„Ismét jó a magyar futball” – Aleksander Ceferin exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2024.03.23. 15:44
A magyar válogatottnak bárki ellen van esélye a győzelemre Aleksander Ceferin szerint (Fotó: Getty Images)
Az Európai Labdarúgó-szövetség februári, párizsi UEFA-kongresszusán – bár az alapszabály módosításával a tagállamok lehetőséget adtak neki, hogy a jelenlegi ciklus befejeztével is folytassa elnökként – Aleksander Ceferin bejelentette, hogy belefáradt a járvány, a háborúk és a Szuperliga-kezdeményezés okozta küzdelmekbe és 2027-ben nem indul újra az elnöki székért. Az UEFA elnöke azóta nem szerepelt nyilvánosan, de a pénteki magyar–török mérkőzésen Csányi Sándor MLSZ-elnök meghívására ott volt a Puskás Aréna díszpáholyában, mi több, exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak.

– Hogyhogy itt? – kérdeztük az UEFA főnökétől.
– Sándornak már régóta ígértem, hogy eljövök megint a magyar válogatott egyik meccsére. Fantasztikus a Puskás Aréna, amelynek az avatásán is itt voltam, azóta szinte mindig telt ház van, jó a hangulat és a csapat is. Ráadásul Budapest is gyönyörű és közel van a hazámhoz, Szlovéniához. Mindig szívesen jövök ide.

– Egy nappal korábban másik két európai válogatott játszott tétmeccset Budapesten, azt a mérkőzést is élőben látta?
Nem, az Izrael–Izland és a Bosznia-Hercegovina–Ukrajna pótselejtezőt is otthon néztem, a televízióban, fordulatos, izgalmas mérkőzések voltak.

– Milyen Európa-bajnokságra számít? A háború mennyire vet árnyékot a tornára?
Fantasztikus Eb lesz, az infrastruktúra pazar Németországban és a szervezés is hagyományosan jónak ígérkezik, persze, a biztonságra különösen nagy figyelmet kell fordítani. De éppen a futball, a sport képes a leginkább megmutatni azokat az értékeket, amelyek mentén békésen és sikeresen működhetünk együtt. Szlovénia huszonnégy év után vívta ki a szereplés jogát, másodszor mehetünk az Eb-re, természetesen ezért is nagyon várom a tornát. Tudom, hogy a magyarok megint nehéz csoportba kerültek, például a házigazda németek ellen kell játszaniuk.

– Mostanában nem szoktunk kikapni tőlük, sőt Lipcsében meg is vertük őket nemrégen. 
– Igen, tudom, de nemcsak a németektől nem kap ki mostanában a válogatottjuk, hanem bárki ellen van győzelmi esélye, hosszú idő után ismét jó a magyar futball. Mindenki emlékszik rá, Puskásék világsikerei és a régebbi eredmények után sokáig hanyatlott a sportág Magyarországon, például tíz-tizenöt évvel ezelőtt kimondottan gyenge volt a válogatott, de nagyszerű munkát végez a magyar szövetség és a kormány óriási támogatást ad a labdarúgásnak. A közelmúltban lezajlott infrastrukturális fejlesztések nélkül lehetetlen lett volna előre lépni.

Az MLSZ, az UEFA és a Török Labdarúgó-szövetség (TFF) elnökei: Csányi Sándor, Aleksander Ceferin és Mehmet Büyükeksi a Puskás Arénában

– A további fejlődéshez viszont sokak szerint kellene egy közép-európai bajnokság a régió legjobb klubjai számára, és újabban mintha az UEFA sem zárkózna el a kérdés napirenden tartásától.
– Három-négy éve dolgozunk azon többek között Csányi Sándorral, hogy kidolgozzuk egy határokon átnyúló liga tervét, ami azonban továbbra is terv, de érdemes beszélni róla, mert itt valóban túl kicsi egy-egy nemzeti piac ahhoz, hogy a legjobb klubok európai szinten is versenyképesek legyenek és rendszeresen fontos, nagy érdeklődéssel kísért meccseket játsszanak.

– Az úgynevezett európai Szuperliga is egy „határokon átnyúló liga” lenne, nem veszélyes az UEFA számára kinyitni ezt az ajtót?
– A Szuperliga tervével nem az a baj, hogy átnyúlik a határokon, hiszen az UEFA minden klubtornája ilyen, hanem az, hogy oda nem lenne esélye bejutni az alapítókon kívül senkinek, egy zárt elitklub jönne létre, ami ellentétes az európai futball érdekeivel és hagyományos értékeivel.

– Nem megoldás, ha az európai kupák júliusi, augusztusi selejtezőit regionális alapon szervezik? Sokkal több a néző és nagyobb a bevétel, ha például a magyar klubok a szomszédos országok legjobbjaival játszanak ilyenkor – ahogy ez néha véletlenül össze is jött az elmúlt években –, mintha nézők nélkül és drágán hétről hétre extrém távolságokra kell elutazniuk, amire szintén volt jó néhány példa. Így nem kellene változtatni a jelenlegi versenyrendszeren, mégis létrejönne egy izgalmas, regionális sorozat.
– Ebben is van igazság, de nehézséget jelent, hogy az egyazon régióba tartozó klubok nem feltétlenül képviselnek hasonló szintet, nehéz úgy alakítani, hogy megfelelő kategóriájú csapatok kerüljenek szembe egymással.

Aleksander Ceferin évek óta dolgozik többek között Csányi Sándorral egy közép-európai liga tervén – mondta el a Nemzeti Sport főszerkesztőjének nyilatkozva

– Mit üzen a jelenség, hogy az UEFA-sorozatok és a nyári Eb szponzorai egyre kevésbé európai cégek? Hogy például éppen a németországi tornának lesz kínai autógyártó partnere?
– Ez bizony azt jelenti, hogy Európa gazdasága nem olyan erős már, mint a többi kontinensé, ami nekünk, európaiaknak persze aggodalomra ad okot.

– A BL-döntőt is megrendezhetik Európán kívül, mondjuk Szaúd-Arábiában?
Nem, erről szó sem lehet, amíg én vezetem az UEFA-t.

– Mi is jobban várjuk a Puskás Arénába álmodott és az MLSZ által megpályázott budapesti BL-döntőt 2026-ban vagy 2027-ben. Ön tényleg befejezi elnöki pályafutását három év múlva?
– Igen, amint elmondtam az UEFA-kongresszus utáni maratoni sajtótájékoztatón – negyvenegy kérdésre válaszoltam, s azóta egyébként nem adtam interjút senkinek, ön az első – nem kandidálok újra, ha befejeződik ez a ciklus. Tizenegy év az UEFA elnökeként nagy igénybevétel. Minden hétfőn Svájcba utazom és csak hétvégén vagyok a családommal, közben telik az idő, a lányaim nőnek, sőt augusztusban nagypapa leszek. De 2027-ig azért még sok idő van.

– Éppen 60 éves lesz akkor. Nyugdíjba vonul? Végleg kiszáll a fociból?

– Azt nem hiszem, fiatal vagyok és energikus, biztosan kapcsolatban maradok valamilyen formában a sporttal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik