Év sportolója: a három muskétás – még 4 nap

GALAMBOS DÁNIELGALAMBOS DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2017.01.08. 09:08
null
Bánatos portugálok: Gera Zoltán parádés gólt lőtt nekik az Eb-csoportkörben (Fotó: NS-archív)
Ha úgy aposztrofálnánk őket, hogy a mackóalsós kapus, az Angliát megjáró szaltókirály, a Fradiból Olaszországba szerződő titán, könnyebb volna rájuk ismerni, az M4 Sport – Az év sportolója-díjért zajló versenynek mindenesetre érdekes csemegéje a futballisták különmeccse.

 

A BIVALY BALOS
Ugyancsak nagy kérdés, hogy az év gólja szavazáson melyik találatra voksoltak a legtöbben. A három versengő gól közül kettő az Eb-n esett, egy nem – Gera Zoltán a portugáloknak rúgott, valamint Szalai Ádám csodás akció végén az osztrákoknak bekotort gólja mellett a dobogósok közé került az angyalföldi Ádám Martin hatalmas gólja, amelyet a tavasszal az Újpestnek rámolt be a Fáy utcában.
„Nagyon örülök, hogy a legjobb három között értékelik a drukkerek a gólomat, az külön megtiszteltetés, hogy két ilyen labdarúgóval és két ennyire fontos és emlékezetes góllal versenghetek – mondta lapunknak a Vasas csatára. – Hogy miként emlékszem a gólomra? Christian Müllernek passzoltam egy kifejelt labdát, ő nekem adta, én pedig egyből elrúgtam, abban a pillanatban éreztem, sikerült jól eltalálnom. Sokat gyakorolom a távoli lövéseket, ezért is volt meg az önbizalmam ahhoz, hogy viszonylag messze a kaputól, kapásból elvállaljam.”
És elképesztően nagy gólt lett, persze két Európa-bajnoki góllal versenyez Ádám Martiné, úgyhogy meglehet, „csak” a harmadik hely jut neki.
„Nem baj. Nekem az is óriási öröm, hogy az első háromban lehetek.”

Az év labdarúgója címért versengő hármas kapcsán egyvalami kijelenthető: a díj méltó helyre kerül. Gera Zoltán, Király Gábor és Nagy Ádám 2016-os teljesítménye egyaránt emlékkönyvekbe illő. Gera ragyogóan dirigálta a pálya közepéről társait az Európa-bajnokságon, ugyanott Király Gábornak – no és legalább annyira megunhatatlan melegítőnadrágjának – járt csodájára a világ, de minimum a kontinens, Nagy Ádám pedig ugyanazzal a munkabírással robotolt és futballozott nagy játékintelligenciával Franciaországban, mint előtte a Ferencvárosban. Bolognai szerződést érően.

„Ezért is vallom, bárki is kapja, megérdemli – hangsúlyozta a 108-szoros válogatott Király Gábor, aki az előző esztendőben már megszerezte az év labdarúgója címet. – Gera Zoli nem több tizenkilencnél, én is a pályám elején járok, Nagy Ádi huszonegy, jó ilyen fiatal társaság tagjának lenni… Hogy én kinek adnám az első díjat? Nem tudnék dönteni, tippelni pedig nem szokásom.”

Nagyokat védeni annál inkább, amiből az elmúlt évre is jutott, még ha olyan örök darab, mint a norvégok elleni volt még 2015 végén, talán nem is. Ettől még Király-bravúroknak lehetett tapsolni a felkészülési mérkőzéseken és Franciaországban is, bár egyetlen pillanatot képtelen kiemelni a szombathelyi labdarúgó.

„Mert nagyon sok élménnyel gazdagodtam, és mind topkategóriás. Nekem a pillanat Priskin Tamás gólja a norvégok ellen, de hát az kétezer-tizenöt. Az elmúlt évből ahogy a Himnuszt hallgatjuk az Eb-n, a csoportelsőség és persze egy-két jó védésem szintén felejthetetlen, ez mind a legfelső polcra kerül. Azt mégsem lehet egyértelműen állítani, hogy az elmúlt év a legemlékezetesebb a karrieremben, bár válogatott szinten feltétlenül. Az pedig óriási büszkeséggel töltött el, hogy úgy jelöltek a tornán, »Király Gábor – Haladás«. Hogy a szülővárosom csapatának neve jelent meg mellettem, nagy öröm.”

Ahogyan az is az, hogy Gera Zoltánt Európa-bajnokságon láthattuk a magyar válogatottat irányítani – 37 évesen parádézott, mint akin tényleg nem fog az idő.

ÚJRA ZSANI
A január 12-én a Nemzeti Színházban esedékes gálán természetesen a legkiválóbb női labdarúgókról sem feledkeznek meg, azokra azonban nem szavaztak a magyar sportújságírók, a díjat az MLSZ által már korábban a legnagyszerűbbnek ítélt játékos, Jakabfi Zsanett kapja. A Wolfsburg 26 éves csatára ötödször találtatott az év női labdarúgójának, nem véletlenül: az elmúlt szezonban Német Kupát nyert a Wolfsburggal, ezenkívül kétszeres német bajnok és kétszeres Bajnokok Ligája-győztes.

„A lényeg az, hogy nagyon szeretek futballozni – árulta el a titkot a tornát követően a fradi.hu-nak. – Nekem aztán mindegy, hogy néhány száz vagy hatvanezer ember előtt játszunk, mert szenvedélyesen szeretem a focit, szeretek edzeni, szeretek játszani, úgyhogy sohasem okozott problémát egyetlen futballal kapcsolatos kötelezettség sem. Sohasem éreztem persze kötelességnek, inkább a saját boldogságomnak tartoztam mindig annyival, hogy mindent a futballnak rendeljek alá. Éveken keresztül a pihenés volt nekem a szórakozás, ahogyan persze a futball is az volt. Most is azon dolgozom, hogy gyorsabb és fittebb legyek, mint egy éve.”

A ferencvárosi fedezet Európa-bajnoki tündöklése azért is mesebeli, mert a 33 évesen elszenvedett második térdszalagszakadása után sem adta fel, és minden korábbinál erősebben tért vissza a gyepre. A klubhonlapnak adott interjújában erre is kitért.

„A baj megtörténte után végiggondolja az ember, hogy mi is volt a sérülés oka, mit hogyan csinált előtte, és noha addig is igyekeztem a lehető legprofibban élni, cselekedni, éreztem, tudok még ennél is jobban figyelni magamra. Nagy bizodalmam van Istenben, és emiatt tudtam, abban is bízhatok, hogy visszatérek. Az ő segítségével csináltam végig mindennap a legkilátástalanabbnak tűnő rehabilitációs gyakorlatokat is, és hajthattam magamat azzal a hittel, hogy újra a legjobb formámba kerülök. Az, hogy két ilyen sérülés után harminc fölött is játszhattam a Premier League-ben, aztán közel a negyvenhez az Európa-bajnokságon, plasztikusan igazolja ezt a bizodalmat.”

Sőt, a csúcsdíszt is a karmester helyezte el a fán, Gera Zoltán a portugáloknak lőtt gólja az UEFA közönségszavazásán a torna legszebbjének találtatott. A ferencvárosi kedvenc szokásos szerénységével szólt a gólról ugyanebben az interjúban.

„Én azért láttam egy-két szebb gólt a tornán, mindenesetre nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az enyém ennyire tetszett a szurkolóknak. Egyébként úgy volt, hogy azon a meccsen nem játszom, de Nagy Ádám és Kleinheisler László sárga lapjai miatt szükség volt rám, én meg jeleztem a mesternek, részemről rendben, szívesen játszom. A gólomról szólva, visszanézve kicsit más volt, mint amilyennek elképzeltem. Nem emlékeztem például, hogy ennyire magasan jött felém a labda, és hogy aztán ilyen magasról hullott le, vagy hogy ennyire jól sikerült belelépni. Sokszor van egyébként ilyen, hogy csak utólag visszanézve tudatosul bennem, milyen gólt is szereztem. Meccsszituációban nem is nagyon tudom feldolgozni az egyes mozdulatokat, de amikor elindult a labda, már tudtam, hogy gól lesz, nem volt esélye a kapusnak.”

Nekünk sem adtak sok sanszot az Eb-n, a magyar válogatott mégis továbbjutott csoportjából, remek játékkal – alighanem ezért is Gera Zoltán, Király Gábor és Nagy Ádám 2016 három legjobbnak tartott labdarúgója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik