Londonból 500 magyar indul Lisszabonba; egyedülálló menet

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2017.03.15. 12:12
null
Tavaly nyáron életre szóló élmény volt Lyonban a magyar–portugál, a jövő heti lisszaboni meccs is az lehet (Fotó: NS-archív)
Bő egy héttel a Portugália–Magyarország vb-selejtező előtt arra voltunk kíváncsiak, hogyan készülnek a meccsre a magyar drukkerek. Az utazásról, a lisszaboni menetről , de még a szurkolói dalokról is beszélgettünk Molnár-Tóth Marianna utazásszervezővel.

ISMÉT LESZ MAGYAR MENET

A magyar labdarúgó-válogatott szervezett szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade a héten jelentette be, hogy a tavaly nyári Eb-meccsekhez hasonlóan Lisszabonban is szerveznek a meccsre utazó magyar drukkereknek gyülekezőt, illetve csoportos vonulást a stadionig.

„Ez már egy jól működő, bevett szokás az idegenbeli válogatott meccsek előtt – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére az indulazutazas.com-tól Molnár-Tóth Marianna utazásszervező. – Először Görögországban, a 2015-ös, athéni Eb-selejtezőn szerveztünk ilyet a szurkolókkal, és mivel nagyon jók voltak a visszajelzések, az Eb-n is folytattuk a gyakorlatot. Ez is része lett a meccsélménynek, a szurkolók várják, hogy közösen, jó hangulatban vonulhassanak a mérkőzésekre. Ehhez hasonlóan szervezett, a helyi hatóságokkal előre egyeztetett menetet még más országoktól sem láttunk."

Nem véletlen, hogy a békés, ellenben nagyon is hangos magyar menetnek, kiváltképp a marseille-i „inváziónak" külföldön is híre ment, felfigyelt rá a nemzetközi sajtó is.

„A lisszaboni menet azért olyan biztos nem lesz, mint a marseille-i volt, de a jó hangulat garantált – folytatta Molnár-Tóth. – Az első, görögországi vonuláshoz képest annyit változott a menet, hogy akkor még metróval közelítettük meg a stadiont, és ezt a lehetőséget ajánlották a portugál hatóságok is, de mi szerencsésebbnek gondoljuk a gyalogos menetet, mert ekkora, jelen esetben közel háromezres tömeget csak így lehet egyben tartani, és ennek éppen ez a lényege, a közösségi élmény. Ezért is választottak a szervezők egy olyan találkozási pontot, amely közel esik ahhoz a hotelhez, amelyben be lehet váltani a névre szóló belépőjegyeket (azoknak, akik ezt még nem tették meg) és a stadiontól sincs messze, úgy három kilométerre található, vagyis maximum egyórás úttal lehet számolni."

A Carpathian Brigade az Eb-meccsekhez hasonlóan ismét szurkolói menetet szervez (Fotó: AFP)
A Carpathian Brigade az Eb-meccsekhez hasonlóan ismét szurkolói menetet szervez (Fotó: AFP)

A lisszaboni menet útvonala

KÖZEL HÁROMEZER MAGYAR VÁRHATÓ, CSAK LONDONBÓL MENNEK 500-AN

Úgy tudni, egész pontosan 2680 jegyet értékesítettek a magyar szurkolók számára, és ez több, mint, amire előzetesen számítani lehetett, mert első körben elfogyott az összes jegy, de később lehetett még igényelni. A Nemzeti Sport Online a jegyátvétellel kapcsolatban kapott olyan olvasói levelet, hogy problémát jelentett a jegyek személyes átvétele, hogy minden jegytulajdonosnak meg kell jelennie az átvételkor, de az utazásszervező szerint ebben nem történt változás a korábbi szabályokhoz képest, és többnyire az utazók köre sem változott.

ANDORRÁBA MÁR KÉT BUSZ MEGTELT
Molnár-Tóth Mariann elmondta, hogy a lisszaboni meccs után következő, andorrai találkozóra buszos utazást szerveznek, amelyre két busz már meg is telt, 125-en már biztosan útra kelnek a Pireneusokban található miniállamba. Emellett tavasszal több mint 200 drukkernek szerveznek utazást Magyarországról Dunaszerdahelyre, a Slovan elleni bajnoki meccsre, és biztosan lesz szervezett útjuk az októberi, svájci vb-selejtezőre is, abban az esetben is, ha a vb-szereplés kivívására esetleg már nem lesz esélye a válogatottnak.

„Akinek a jegyátvételi rendszer újdonság, az korábban biztos még nem járt idegenbeli válogatott meccsen. Amúgy az utazók köre jelentősen nem változott, nagyjából ugyanazok érdeklődnek, mint korábban is. Az itthonról utazók mellett most is tudunk Felvidékről érkező drukkerekről és nagy számban mennek a meccsre külföldön dolgozó magyarok is. Csak Londonból mintegy ötszáz magyar érkezése várható. A válogatott meccsekre mindig aktivizálják magukat a külföldön élők. Sokan jönnek olyanok, akik külföldön élve már nem járnak meccsekre, de hiányzik nekik a hangulat. Ez nekik is, mint ahogy az itthon élőknek is egy kicsit nyaralás, kiszakadás a hétköznapokból. Másrészt külföldről sokszor olcsóbban lehet repülőjegyhez jutni, mint Magyarországról, Londonból is olcsóbb például a közvetlen járat."

A nagy távolság (2470 km légvonalban) miatt buszos utazást ezúttal nem szerveznek a drukkerek. Budapestről a legtöbben brüsszeli átszállással mennek Lisszabonba háromnapos túra keretében, de átszállással több lehetőség is van, így például Amszterdamon vagy Zürichen keresztül.

AZ ÉJJEL VÉGET ÉRT, DE VALAMI NEM VÁLTOZIK...

Megtudtuk azt is, hogy a tábor olyan dalokkal kívánja majd színesíteni a szurkolást Lisszabonban, amelyek a női vízilabda-válogatott idei meccsein már felcsendültek.

„Az Éjjel soha nem érhet véget sláger nagyon elcsépelt lett. Boldog-boldogtalan írt hozzá remixet, elveszítette a korábbi varázsát. Ezért most már a Carpathian Brigade is szeretne újítani. A női pólómeccseken már lehetett hallani azokat az új dalokat, amelyek majd Lisszabonban is felcsendülhetnek" – mondta Molnár-Tóth.

Az újítások közé tartozhat a Lőjetek egy gólt kezdetű „ ugrálós" dal, amit ősszel már a svédek elleni meccsen is hallhattunk, illetve a Tavaszi szél vizet áraszt népdal szurkolói változata, amely februárban a Sepsi OSK idei első bajnokiján csendült fel, melyre Magyarországról is utaztak drukkerek.

Az „Éjjel" tehát szép lassan a lelátón is véget ér, a dalt az Eb-vel együtt elteszik a szép emlékek közé a fanatikusok. Új tavasz kezdődik, de valami nem változik: Dzsudzsák Balázsékat 2017-ben is sok ezer magyar drukker kíséri el Európa különböző pontjaiból az idegenbeli meccsekre.

A TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT SZURKOLÓI VÁLTOZATA

LŐJETEK EGY GÓLT!

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

A MAGYAR VÁLOGATOTT PORTUGÁLIÁBA UTAZÓ, 23-AS KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
VÉDŐK: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Fiola Attila (Videoton), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon – Franciaország), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország), Vinícius (Videoton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gera Zoltán (Ferencváros), Holman Dávid (DVSC), Kalmár Zsolt (Bröndby – Dánia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország)
TÁMADÓK: Adorján Krisztián (Novara – Olaszország), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 4 4 9–3 +6 12
2. Portugália 4 3 1 16–3 +13 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 8–3 +5 7
4. Feröer 4 1 1 2 2–8 –6 4
5. Lettország 4 1 3 2–8 –6 3
6. Andorra 4 4 1–13 –12 0
A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-SELEJTEZŐI
2017
Márc. 25. (szombat), 20:45: Portugália–Magyarország
Júni. 9. (péntek), 20:45: Andorra–Magyarország
Aug. 31., (csütörtök), 20:45: Magyarország–Lettország
Szept. 3. (vasárnap), 20:45: Magyarország–Portugália
Okt. 7. (szombat), 20:45: Svájc–Magyarország
2016
Feröer–Magyarország 0–0
Magyarország–Svájc 2–3
Lettország–Magyarország 0–2
Magyarország–Andorra 4–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik