dárdai, aki kedd este a Dibusz – Fiola, Juhász, Kádár, Forró – Kalmár, Tőzsér – Lovrencsics, Kovács I., Dzsudzsák – Szalai kezdőcsapatot küldte ki az Üllői út gyepszőnyegére, azaz öt helyen változtatott a pénteki kezdőcsapathoz képest.

Fabio Capello gyakorlatilag B-csapattal kezdett, Dzsudzsák Balázs dinamós csapattársai közül csak Vlagyimir Granat került be a kezdőcsapatba.

2019.06.19 22:36:04

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2019.06.18 21:50:03

Magyar válogatott THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A mi szintünkön a futballtudás mellett legalább annyira számítanak a »mellékes« tényezők, úgymint mentalitás és kohézió, vagy ha úgy jobban tetszik, csapategység, mint az, hogyan védekezik vagy éppen támad a válogatott.

2019.06.17 11:26:05

Magyar válogatott CSILLAG PÉTER

Hetvenötezer tisztelője búcsúztatta a közönségkedvencet a Santiago Bernabéu Stadionban.

2019.06.16 23:20:52

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha valakinek, Marco Rossinak sikerülhet ezt elérnie. Nem utolsósorban azért, mert a földön jár. Feltehetően a válogatottal kapcsolatban is, ám nekem fontosabb, ahogy magáról beszél.

2019.06.15 23:47:42

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Hogy ezzel hatalmas terhet rakok a csapatra? Dehogy, felejtsük el ezt a szokásos klisét. Hatalmas teher van a csapaton, aki ezt magától nem észleli, azt nem én fogom most képbe helyezni.