„Az U20-as válogatott az ország csapata"

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2009.09.26. 14:38
Címkék
A magyar U20-as válogatottat adó csapatot sokan magukénak érezhetik. A 2006-os U17-es Eb-n még Both József irányította Németh Krisztiánékat, a tavalyi U19-es Eb-n már Sisa Tibor vezette a csapatot, a vb-re Egervári Sándor készítette fel, míg a gárda magját alkotó játékosok a Sándor Károly Akadémián Tamási Zsolt kezei alatt pallérozódtak. Az egyiptomi világbajnokság kapcsán Sisa Tiborral és Tamási Zsolttal beszélgettünk a magyar válogatottról, esélyeiről, a futballisták jövőjéről.

Németh Krisztián (9) és társai holnap lépnek először pályára a vb-n (Fotó: Németh Ferenc, archív)
Németh Krisztián (9) és társai holnap lépnek először pályára a vb-n (Fotó: Németh Ferenc, archív)
Németh Krisztián (9) és társai holnap lépnek először pályára a vb-n (Fotó: Németh Ferenc – archív)
Németh Krisztián (9) és társai holnap lépnek először pályára a vb-n (Fotó: Németh Ferenc, archív)
Németh Krisztián (9) és társai holnap lépnek először pályára a vb-n (Fotó: Németh Ferenc, archív)

Az, hogy Koman Vladimirék 2006-ban az U17-es-, két év múlva az U19-es Eb-döntőben vettek részt, idén pedig az U20-as vb-n szerepelhetnek, egy jól összehangolt, sokéves szakmai munka eredménye, így több magyar edző is joggal érezheti magáénak is az együttest.

HA KELL, A KAPUFÁNAK IS NEKISZALADNAK

„Ez a csapat nem az enyém, hanem Magyarországé" – kezdte az U20-as világbajnokság előtti értékelését Sisa Tibor, a Budapest Honvéd vezetőedzője, akinek az irányításával tavaly nyáron bronzérmet szerzett a válogatott a csehországi U19-es Európa-bajnokságon. 

„Hatalmas élmény számomra, hogy ezekkel a legényekkel dolgozhattam. Sajnálom, hogy lemaradtam a vébéről, de az MLSZ új koncepciójában már nem találtam meg a helyemet, így muszáj volt váltanom. Azonban amivel csak tudom, segítem a csapatot. Most például azzal, hogy nagyon szurkolok nekik az egyiptomi tornán" – folytatta Sisa Tibor.

A szakember kifejtette, a csapat erejét a taktikai fegyelem és a kiemelkedő egyéni képességek adják.

„Ha azt kértem a fiúktól, hogy szaladjanak neki a kapufának, akkor nem azt kérdezték, hogy miért, hanem azt, hogy melyiknek. Ez a hozzáállás a világbajnokságon is sokat érhet. Ahogy az is, hogy emberileg és a játékot tekintve is igazi egyéniségek alkotják az együttest" – fogalmazott Sisa Tibor.

A szakember a csapat stílusáról is beszélt: „Németh Krisztiánék visszatértek a magyar labdarúgás gyökereihez, a technikás, rövidpasszos játékhoz. Ez az a stílus, ami nekünk magyaroknak a legjobban fekszik, mert kicsi (bár nagyon szép) az országunk, kevés az atlétatermetű játékosunk, ezért nem építhetünk az erőfutballra."

Sisa Tibor a világbajnokság kapcsán elmondta, nem ismeri egészen pontosan az erőviszonyokat, de egyértelműen az európai gárdák dominanciájára számít. A magyar válogatottól mindenképpen továbbjutást vár a csoportból, de tippelésre nem vállalkozott a csapat végső helyezését illetően.

AZ AKADÉMIAI KÉPZÉS EREDMÉNYE

„Az, hogy az U20-as válogatott eljuthatott a vb-re, elsősorban a csapat megfelelő menedzselésének, összeszokottságának köszönhető, annak, hogy a játékosok évek óta együtt játszanak" – nyilatkozta Tamási Zsolt, a Sándor Károly Akadémia vezetője.

Az MTK utánpótlásközpontjából kilenc olyan futballista került ki, aki tagja a válogatott keretnek, de a tavalyi Eb-n még több olyan játékos szerepelt, aki az agárdi akadémián nevelkedett. A szakember el is mondta, sajnálja, hogy több korábbi labdarúgója nem kapott lehetőséget a bizonyításra Egervári Sándor szövetségi edzőtől.  

 „Az akadémián a kezdetektől fogva együttműködünk a válogatottakkal. A korábban a nemzeti csapatnál dolgozó Both József szövetségi edzővel közösen dolgoztuk ki azt a koncepciót, aminek köszönhetően 2006-ban Gulácsi Péterék kijutottak az U17-es Európa-bajnokságra, ahol ötödikek lettek. Ez volt a kezdet, holnap pedig már nyitómérkőzést játszanak a világbajnokságon" –  fogalmazott Tamási.

A korábban a Győri ETO FC és a Vasas vezetőedzőjeként is dolgozó szakember Sisa Tiborhoz hasonlóan úgy véli, az akadémiai képzés, a játékosok pályafutásának tudatos felépítése, megtervezése az eredmények kulcsa, és ez elvezethet odáig, hogy a mostani U20-as válogatottból már sokkal többen kerülnek a nagyválogatottba, mint az elmúlt évek korosztályos együtteseiből.

„Biztos vagyok benne, hogy ebből a csapatból többen oda fognak kerülni a nagyválogatotthoz, akár már jövőre, az Eb-selejtezők során. Azt azonban senki ne várja ezektől a játékosoktól, hogy azonnal húzóemberei lehetnek Erwin Koeman gárdájában. Nagyon fiatalok még, időre van szükségük" – mondta Tamási.

A szakember egyúttal arra is rámutatott, nem szabad túl nagy elvárásokat támasztani az U20-as válogatottal szemben.

„Sokan már aranygenerációról beszélnek Némethékkel kapcsolatban, de senki sincs tisztában egész pontosan azzal, hogy milyen képességű válogatottakkal találkozunk a torán. Én például a hondurasiakról is olvastam olyan híreket, miszerint nagyon ütőképes csapatot alkotnak, ezért nem szabad jóslatokba bocsátkozni" – beszélt Tamási az erőviszonyokról, aki hozzátette, nem félti a csapatot.

„Pszichésen erősek vagyunk, ezek a fiúk nem ijednek meg a saját árnyékuktól, megvan a megfelelő rutinjuk is, és Németh Krisztián, Gulácsi Péter, Koman Vladimir vagy éppen Simon András személyében olyan játékosok alkotják a csapatot, akik nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Komolyan kell vennünk minden ellenfelet, de van okunk a bizakodásra."

AZ U20-AS VB MAI PROGRAMJA
C-csoport
Egyesült Államok–Németország, 16 óra
Kamerun– Dél-Korea 18.45
 
D-csoport
Ghána–Üzbegisztán 18.45
Anglia–Uruguay 21.30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik