Magyar-görög: Nem tudom, mi van a szerződésemben - Dárdai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.24. 17:07
null
Dárdai Pál (jobbról a második) mindenre figyel – Hajnal Tamás is megmondta (Fotó: Szabó Miklós)
Két ember híján komplett kezdőnyi játékos megszólítására volt lehetőség a magyar labdarúgó-válogatott Telkiben tartott sajtófélóráján, a legnagyobb érdeklődést és figyelmet mégis a szövetségi kapitány, Dárdai Pál váltotta ki, aki a legforróbb témát, a jövőjét firtató kérdéseket gyorsan rövidre zárta, hogy aztán a folytatásban arról beszéljen, mi szükségeltetik ahhoz, hogy vasárnap legyőzzük az Európa-bajnoki selejtezőn Görögországot.

„Ami a legfontosabb, mindenhol keményen dolgozom – vágott rögtön a közepébe Dárdai Pál. – Nem tudom, mi van a szerződésemben. Tényleg nem, hiszen ott sem voltam, amikor kidolgozták. Végzem a teendőimet a Herthában az utánpótlás-fizetésért, itt pedig ingyen, hiszen továbbra sem vettem fel fizetést. Látom az újságban, hogy »Enyém! Tied! Kié?«, nos, erre én azt tudom mondani, hogy én továbbra is kizárólag a feleségemé vagyok.”

Dárdai ezt követően rátért a görögök elleni meccsre, amelyre elmondása szerint az eddigiekhez képest sokkal nehezebb lesz felkészülni az új görög kapitány, a Claudio Ranierit váltó Sergio Markarián miatt. „Nehéz helyzetben vagyunk, hiszen új kapitányuk van. Volt scouting, figyeltük a játékosaikat, megvolt az elemzés, ennek az összehangolása a taktikával jelenleg is zajlik. Nekem az egy pont és a három pont az eredmény. A három nagy lenne a harmadik helyért vívott harc szempontjából, az egy pedig azt jelentené, hogy továbbra is versenyben vagyunk.”

„Mindig van egy tervem, hogy mivel lehet nyerni. Most a kapitányváltás miatt ez nehézségbe ütközik. Szükségem lesz mindenkire, a teljes stábra, mert hasznos lehet minden tanács. Lehet, hogy a meccselés fog dönteni.”

„A görögök eddigi egy pontja csalóka. Ez egy jó csapat, ha szervezetten lépnek fel, nagy meccs lesz. Eddig az volt a bajuk, hogy szervezetlenek voltak, bízom benne, hogy ez ellenünk még így marad, és később állnak össze úgy, mint mi.”

„Az első két nap a válogatottnál a regenerálódásról szól. Minőségi edzés még nem volt, így nem is tudom, milyen állapotban, formában vannak a játékosok. A következő két nap után többet fogok tudni. Van, aki játszik, van, aki nem, van, aki klubot váltott – nem egyszerű a helyzet. Vasárnapra mentálisan, taktikailag rendben kell lennünk. Úgy kell felkészítenünk a csapatot, hogy addigra minden rendben legyen. A sérülések természetesen keresztülhúzták a számításaimat. Sajnálom őket, de nem panaszkodom, nyerő, klassz játékosaim vannak.”

Dárdai elismerte, a Herthától való átállás nehézségeket okoz. „Az első megbeszélésen alig találtam magamat, bocsánatot is kértem a játékosoktól. Az elmúlt hat hétben rengeteget beszéltem, gondolkoztam németül. Annyira nagy volt a nyomás, hogy az első megbeszélésen úgy formáltam a mondatokat, mint egy hároméves kisgyerek,. Most már nincs gond, átállt az agyam.”

DÁRDAI PÁL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA VÁGATLANUL

ÍGY VÁRJÁK A GÖRÖGÖKET A FŐSZEREPLŐK

Hajnal Tamás: – Eddig ez az év pozitívumokkal van tele. Nagyon örülök neki, hogy Pali már ilyen rövid idő után számít rám. Nagyon kellemes élmények értek itt is az elmúlt két napban. Pali hihetetlen, mindenhol ott a szeme, mindenre figyel.


Elek Ákos: – Egy éjszaka alatt sikerült az átállás. Úgy érzem, Kínában a beilleszkedésem jól sikerült, új impulzusokat kaptam. Természetesen hiányzik Magyarország, de jó csapathoz kerültem. [Huszti Szabolcsról:] Igen, beszéltem vele a válogatottról. Azt nem mondom, hogy próbáltam hatni rá, de szóba került. Úgy vélem, tiszteletben kell tartani a döntését.


Stieber Zoltán: – Hiába voltunk jobbak pénteken a Hertha ellen, a focit gólra játsszák, Pali csapata nyert. Most pedig együtt dolgozunk, és már várom a görögök elleni meccset. Azt, hogy Pali milyen munkát végez, mutatják az eredmények.


Szalai Ádám: – Nehéz időszak van a hátam mögött. Keveset játszottam, aminek valószínűleg a saját teljesítményem az oka, hiszen, aki hétről hétre gólokat rúg, azt ritkán hagyják ki. Dolgozom rajta, hogy ez javuljon. [Dárdai Pál bizalmáról:] Érzi az ember, ha megkapja a bizalmat, de fix helyem biztosan nincs az elmúlt hetek után. Ugyanúgy vagy még jobban kell dolgoznom, hogy lehetőséghez jussak a folytatásban.


Guzmics Richárd: – Másfél év után tértem vissza a válogatottba, aminek nagyon örülök. Lengyelországban két fontos meccs van mögöttem jó eredményekkel, így vártam a válogatott időszakot, megtiszteltetés itt lenni. A televízióban is láttam, hogy jól összerakott a társaság, bízom benne, hogy velem is sikerül jó eredményt elérni.


Tőzsér Dániel: – Az első két edzés könnyebbre sikerült, de ma már biztosan megkapjuk a kemény adagunkat. Pali mindenkinek lehetőséget adott a regenerálódásra, mától azonban a kőkemény munkáé a főszerep.


Gera Zoltán: – Sikerült túlélnem a téli felkészülést, a műfüves időszakot, és szerencsére a csapatnak is jól sikerült a tavaszi indulás. Terhelés alatt vagyok, játszom a meccseket, örülök neki, hogy újra itt vagyok, jöhetnek a görögök!


Leandro: – Örülök, hogy újra itt lehetek. Tavaly megsérültem, miután hívtak a válogatotthoz, de most készen állok. Nagyon egységesnek látom a társaságot, ez fontos a görögök elleni meccs előtt. Azt hiszem, a csapatba kerülés szempontjából elsősorban a klubban nyújtott teljesítmény számít, de természetesen az itteni edzéseken mutatott forma is számíthat.

Dárdaitól megkérdezték, hogy mi a nehezebb feladat, a Herthát a Bundesligában tartani vagy Magyarországot kivezetni az Eb-re. „Mind a kettő nagyon nehéz feladat. Rutinos játékos vagyok, de rutintalan, fiatal edző, csak most értettem meg, miért mondják a tapasztaltak, hogy szezon közben nem veszünk át csapatot. A Herthával a világ egyik legerősebb bajnokságában küzdünk, de ott mindennap dolgozom a csapattal, a válogatottnál viszont nem ez a helyzet. Tizenkilenc edzést vezettem eddig az összetartásig, kilenc volt minőségi, ebből lett hét pont. Szerencsés vagyok, mert a válogatottnál BL-szintű körülmények vannak. Olyan mintha a Herthánál lennék, a csapat is profi, nem kell senkit noszogatni. Természetesen az lenne az igazi sikertörténet, ha mindkettővel helytállnék.”

Dárdai a keretéből fiatalokat hiányolóknak az alábbit üzente. „Nagyon szurkolok minden fiatalnak, de itt a válogatottnál nincs idő, lehetőség, meccs próbálgatni, pláne nem az új, feszített rendszerben, amelyben szinte csak tétmeccsek vannak a válogatott számára. Most, ezen a meccsen minden rutin kell. Ezek a játékosok alkalmasak a feladatra. Köszönet minden edzőnek, akik ezeket a játékosokat erre a szintre juttatták.”

Dzsudzsák Balázs elárulta, hogy kisebb sérüléssel bajlódik, de készen áll a hétvégi meccsre. „Van egy bokasérülésem, mert a hétvégén aláfordult. Egyelőre különmunkán vagyok, mert bedagadt. De amúgy minden rendben, örömmel tölt el, hogy itt vagyok a csapattal. Annyira nem nagy a probléma, hogy veszélyben lenne a játékom, holnap kihagyom az edzőmérkőzést [a nemzeti csapat szerdán zárt kapuk mögött a Ferencvárossal mérkőzik meg – a szerk.], nem erőltetem a játékot, de hétvégére nem hiszem, hogy baj lesz” – mondta a Dinamo Moszkva szélsője, aki szerint a görögök ellen elsősorban a saját játékunkra kell koncentrálni.

„Komoly erőfelmérő vár ránk. A görögök eddigi egy pontja nem tükrözi hűen az erejüket. Ennek ellenére nem lehet más célunk, minthogy az élbolyban ragadjunk, és begyűjtsük a három pontot. Különösebben nem foglalkozom azzal, hogy a görögök milyen csapatokban játszanak. Hiszek magunkban, és abban, hogy az a legfontosabb, mi mennyire leszünk bátrak és agresszívak. Az tény, hogy a görögöknek csak a három pont az elfogadható, de ha mi is jó pozícióba akarunk kerülni, akkor nekünk is fontos hazai pályán kiharcolni a győzelmet. Nem hiszem, hogy az első perctől tíz emberrel fognak támadni, de biztosan motiváltabbak lesznek, mint az ősszel. Jó meccs lesz, mondom még egyszer, egy jó erőfelmérő.”

Az MLSZ részéről azt kérik a szurkolóktól, hogy időben érkezzenek ki a mérkőzésre. A találkozót megelőzően show-műsor, dj és további hangulatelemek várják a drukkereket, zászlókat osztanak szét, a játékosok pedig egy mezzel érkeznek a bemelegítésre, amelyet kidobnak a nézők közé.

A csoport harmadik helyén álló magyar válogatott vasárnap 20.45 órakor az Üllői úti stadionban fogadja az egy ponttal utolsóként szerénykedő Görögországot.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A GÖRÖGÖK ELLEN

KAPUSOK
Bogdán Ádám
(Bolton Wanderers – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham – Anglia)

VÉDŐK
Fiola Attila
(Puskás Akadémia FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Lang Ádám (Győri ETO FC), Leandro de Almeida (Omonia – Ciprus), Simon Krisztián (1860 München – Németország), Vanczák Vilmos (FC Sion – Svájc)

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Elek Ákos
(Csangcsun Jataj – Kína), Gera Zoltán (Ferencváros), Hajnal Tamás (Ferencváros), Koman Vladimir (Diósgyőri VTK), Pintér Ádám (Levadiakosz – Görögország), Tőzsér Dániel (Watford – Anglia)

TÁMADÓK
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva – Oroszország), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Priskin Tamás (Győri ETO FC), Stieber Zoltán (Hamburger SV – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

BIZTONSÁGI TARTALÉKOK

Bartha László (Paksi FC), Böde Dániel (Ferencváros), Forró Gyula (Újpest FC), Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg – Ausztria), Szélesi Zoltán (Puskás Akadémia FC), Varga József (Debreceni VSC-Teva)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 4 3 1 6–1 +5 10
2. Észak-Írország 4 3 1 6–3 +3 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 4–3 +1 7
4. Finnország 4 1 1 2 4–5 –1 4
5. Feröer 4 1 3 2–6 –4 3
6. Görögország 4 1 3 1–5 –4 1
AZ F-CSOPORT MENETRENDJE

2014. szeptember 7.:
Magyarország–Észak-Írország 1–2
(Priskin 75., ill. McGinn 81., Vanczák 88. – öngól)
Feröer–Finnország 1–3 (Holst 41., ill. Riski 53., 78., R. Eremenko 82.)
Görögország–Románia 0–1 (Marica 10. – 11-esből)

Október 11.:
Románia–Magyarország 1–1
(Rusescu 45., ill. Dzsudzsák 82.)
Finnország–Görögország 1–1 (Hurme 55., ill. Karelisz 24.)
Észak-Írország–Feröer 2–0 (McAuley 6., K. Lafferty 21.)

Október 14.:

Feröer–Magyarország 0–1 (Szalai 21.)
Finnország–Románia 0–2 (Stancu 54., 83.)
Görögország–Észak-Írország 0–2 (Ward 9., K. Lafferty 51.)

November 14.:
Magyarország–Finnország 1–0
(Gera 84.)
Görögország–Feröer 0–1 (Edmundsson 61.)
Románia–Észak-Írország 2–0 (Papp 74., 79.)

2015. március 29.:
Magyarország–Görögország, 20.45

Észak-Írország–Finnország 18.00
Románia–Feröer 18.00

Június 13.:
Finnország–Magyarország, 18.00

Feröer–Görögország 20.45
Észak-Írország–Románia 20.45

Szeptember 4.:
Magyarország–Románia, 20.45

Görögország–Finnország 20.45
Feröer–Észak-Írország 20.45

Szeptember 7.:
Észak-Írország–Magyarország, 20.45

Finnország–Feröer 20.45
Románia–Görögország 20.45

Október 8.:
Magyarország–Feröer, 20.45

Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik