Football Forum: amikor egy nemzetközi konferencián a magyar Eb-esélyek a téma

Vágólapra másolva!
2024.04.23. 20:39
A konferencia záró szakaszában Csisztu Zsuzsa, Szöllősi György, Massimo Franchi, Carlos Carpio, Jörg Jakob és Jonathan Wilson (balról jobbra) beszélgetett az Eb-ről (Fotó: Török Attila)
A 2024-es Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan két kerekasztal-beszélgetést is rendeztek a 2024-es Football Hungaryn.

 

AZ EB A-CSOPORTJÁRÓL

A kora délutáni programban a 2024-es Európa-bajnokság A-csoportjában szereplő országok várakozásai címmel rendeztek beszélgetést, amelyen Jörg Jakob, a Kicker főszerkesztője és az Európai Sport Média elnöke, Jonathan Wilson, a The Guardian és a The Blizzard futballszakírója, Babják Bence, a sportal.hu főmunkatársa, valamint a svájci Die Weltwoche újságírója, Thomas Renggli vett részt, a beszélgetést pedig a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György moderálta.

Jörg Jakob a csoport esélyeit illetően arról beszélt, hogy Németországot és Magyarországot várja az első két helyre ebben a négyesben. A német válogatottról úgy vélekedett, Julian Nagelsmann irányításával sokat fejlődött a csapat, és megerősítést jelenthet az is, hogy a szövetség már meghosszabbította 2026-ig a kapitány szerződését.

Thomas Renggli Svájcból jelentkezett be videoüzenet formájában. Szerinte a csoportelsőség nagy esélyese Németország, míg hazája nemzeti csapatának a skótok és a magyarok elleni találkozóján kötelező a győzelem. Hozzátette, sajnálja, de úgy gondolja, hogy Magyarországnak nem sok esélye lesz a továbbjutásra.

A negyedízben skót származású Jonathan Wilson szerint Steve Clarke szövetségi kapitány együttese túlzottan védekező stílusú futballt erőltet, és problémásnak tartja, hogy nincs igazán gólveszélyes támadója. Úgy véli, ha tavaly rendezték volna a tornát, jobb formában lenne az egyébként jó képességű labdarúgókat felvonultató skót válogatott, de a nyáron nem lesz sok esélye. Nagyon rossz passzban van ugyanis a skót csapat, hét meccse nyeretlen. Wilson egyetértett Jörg Jakobbal abban, hogy Németország és Magyarország lehet az A-csoport két favoritja.

Babják Bence szerint Marco Rossi két lábbal a földön tartja a magyar csapatot és a szurkolókat, ami nem könnyű azok után, hogy oda-vissza legyőzte Szerbiát az Eb-selejtezőben, a Nemzetek Ligájában pedig Angliát és Németországot múlta felül. Hozzátette, az említett sikerek óta változott a csapat összetétele, ahogyan az ellenfeleké is, de ebben az évtizedben még nem láttunk akkora csodát a labdarúgás világában, mint amilyen egykor a Porto BL-győzelme, a görögök Európa-bajnoki diadala vagy a Leicester Premier League-elsősége volt, ezért felvetette: miért ne jöhetne ki a lépés a nyáron a magyar válogatottnak?

Jörg Jakob, Jonathan Wilson, Babják Bence, Szöllősi György (Fotó: Török Attila)



ÁLTALÁNOSSÁGBAN AZ EB-RŐL

A konferencia záró szakaszában Jörg Jakob, Szöllősi György és Jonathan Wilson mellett a spanyol Marca igazgatója, Carlos Carpio és az olasz Tuttosport újságírója, Massimo Franchi beszélgettek az Európa-bajnokságról lapunk munkatársa, az AIPS-alelnök Csisztu Zsuzsa moderálása mellett.

A beszélgetést főszerkesztőnk, Szöllősi György azzal vezette fel, az elmúlt évtizedek után már önmagában sci-fibe illik, hogy egy nemzetközi konferencián, Budapesten arról beszélgethetnek a résztvevők, hogy Magyarország is ott lesz az Európa-bajnokságon, és nem a küszöb alatt, utolsóként becsúszva, hanem csoportelsőként jutott ki a tornára. Ezért olyan reménykedés övezi a válogatott szereplését is, amire talán az 1986-os mexikói világbajnokság óta nem volt példa Magyarországon, persze most más kimenetelre számítunk, mint akkor.

Ezt követően az Európa-bajnokság esélyeseiről, lehetséges sztárjairól beszélgettek a résztvevők, de szóba került a labdarúgók leterheltsége is.

„A torna megnyerésére Németországnak van szerintem a legnagyobb esélye – mondta az angol Jonathan Wilson. – Remélem, Jude Bellingham, Phil Foden vagy éppen Harry Kane lesz az Eb-sztárja, de ha más válogatottból is mondanom kell játékost, úgy gondolom, ha a franciáknak jó Eb-je lesz, akkor Antoine Griezmann kiemelkedőt nyújthat. Az Európa-bajnokság szempontjából problémás, hogy nagyon intenzív az angol idény, és az a súly is a válogatottra nehezedik, hogy évtizedek óta nem nyert semmilyen címet. Ha bármikor elérhető közelségbe kerül egy torna megnyerése, ez a súly összeroppantja a csapatot. Külön motivációt jelenthet azonban a játékosoknak az is, hogy várhatóan ez lesz Gareth Southgate utolsó nagy tornája a válogatottal, és szeretnék szépen búcsúztatni. Az lesz a kérdés, ezt a nyomasztó súlyt, amit említettem, sikerül-e levenni a csapatról.”

A német válogatott sokat fejlődött az elmúlt időben, de Spanyolországot vagy Franciaországot várnám az első helyre. Úgy vélem, Kylian Mbappé és Jude Bellingham is kiemelkedhet, csakhogy az angolok ki fognak esni tizenegyesekkel – mondta viccesen Jörg Jakob.Viszont említhetem például a hollandoktól Virgil van Dijkot is, hogy egy védőt is mondjunk, aki meghatározó szerepet játszhat. Ami a leterheltséget illeti, Jürgen Kloppnak és Josep Guardiolának is igaza van abban, túl sok a mérkőzés, nincs elegendő idő a pihenésre, a regenerálódásra, ami alapvetően meghatározza a játékosok teljesítményét a nagy tornákon.”

A Marca igazgatója, Carlos Carpio azt tette hozzá, hogy a Real Madridnak még van esélye eljutni a Bajnokok Ligája döntőjéig is, majd nem sokkal később 13-14 játékos a csapatból már az Európa-bajnokságon szerepelhet. Aztán alig, hogy vége a tornának, a Real Madrid már utazik is a felkészülés részeként amerikai túrára. A helyzetet pedig csak fokozhatja a jövőre rajtoló klubvilágbajnokság. Carpio egyébként a Barcelona 16 éves tehetségét, Lamine Yamalt nevezte meg az Eb lehetséges felfedezettjeként.

A Tuttosport képviseletében Massimo Franchi mosolyogva visszakérdezett, amikor a végső győztesről volt szó: „Ki a címvédő?” A lehetséges sztárokat illetően Federico Chiesát említette, valamint a német Jamal Musialát és Florian Wirtzet, a francia Warren Zaïre-Emeryt és az angol Harry Kane-t. A leterheltségről pedig megjegyezte, számukra szerencse, hogy az Inter hétfőn megnyerte az olasz bajnokságot, így a csapat válogatott játékosai pihenhetnek kicsit az Eb-ig (azért is, mert már nem szerepel a nemzetközi porondon a milánói gárda).

Ilyenkor természetesen mindenki kicsit hazabeszél – fogalmazott a torna lehetséges főszereplőit illetően Szöllősi György. Így amellett, hogy megemlítem Jude Bellinghamet és Kylian Mbappét, hadd beszéljek a mi gyerekünkről, Szoboszlai Dominikről. Ő maga mondta azt a kijutás pillanatában, hogy nagyszerű dologra készül a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Egy interjúban arról is beszélt, egy országot képviselni semmihez sem hasonlítható, a címeres mezért harcolni mindent felülmúl. Úgyhogy több mint tízmillió magyarral közösen reménykedünk a mieink sikeres szereplésében.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik