Dárdai keretét akár Erwin Koeman is összerakhatta volna

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2015.03.19. 08:55
Rég láttunk olyan tapasztalt keretet, mint amilyet Dárdai Pál szövetségi kapitány összehívott a március 29-i, Görögország elleni Európa-bajnoki selejtezőre. Utánpótláskorú játékos nincs a keretben, az ősszel szerepeltetett, nemzetközi rutin nélküli futballisták egy része kikerült, a huszonnégy játékosból huszonegynek van légiósként szerzett tapasztalata. Meglepő az átfedés Erwin Koeman utolsó kerete és a mostani között.

Hajnal Tamás? Leandro de Almeida? Koman Vladimir? Guzmics Richárd? A biztonsági tartalékok között Szélesi Zoltán? Visszatérők sora került be a magyar válogatott Dárdai Pál összehívta bő keretébe, hogy a hétvégi bajnoki mérkőzések után megkezdje a felkészülést a március 29-i (vasárnap), Görögország elleni Eb-selejtezőre.

A tét kettős: a magyar válogatott egy hazai győzelemmel „kettészakíthatja” a csoportot, ha a másik két mérkőzésen – Észak-Írország–Finnország és Románia–Feröer – is a vendéglátók sikere születik. A selejtezőcsoport első kiemeltjeként ősszel gyalázatosan szereplő Görögország már egy döntetlen esetén is szinte reménytelen helyzetbe kerül – az új szövetségi kapitánnyal (Sergio Markarián) érkező görögök győzelmi kényszerben vannak. A magyar válogatott már csoportriválisai eredményének tudatában lép pályára, a mieink meccse 20.45-kor, a másik két találkozó 18.00-kor kezdődik.

DÁRDAI NEM KOCKÁZTAT

2014-es válogatottértékelőnkben azt írtuk, hogy Dárdai Pál „bevallottan azokat a futballistákat keresi, akik a külföldön szereplők és a már korábban a légióséletbe belekóstolók mellé beilleszthetők az NB I-ből, megfelelnek azoknak a követelményeknek, amelyeket a válogatott közeg állít eléjük. A mércéje nem az NB I-es helyiérdekű királyság, hanem valószínűleg az, hogy a játékosokat el tudja-e képzelni egy német proficsapat keretében.”

A MÁRCIUSI PROGRAM A SELEJTEZŐCSOPORTUNKBAN
2015. március 29.:
Magyarország–Görögország, 20.45

Észak-Írország–Finnország 18.00
Románia–Feröer 18.00

Ez 2015-re sem változott semmit, mint azt Dárdai görögök elleni kerete mutatja is. Sőt!

Az őszi Eb-selejtezőkön Dibusz Dénes, Fiola Attila, Korhut Mihály, Poór Patrik, Lang Ádám, Forró Gyula, Kovács István, Gyurcsó Ádám, valamint Nikolics Nemanja került be úgy Dárdai szűkített kereteibe, hogy felnőttjátékosként kizárólag a magyar bajnokságban szerzett tapasztalatot.

Közülük Nikolics mindhárom selejtezőn szerepet kapott, Dibusz és Korhut Feröeren, Fiola Feröeren és a finnek ellen, Forró és Lang pedig a finnek ellen lépett pályára. Oroszország ellen – ez már felkészülési mérkőzés volt – Dibusz, Fiola, Forró, Kovács, Poór, Nikolics és Gyurcsó kapott bevetési parancsot.

Fent említettek közül kizárólag a hiányposzton – jobbhátvédként – bevethető, de belső védőként és védekező középpályásként is alkalmazható Fiola, a magyar bajnokság leggólérzékenyebb játékosaként egyértelmű választásnak tűnő Nikolics és a kapus, Dibusz Dénes maradt a görögök elleni meccsre.

Az összes visszatérő – Leandro de Almeida, Hajnal Tamás, Guzmics Richárd, Koman Vladimir – rutinos (Guzmics esetében elég rutinos) légiósnak számít. Leandróra sérülése, Hajnalra és Komanra az érintettek csapatkeresése miatt nem számíthatott Dárdai az ősszel. A kapitány eddigi négy mérkőzése alatt kipróbált többi nemzetközi rutin nélküli játékos vagy biztonsági tartalék (Forró, Lang), vagy nem is kerettag (Gyurcsó, Kovács, Korhut, Poór). Akár az NB I finom kritikájaként is érzékelhetjük, hogy egy nagyon fontos selejtezőre kikerültek az ősszel kipróbált „tiszta hazai” játékosok közül többen, és visszakerültek olyanok, akiknek nagyobb nemzetközi rutinjuk van – azaz Dárdai tudja róluk, hozzák azt a nemzetközi szintet, amire szüksége lesz Görögország ellen.

KOEMAN IS ÖSSZERAKHATTA VOLNA

2015. március 19-ét írunk, de a mostani keretből tizenegyen (biztonsági tartalékokkal együtt tizenhárman) szerepeltek még az akkor aktív játékos Dárdaival abban a csapatban, amelyet Erwin Koeman 2010 májusában összehívott kapitánysága utolsó két mérkőzésére, Németország és Hollandia ellen. Hajnal Tamás, Kádár Tamás és Szalai Ádám sérülés miatt végül kimaradt – Elek Ákos pedig bekerült –, így a Koeman által elképzelt „ideális” keretből össze lehetett volna állítani egy Király (Gulácsi) – Szélesi, Juhász, Vanczák, Kádár – Koman, Hajnal, Tőzsér (Elek Á.), Dzsudzsák – Szalai, Priskin csapatot. Tegyük hozzá: Gera Zoltán a holland szakemberrel fennálló konfliktusa miatt ekkoriban nem volt a nemzeti csapat tagja, Leandro pedig tízszeres válogatott volt (most tizenegyszeres – Pintér Attila közel hét év után hívta vissza a 2014. márciusi, Finnország elleni meccsre) már ekkor.

Mondhatni, nem sok minden változott közel öt év alatt.

Ez viszont már biztosan kritikája a hazai futball kinevelő képességének.

Dárdai jelezte a kerethirdetés után tett nyilatkozatában: legrutinosabb harcosaira számít a görögök elleni selejtezőn – valószínűleg az elmúlt évek legmagasabb átlagéletkorú kerete a mostani. Király 1976-os, Gera 1979-es, Hajnal 1981-es, Leandro 1982-es, Juhász és Vanczák 1983-as, Tőzsér 1985-ös születésű. Az érem másik oldala: ha nem számítjuk a biztonsági tartalékokat, a 23 éves Simon Krisztián a keret legfiatalabb játékosa, tehát finoman fogalmazva sem rúgták rá az ajtót Dárdaira a válogatott szereplés jogát kiharcolni kívánó fiatalok. Pedig alighanem Dárdai lenne a legboldogabb, ha rárúgnák. A keret átlagéletkora 28 év, ez magasnak számít – összehasonlításul, a 2014-es világbajnokság legidősebb kerete az argentin volt 28.9 évvel (a legfiatalabb 25.44-gyel a ghánai).

KIK OLDHATJÁK MEG A RÉGI PROBLÉMÁKAT?

A két szélső hátvéd posztja állandó problémája a magyar válogatottnak, a megoldásokat pedig elődeihez hasonlóan Dárdai is keresi. A mostani keretből Vanczák Vilmos, Fiola Attila és Simon Krisztián is szerepelt már a válogatottban jobbhátvédként, míg balra Kádár mellett Leandro (és esetleg a védelem összes pontján bevethető Vanczák) lehet az alternatíva. Szűrőként az eddig stabil csapattag, Elek Ákos mellett Pintér Ádám is bevethető, utóbbi fejjátéka igen hasznos lehet a kemény és levegőben hagyományosan erős görög csapat ellen. Elképzelhető védekező középpályásként Leandro szerepeltetése is. Előrébb nincsenek nagy meglepetések – Koman és Hajnal visszatért a középpályára, miután klubot talált, Varga Roland az egyetlen új játékos a támadók között.

Irdatlan darálásra lehet számítani a görögök ellen – ez valószínűleg Dárdainak is pont megfelel –, no meg kevés gólra. Fejben és erővel egyaránt végig kell bírni egy nagyon harcias ellenféllel szemben: itt jöhet képbe az a rutin, amire Dárdai építeni szeretne. A bukaresti kezdő egy kivétellel most is rendelkezésre áll, akkor a Király – Varga J., Juhász, Korcsmár, Kádár – Elek Á., Gera (Tőzsér) – Lovrencsics (Simon K.), Dzsudzsák, Stieber Z. (Nikolics) – Szalai csapat harcolt ki 1–1-et a románok ellen. Ha Vargát a finnek ellen jobbhátvédet játszó Fiolára cseréljük, akkor egy olyan kezdőcsapatot kapunk, amit jövő vasárnap is el tudunk képzelni. Dárdai egyébként is célzott arra: keveset változtat, ezt a hátvédsorban az is indokolja, hogy a csapat védekező játéka igen jól összeállt, az ellenfelek még helyzetbe is viszonylag ritkán kerültek az őszi kvalifikációs mérkőzéseken.

Maga a rutin: Király Gábor, a keret doyenje védett a románok és a finnek ellen is (Fotó: Korponai Tamás)
Maga a rutin: Király Gábor, a keret doyenje védett a románok és a finnek ellen is (Fotó: Korponai Tamás)

EGY VÁRATLAN KIMARADÓ

Varga József az eddigi négy Eb-selejtezőből háromszor pályára lépett (Finnország ellen nem), a harmincegyszeres válogatott védekező középpályás egészséges és játékban is van, mégis a biztonsági tartalékok közé került. A tar labdaszerző 2009 októbere óta a válogatott legbiztosabb kerettagjai között szerepelt, amikor egészséges volt és eltiltás sem sújtotta, minden kapitány számolt vele. Amióta Varga bemutatkozott, egyszer sem hagyott ki legalább fél évet két válogatott mérkőzés között – mivel 2014. október 14. óta nem lépett pályára nemzeti mezben, most ez a veszély fenyegeti (a következő selejtező csak júniusban lesz).

Kérdés, hogy a jobbhátvédként is bevethető szűrő vésztartalékká minősítése azt jelzi-e, Dárdai elégedetlen a formájával, vagy azt, hogy nem teljesen volt elégedett az ősszel általa nyújtott teljesítménnyel. Elképzelhető az is, hogy a kapitány most fizikailag erősebb játékosok (Elek és Pintér mellett Fiola és Korcsmár is játszhat védekező középpályást) szerepeltetése mellett döntött. A DVSC-ből mindenesetre egy játékos sem került be a szűkebb keretbe, és kizárólag Varga a bővebbe – az utóbbi években ez is ritkaságnak számít.

MENNYIT JÁTSZANAK A KERETTAGOK?

A válogatottak 2015-ös bajnoki és kupabevetéseit összesítő táblázatunkból kiderül: a legtöbbet Leandro és Tőzsér (13-13 mérkőzés, játékperceket tekintve a magyar-brazil játékos vezet) szerepelt tétmérkőzésen, a legkevesebbet pedig Király Gábor (egyáltalán nincs játékban), illetve Elek Ákos (most debütált a Csangcsun Jatajban).

„Az őszihez képest némileg nehezebb volt a helyzetünk a kerethirdetéskor, mert jelenleg nem mindenki kap állandó játéklehetőséget klubcsapatában”kommentált Dárdai a kerethirdetés után. Ezt a mondatot bármelyik elődje ugyanúgy el tudta volna mondani – a magyar szövetségi kapitányok rendre ki vannak szolgáltatva annak, hogy kiszemeltjeik épp szerepelnek-e klubjaikban. Arról nem is beszélve, hogy az NB I-ben szereplők márciusban még alig játszottak tétmeccsen a hosszú téli szünet miatt – mint azt már írtuk, vannak dolgok, amik nem változnak.

A keret idei gólkirálya Leandro és Stieber (3-3 góllal), a kulcsemberek közül Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám 2015-ben még nem talált a hálóba – igaz, előbbinek erre kevesebb lehetősége is volt.

A kerettagok 2014–15-ös átlagteljesítményének méréséhez az InStat statisztikai elemző rendszer készítette indexet hívtuk segítségül – a komplex, súlyozott mutató az elsődleges mérőszáma a futballisták pályán nyújtott produkciójának. A rendszer adataiból is látszik, hogy Koman Vladimir még messze nem lendült formába – övé a keret legalacsonyabb InStat indexe –, míg a 200 pontos átlag fölött a Szalai, Dzsudzsák, Stieber, Nikolics, Tőzsér ötös található.

SZAVAZÁS

Ön mire számít a magyar–görög Eb-selejtezőn?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

MIRE SZÁMÍTUNK A GÖRÖGÖK ELLENI MECCSEN?

– Stabil és nagyon szervezett magyar védekezésre
– Rendkívül kemény csatára, „csúnya” és nem látványos mérkőzésre
– Arra, hogy nem a magyar válogatott lép fel kezdeményezően, mivel a görögök vannak győzelmi kényszerben
– Kevés gólra (a mienk 12, a görögök 6 gólt szereztek 2014-ben)

A TELJES KERET NÉVSORA

KAPUSOK
Bogdán Ádám
(Bolton Wanderers – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham – Anglia)

VÉDŐK
Fiola Attila
(Puskás Akadémia FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth – Németország), Leandro de Almeida (Omonia – Ciprus), Simon Krisztián (1860 München – Németország), Vanczák Vilmos (FC Sion – Svájc)

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Elek Ákos
(Csangcsun Jataj – Kína), Gera Zoltán (Ferencváros), Hajnal Tamás (Ferencváros), Koman Vladimir (Diósgyőri VTK), Pintér Ádám (Levadiakosz – Görögország), Tőzsér Dániel (Watford – Anglia)

TÁMADÓK
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva – Oroszország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Priskin Tamás (Győri ETO FC), Stieber Zoltán (Hamburger SV – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

BIZTONSÁGI TARTALÉKOK
Bartha László (Paksi FC), Böde Dániel (Ferencváros), Forró Gyula (Újpest FC), Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg – Ausztria), Lang Ádám (Győri ETO FC), Szélesi Zoltán (Puskás Akadémia FC), Varga József (Debreceni VSC-Teva)

A MAGYAR VÁLOGATOTT 2015-ÖS PROGRAMJA
március 29.Magyarország–Görögország
Eb-selejtező
június 13.Finnország–Magyarország
Eb-selejtező
szeptember 4.
Magyarország–Románia
Eb-selejtező
szeptember 7.
Észak-Írország–Magyarország
Eb-selejtező
október 8.Magyarország–Feröer
Eb-selejtező
október 11.Görögország–Magyarország
Eb-selejtező
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 4 3 1 6–1 +5 10
2. Észak-Írország 4 3 1 6–3 +3 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 4–3 +1 7
4. Finnország 4 1 1 2 4–5 –1 4
5. Feröer 4 1 3 2–6 –4 3
6. Görögország 4 1 3 1–5 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik