Ázsia bajnoka nagy dobásra készül

Vágólapra másolva!
2009.09.25. 12:16
null
Ahmed Kalillal (9) a magyar védők baja is meggyűlhet
Címkék
Mielőtt bárki lebecsülné az Egyesült Arab Emírségek együttesét, tisztázzuk: az ázsiai kontinensbajnokról van szó, soraiban felnőttválogatott játékosokkal. Ha ez nem elég: eddig mindig továbbjutott a csoportjából, egyszer a nyolc közé menetelt – azaz veszélyes ellenfélnek számít. A magyar U20-as labdarúgó-válogatott vb-ellenfeleit bemutató sorozatunk harmadik részében az EAE csapatával foglalkozunk.

 „Büszkeséggel tölt el, hogy kontinensbajnokként utazhatunk el a világbajnokságra, de az igazi nagy próbatétel még előttünk áll. Bízom csapatom erejében és egységében, büszkévé akarjuk tenni hazánkat" – fogadkozott Mahdi Ali Hasszan, az együttes rendkívül népszerű trénere.

Az arab fiatalok Svájcban és Törökországban készültek fel a tornára, és figyelmeztető jel, hogy Montenegró korosztályos csapatát 4–0-ra lemosták. Igaz, Kamerun őket gázolta le (0–3), s Trinidad és Tobagótól is kikaptak (1–2).

„Tökéletes körülmények között készülhettünk Antalyában, ahogy egy rendkívül fontos torna előtt illik is. Minden a terv szerint zajlott, készen állunk a világbajnokságra" – mondta a válogatott egyik vezetője, Szami al-Hamur. Az EAE kerete szeptember 24-én érkezett meg Egyiptomba, és minden valószínűség szerint nagy támogatást kap majd a – szintén arab – helyiektől, illetve népes utazó szurkolótáborától.

Az Arab Emírségek játékosaira jó szereplés esetén valószínűleg pénzeső hull: Zajed al-Nahjan emír négymillió dirhammal jutalmazta meg az Öböl-kupát megnyerő U17-es csapatot. Ez kétszázmillió forint – a mieink húszmilliót kapnak, ha továbblépnek...

A múlt: az EAE kétszer vett részt a tornán, egyszer a legjobb 16, egyszer pedig a 8 között esett ki. A kvartett egyetlenjeként tehát ők már megízlelhették a kieséses meccsek hangulatát is...

A legjobb játékos: kétségtelenül Ahmed Kalil, az EAE nagyválogatottjában is szereplő csatár. A 178 centis támadót a Chelsea és a Portsmouth is kiszúrta – nem véletlenül, Ázsia egyik legnagyobb tehetségének tartják. Villámgyors, a kezdősebességét Samuel Eto'óéhoz hasonlítják, viszont hajlamos túlbonyolítani a szituációkat, gyakran hoz rossz döntéseket. A játékosmegfigyelők szerint fizikailag még sokat kell erősödnie, a védők el tudják nyomni – már ha utolérik... 2008 legjobb ázsiai ififutballistájának választották.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik