Magyar–andorrai: Ami a csövön kifér, úgy megyünk! – Kleinheisler

Vágólapra másolva!
2016.11.12. 11:45
null
Kleinheisler László úgy véli, a magyar válogatottnak muszáj legyőznie Andorrát (Fotó: Szabó Miklós)
Napra pontosan egy évvel ezelőtt történt, hogy Kleinheisler László bekerült a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapatába a Norvégia elleni Eb-pótselejtezőn. A középpályás a Nemzeti Sportnak visszaforgatta az időt, s beszélt az elmúlt esztendő történéseiről, valamint a vasárnapi, Andorra elleni mérkőzésről.

 

– Nyerünk?
– Nyernünk kell! – vágta rá Kleinheisler László, a magyar válogatott középpályása. – Ami a csövön kifér – így megyünk majd ki Andorra ellen a pályára. Ha mindent beleadunk, nem lehet gond. Mondom ezt úgy, hogy egyetlen másodpercre sem becsüljük le ellenfelünket. Egyrészt semmi okunk rá, másrészt mindenkinek kijár a maximális tisztelet. Viszont az első perctől kezdve úgy kell futballoznunk, hogy a vendégekben egy pillanatig se vetődhessen fel a pontszerzés reménye. Ha azt játsszuk, amit tudunk, nyerünk.

– Kicsit forgassuk vissza az idő kerekét. Éppen egy éve annak, hogy…
– …bemutatkoztam a válogatottban! A norvégok elleni pótselejtezőn mindjárt kezdőként számolt velem Bernd Storck, a bizalmát, hála az égnek, góllal tudtam meghálálni. Ennél is fontosabb, hogy győztünk Oslóban, három nappal később, a budapesti visszavágón pedig kiharcoltuk az Európa-bajnoki részvétel jogát. Más kérdés, hogy azóta tétmeccsen csupán egyszer voltam eredményes, de legalább friss az emlék, hiszen október huszonkettedikén szereztem meg az első gólomat a Darmstadt színeiben. Remélem, a válogatottban már nem kell sokat várnom az újabb gólra.

– Emlékszik még, hogy miként zajlott le a nevezetes oslói nap?
– Izgultam… Nem vagyok feszengő típus, ám amikor megtudtam, hogy kezdő leszek, eluralkodott rajtam a drukk. Szerencsére hamar elszállt, amikor pályára léptem, az elején egy-két jó passz sokat segített benne, hogy magabiztossá váljak. Egyre jobban éreztem magam a pályán, amihez az is kellett, hogy a társak folyamatosan bátorítsanak, biztassanak. Mondogatták, hogy azt csináljam, amit tudok, aztán jött a gól… És akkor átszakadt a gát.

– Az egy évvel ezelőtti Kleinheisler László miben különbözik a mostanitól?
– Sokban. Sőt, nagyon sokban! Úgy érzem, minden téren fejlődtem, a pályán és a magánéletben is érettebb lettem, nem utolsósorban azért, mert a párom mindenben támogat. Neki is köszönhetem, hogy jól megy a játék. Egyáltalán, hogy jól alakul az életem.

– Nagyot fordult önnel a világ.
– Tavaly ilyenkor még az NB III-ban edzettem, ma már Bundesliga-játékosnak vallhatom magam. Azért jobb ez így… Hogy mit éltem át egy év leforgása alatt, arról hosszasan mesélhetnék, de a legfontosabb az, hogy kijutottunk az Eb-re, amelyen jól is szerepeltünk. Az osztrákok elleni meccs után megválasztottak a mezőny legjobbjának, ez a dicséret minden szenvedésért kárpótolt. Hosszú utat jártam be, amíg eljutottam idáig, de egy pillanatra sem adtam fel az álmaimat. Mindenért becsülettel megharcoltam.

– Az elmúlt háromszázhatvanöt napban nyilván megbirkózott nehézségekkel is.
– Hogyne! Januárban nemcsak klubot, hanem országot is váltottam, az ezzel párosuló akadályokat le kellett küzdenem. Miután aláírtam a Werder Bremenhez, azt hittem, minden megy majd, mint a karikacsapás, de tévedtem. A szakmai stáb nem számított rám, és mivel alig futballozhattam, egyáltalán nem voltam boldog. Ma már azt mondom, az a fél év is kellett ahhoz, hogy Darmstadtban számoljanak velem, mert a brémai mellőzésből is okultam. Darmstadtban remekül érzem magam, élvezem az edzőm és a társak bizalmát is. Ugyanúgy, mint a válogatottban.

– Mit gondol, a nemzeti együttesben mostanra alapemberré vált?
– Inkább úgy fogalmaznék, mindent megteszek azért, hogy azzá váljak. Hajtok, odateszem magam, meglátjuk, mi sül ki belőle. Annyit talán kijelenthetek, úgy érzem, jó úton haladok. Ettől függetlenül bőven van miben fejlődnöm. Egyes szituációkban higgadtabbnak kell lennem, nem engedhetem meg magamnak, hogy elragadjon a hév. Olykor az ellenfél kapuja előtt is okosabb döntéseket kellene hoznom, sokszor – sajnos – kapkodok. Igaz, ez azért van, mert nagyon szeretnék gólt szerezni. Ha lehetőséget kapok, a vasárnapi meccsnek is úgy megyek neki, hogy gólt akarok lőni! Ennél persze fontosabb, hogy győzzünk, de részemről azzal sincs baj, ha az én gólommal nyerünk…

– Milyen stílusú ellenfélre számít?
– Keményre. Elemeztük Andorrát, masszív, agresszív csapat, bizonyára foggal-körömmel védekezik, miközben a szabálytalanságoktól sem riad vissza. Nincs ezzel semmi gond, ennek a stílusnak kell megtalálnunk az ellenszerét. Mondjuk egy korai gól nagyot lendítene az ügyünkön… Ahogyan a szurkolók jelenléte is mindig rengeteget számít, nehéz megfogalmazni, hogy a biztatásuk milyen sokat jelent a csapatunknak. Azt hallottam, megint telt ház lesz, és ez az egyik legjobb hír egy-egy meccs előtt. Félnünk biztosan nem kell, ha úgy állunk oda az Andorra elleni kilencven perchez, mint az Eb-n megvívott mérkőzésekhez, büszkén jöhetünk le a pályáról.

– Szóval, nyerünk?
– Nincs más választásunk!

A PROGRAM
VB 2018
SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA, 4. FORDULÓ
B-CSOPORT
18.00: Svájc–Feröer (Tv: Sport1)
18.00: MAGYARORSZÁG–Andorra (Tv: M4 Sport)
20.45: Portugália–Lettország (Tv: Sport1)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE ANDORRA ÉS SVÉDORSZÁG ELLEN
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Király Gábor (Haladás)*, Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
VÉDŐK: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Botka Endre (Bp. Honvéd), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Hangya Szilveszter (Vasas), Juhász Roland (Videoton FC)*, Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon FCO – Franciaország), Pintér Ádám (Ferencváros)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Berecz Zsombor (Vasas), Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Kleinheisler László (Darmstadt – Németország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Ferencváros), Vida Máté (Vasas)
TÁMADÓK: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Németh Krisztián (al-Garafa – Katar), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Stieber Zoltán (Kaiserslautern – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Bernd Storck
*: Az Eb után a válogatottságtól visszavonult Király Gábor és Juhász Roland csak a Svédország elleni mérkőzésen (amely egyben a búcsúmeccsük) szerepel.

AZ ANDORRAI BŐ KERET
KAPUSOK: Josep Antoni Gomes
(Illescas – Spanyolország), Ferran Pol (FC Andorra), Víctor Silveiro (FC Santa Coloma)
VÉDŐK: Emili Garcia (FC Andorra), Moisés San Nicolás (Lusitans), Max Llovera (Lleida Esportiu – Spanyolország), Marc Garcia (Manlleu – Spanyolország), Edu Peppe (FC Andorra), Adri Rodrigues (Quintanar del Rey – Spanyolország), Jordi Rubio (UE Santa Coloma), Txus Rubio (UE Santa Coloma)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cristian Martínez (FC Andorra), Marc Vales (SJK – Finnország), Marc Ferré (FC Andorra), Marc Pujol (FC Andorra), Marcio Vieira (Atlético Monzón – Spanyolország), Gabi Riera (FC Santa Coloma), Jordi Aláez (FC Andorra), Víctor Hugo Moreira (FC Andorra), Víctor Rodríguez (FC Santa Coloma)
TÁMADÓK: Ludovic Clemente (FC Andorra), Sebas Gómez (FC Andorra), Álex Martínez (FC Andorra), Juli Sánchez (UE Santa Coloma)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Koldo Álvarez

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 3 3 7–3 +4 9
2. Portugália 3 2 1 12–2 +10 6
3. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 4–3 +1 4
4. Feröer 3 1 1 1 2–6 –4 4
5. Lettország 3 1 2 1–4 –3 3
6. Andorra 3 3 1–9 –8 0
A MAGYAR VÁLOGATOTT 2016. ŐSZI PROGRAMJA
VB-SELEJTEZŐK
Szept. 6. (kedd), 20.45: Feröer–Magyarország 0–0
Okt. 7. (péntek), 20.45: Magyarország–Svájc 2–3
Okt. 10. (hétfő), 20.45: Lettország–Magyarország 0–2
Nov. 13. (vasárnap), 18.00: Magyarország–Andorra
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Nov. 15. (kedd), 19.45: Magyarország–Svédország

VB-SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA , A B-CSOPORT MENETRENDJE

2016. szeptember 6., kedd
Feröer–Magyarország 00

Andorra–Lettország 0–1 (Sabala 48.)
Svájc–Portugália 2–0 (Embolo 24., Mehmedi 30.)

2016. október 7., péntek
Magyarország–Svájc 2
–3 (Szalai Á. 53., 71., ill. Seferovic 51., R. Rodríguez 67., Stocker 89.)
Lettország–Feröer 0–2 (Nattestad 19., Edmundsson 70.)
Portugália–Andorra 6–0 (Cristiano Ronaldo 2., 4., 47., 68., Joao Cancelo 44., André Silva 86.)

2016. október 10., hétfő
Lettország–Magyarország 0–2
(Gyurcsó 10., Szalai Á. 77.)
Andorra–Svájc 1–2 (A. Martínez 91., ill. Schär 19. – 11-esből, Mehmedi 77.)

Feröer–Portugália 0–6 (A. Silva 12., 22., 37., C. Ronaldo 65., Moutinho 91., Cancelo 93.)

2016. november 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Andorra

20.45: Portugália–Lettország
20.45: Svájc–Feröer

2017. március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

2017. június 9., péntek
20.45: Andorra–Magyarország

20.45: Feröer–Svájc
20.45: Lettország–Portugália

2017. augusztus 31., csütörtök
20.45: Magyarország–Lettország

20.45: Portugália–Feröer
20.45: Svájc–Andorra

2017. szeptember 3., vasárnap
20.45: Magyarország–Portugália

18.00: Feröer–Andorra
20.45: Lettország–Svájc

2017. október 7., szombat
20.45: Svájc–Magyarország

18.00: Feröer–Lettország
18.00: Andorra–Portugália

2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik