Ezért voltak gyengék a görögök! „Jó nagy” 0-0 a láthatáron?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.26. 11:20
null
Görög döbbenet – a fehér mezes hazaiak kikaptak Feröertől az Eb-selejtezők legutóbbi fordulójában (Fotó: archív)
A magyar válogatott stílusjegyeivel egy részletesebb írásban már foglalkoztunk a görögök elleni vasárnapi Eb-selejtező felvezetésének részeként, most pedig lássuk az ellenfelet! Először is egy görög szakértőt kérdeztünk, hogy mit várnak az új kapitánytól, a korábban a Panathinaikosznál is dolgozó uruguayi Sergio Markariántól. Ezen kívül az InStat Football elemzőrendszer segítségével megvizsgáltuk, mi jellemezte eddig a csapatot a selejtezősorozatban.

HOGYAN VÉLEKEDIK A SZAKÉRTŐ?

Markarián várható taktikájáról:

Sergio Markarián imádja a védekező futballt, ezért esett rá Jorgosz Karagunisz választása, amikor kapitányt keresett a szövetség – válaszolta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Antonisz Ikonomidisz, a Sportday szakírója. – Ha van védjegye a görög labdarúgásnak, akkor az a kiváló, stabil védelem – ez a mi stílusunk. Markarián egészen biztosan rendbe szedi a hátvédsort és a csapatvédekezést, amely megbomlott Claudio Ranieri kapitánysága során. A magyar csapatnak az őszinél szorosabb védekezéssel kell számolnia, várhatóan 4–3–3-as felállásban. Mindhárom középpályás elsődleges feladata a védekezés és a labdatartás.

Ha Markarián a támadójátékot akarja erősíteni, akkor adhat szerepet a középpályán Panajotisz Konénak. Az ősszel óriási problémáink voltak a válogatottnál – ez, azt hiszem, látszott az eredményekből –, pedig hagyományosan a nemzeti csapat a görög futball egyik jól működő láncszeme. Abban reménykedünk, hogy Markariánnal minden visszazökken a rendes kerékvágásba."

Görögország–Románia 0–1


Greece 0-1 Romania - UEFA Euro Qualifiers... by william-carbajal1


A hiányzókról:

„A jó Jorgosz Szamarasz nagy értéke lenne a válogatottnak, csak az a bökkenő, hogy a jó Szamaraszt nem láttuk a brazíliai világbajnokság óta. Klubszinten és a válogatottban is csak szenvedett, most megpróbál ismét formába lendülni Szaúd-Arábiában – de úgy vélem, Markarián teljes joggal nem küldött neki meghívót" – folytatta a szakíró.

Jannisz Maniatisz sérülése már súlyosabb probléma, mert bár így sem gyenge a középpálya, az ő ereje, állóképessége és sebessége nagyon kell a csapatnak. Ha ez nem lenne elég Markariánnak, Kosztasz Mitroglu megint megsérült – hiányában valószínűleg Sztefanosz Athanasziadisz, esetleg Nikolaosz Karelisz lesz az egyetlen csatár. A védelemből José Holebasz dőlt ki, így valószínűleg Vaszilisz Toroszidisz megy át a hátvédsor bal oldalára, jobbhátvédet pedig Lukasz Vintra vagy Mihalisz Bakakisz játszik."

Kosztasz Kacuranisz visszahívásáról:

Mindig is megosztó játékos volt, nem a képességei, hanem az öltözői befolyása miatt. A világbajnokság után logikusnak tűnt, hogy visszavonul a válogatottól, bár ezt sosem jelentette be hivatalosan. Megöregedett, új kapitány érkezett, volt elég fiatal játékos a helyére. Az eredmények azonban nem jöttek, így újra és újra felvetődött a neve. Amíg Indiában futballozott, nem kerülhetett szóba, de januárban visszaszerződött a görög bajnokságba, és megmutatta, hogy még mindig képes magas szinten játszani. A görög csapatnak nagy szüksége van egy vezérre pályán belül és kívül, így esett rá a választás."

MI JELLEMEZTE EDDIG A GÖRÖG CSAPATOT?

Ha abból indulunk ki, amit fentebb Antonisz Ikonomidisz mondott, akkor az eddigiekhez képest egy teljesen új felfogásban futballozó görög együttest láthatunk majd vasárnap Budapesten. Ettől függetlenül érdemes feltérképezni a gárda eddigi meccseken mutatott hibáit. Már csak azért is, mert a mostani keretből kilencen Claudio Ranieri utolsó Eb-selejtezőjén is játszottak, a Feröer elleni hazai 1–0-s vereség alkalmával.

Görögország–Feröer 0–1

SZAVAZÁS

Milyen eredménnyel zárul vasárnap este labdarúgó-válogatottunk görögök elleni Európa-bajnoki selejtezője?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mondhatnák, hogy a hibák mellett a görögök erényeire is hívjuk fel a figyelmet, de ebben a sorozatban ilyet még nem mutattak, tekintve, hogy a legutóbbi öt meccsükből (négy Eb-selejtező és egy felkészülési mérkőzés Szerbia ellen) négyet úgy veszítettek el, hogy még gólt sem szereztek. Csak Finnországban szereztek gólt, és akkor nem is kaptak ki, 1–1-es döntetlent játszottak. A mostanihoz hasonló (sőt, ha a Costa Rica elleni vb-nyolcaddöntőt is ide számoljuk, akkor már hat mérkőzés óta nem győztek), ötmeccses nyeretlenségi sorozatot – közte négy vereséggel – legutóbb 2008 tavaszán produkált Görögország. Akkor az Eb előtt éppen a Magyarország elleni 3–2-es fiaskóval vette kezdetét a rossz széria, amihez aztán a kontinenstornán elszenvedett három vereség is hozzájárult.

AKIKNEK MÁR BIZTOSNAK TŰNIK A HELYÜK A KEZDŐBEN

A szerdai tréning alapján egyelőre hat játékos helye tűnik biztosnak a magyarok ellen vasárnap pályára lépő görög labdarúgó-válogatottban – legalábbis ezt sugallja a görög Novasports.gr honlap edzésriportja.

Az edzésen tapasztaltak szerint Markarián egy rugalmas 4–3–3-as hadrendet igyekszik megtölteni tartalommal. A négy védő elé vélhetően hátrahúz egy középpályást, aki az eredményes „elősöprögetés" után képes azonnal hosszan indítani a szélsőket – ezt a mélységi irányítói kulcspozíciót szerdán előbb Andreasz Szamarisz, majd Kosztasz Kacuranisz töltötte be, miközben a többi poszton is gyakori volt a kezdőcsapat-latolgatást megnehezítő szerepcsere.

A sorsdöntőnek tekintett budapesti mérkőzésre ausztriai edzőtáborban készülő görögök közül szerda délelőtt előbb a védők, majd közösen a középpályások és a csatárok vettek részt speciális taktikai gyakorláson.

Az öt meccsen kapott hét gólból négyszer a védelem szemszögéből bal oldalról érkezett a lövés, vagy a gólt előkészítő beadás, igaz, kétszer rögzített szituációból, szabadrúgásból, illetve szögletből.

Rögzített helyzetből három gólt is beszedett Görögország, de ebből az egyik büntetőből született. Mivel ezek a játékhelyzetek a magyar válogatott erősségei közé tartoznak, erre építhetünk vasárnap. Ahogy egyébként a távoli lövésekkel is érdemes lesz próbálkozniuk Dzsudzsák Balázséknak, mert a legutóbbi meccsen, a szerbek elleni hazai felkészülési találkozón (0–2) nem léptek ki a görög védők Nemanja Gudeljre, aki több mint 30 méterről óriási gólt lőtt a 92. percben. A játékpercet azért érdemes kiemelni, mert közismert, hogy a meccsek hajrájában kimondottan eredményesek Dárdai Pál csapatai, legyen szó akár a Hertháról, akár a válogatottról.

Tulajdonképpen minden lehetséges játékszituációból, így kontrából, átlövésből, beadás utáni helyzetből, illetve rögzített szituációból is kaptak már gólt a görögök, míg ők az egyetlen találatukat a vizsgált öt meccsen egy 16 méteres átlövésből szerezték a finnek ellen Nikosz Karelisz révén.

Érdekesség, hogy a görögök úgy kaptak ki fél éven belül négyszer is, hogy mindegyik fontos játékelemben jobb statisztikai mutatókat produkáltak ellenfelüknél (ez csak a finnországi meccsre nem igaz, amelyen viszont döntetlen született). Többet birtokolták a labdát, többet és pontosabban passzoltak, jobbak voltak a párharcokban. Hogy akkor mégis mi az oka a kudarcoknak?

Elsősorban a nagyon gyenge lövési hatékonyság. Görögország meccsenként átlagosan több mint hárommal többször veszi célba az ellenfelek kapuját, mint a mieink. Nálunk ez a szám 9.75, náluk 13.2. Ehhez képest mi 4.25-ször, ők azonban csak 3.2-szer találnak kaput mérkőzésenként. Ráadásul az öt meccsen eleresztett 66 lövésükből mindössze egy lett gól, míg nálunk 39-ből négy.

Finnország–Görögország 1–1

MIRE SZÁMÍTHATUNK VASÁRNAP?

A görögök Ranierinél mutatott játéka egyébként fekszik nekünk, mert ha a védelmünk olyan fegyelmezetten zár, mint az eddigi meccseken, akkor a vendégek hiába kerülnek mezőnyfölénybe, arról nem beszélve, hogy ha a lövési mutatókon nem javítanak, akkor pláne nem sok esélyük lesz a győzelemre. A mieinknek viszont eredményesebben kellene kontráznunk az eddigieknél (Dárdainál még nem lőttünk kontrából gólt), ha nem akarunk egy unalmas gól nélküli döntetlent.

Pláne akkor „fenyeget" ennek veszélye, ha a görögök az eddigiekhez képest jobban visszaállnak, többet védekeznek. Ez a Dárdai-csapat számára új helyzetet eredményezne, az eddigi találkozókon ugyanis mindig inkább az ellenfél irányította a játékot, náluk volt többet a labda. Nagy kérdés, képesek lennénk-e ebben az esetben átváltani egy bátor támadójátékra, főleg úgy, hogy Dárdai már elmondta, nekünk jelen helyzetben a döntetlen is elfogadható eredmény.

A GÖRÖG KERET
Kapusok: Sztefanosz Kapino (Mainz), Oresztisz Karnezisz (Udinese), Markosz Vellidisz (PASZ Jannina)
Védők: Mihalisz Bakakisz (AEK Athén), Konsztantinosz Manolasz (Roma), Vangelisz Morasz (Hellas Verona), Kirjakosz Papadopulosz (Leverkusen), Szokratisz Papasztathopulosz (Dortmund), Dimitrisz Sziovasz (Olympiakosz), Kosztasz Sztafilidisz (Fulham), Vaszilisz Toroszidisz (Roma), Lukasz Vintra (Levante)
Középpályások: Jannisz Fetfacidisz (Chievo), Kosztasz Fortunisz (Olympiakosz), Lazarosz Hrisztodulopulosz (Hellas Verona), Jannisz Janniotasz (Aszterasz Tripolisz), Kosztasz Kacuranisz (Atromitosz), Panajotisz Kone (Udinese), Anasztasziosz Lagosz (Panathinaikosz), Andreasz Szamarisz (Benfica), Panajotisz Tahcidisz (Hellas Verona)
Csatárok: Sztefanosz Athanasziadisz (PAOK), Aposztolosz Jannu (Panioniosz), Nikosz Karelisz (Panathinaikosz)

Görögország–Észak-Írország 0–2

EB-SELEJTEZŐ, AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 4 3 1 6–1 +5 10
2. Észak-Írország 4 3 1 6–3 +3 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 4–3 +1 7
4. Finnország 4 1 1 2 4–5 –1 4
5. Feröer 4 1 3 2–6 –4 3
6. Görögország 4 1 3 1–5 –4 1

EB-SELEJTEZŐ, AZ F-CSOPORT MENETRENDJE

2014. szeptember 7.:
Magyarország–Észak-Írország 1–2
(Priskin 75., ill. McGinn 81., Lafferty 88.)
Feröer–Finnország 1–3 (Holst 41., ill. Riski 53., 78., R. Eremenko 82.)
Görögország–Románia 0–1 (Marica 10. – 11-esből)

Október 11.:
Románia–Magyarország 1–1
(Rusescu 45., ill. Dzsudzsák 82.)
Finnország–Görögország 1–1 (Hurme 55., ill. Karelisz 24.)
Észak-Írország–Feröer 2–0 (McAuley 6., K. Lafferty 21.)

Október 14.:

Feröer–Magyarország 0–1 (Szalai Á. 21.)
Finnország–Románia 0–2 (Stancu 54., 83.)
Görögország–Észak-Írország 0–2 (Ward 9., K. Lafferty 51.)

November 14.:
Magyarország–Finnország 1–0
(Gera 84.)
Görögország–Feröer 0–1 (Edmundsson 61.)
Románia–Észak-Írország 2–0 (Papp 74., 79.)

2015. március 29.:
Magyarország–Görögország, 20.45

Észak-Írország–Finnország 18.00
Románia–Feröer 18.00

Június 13.:
Finnország–Magyarország, 18.00

Feröer–Görögország 20.45
Észak-Írország–Románia 20.45

Szeptember 4.:
Magyarország–Románia, 20.45

Görögország–Finnország 20.45
Feröer–Észak-Írország 20.45

Szeptember 7.:
Észak-Írország–Magyarország, 20.45

Finnország–Feröer 20.45
Románia–Görögország 20.45

Október 8.:
Magyarország–Feröer, 20.45

Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik