Minifutball: Mindegy, hogy profi vagy amatőr, a válogatott megtisztelő – Juhász Roland

BORBOLA BENCE, PUSZTAI VIOLABORBOLA BENCE, PUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2022.04.12. 13:59
Juhász Rolanddal és Czvitkovics Péterrel a soraiban készül a minifutball válogatott a júniusi Európa-bajnokságra, ahol Portugália, Törökország és Ukrajna vár a csoportban a mieinkre.

A tempót fel kell venni. Juhász Roland 95-ször, Czvitkovics Péter tízszer lépett pályára a nagypályás válogatottban, a közelgő Európa-bajnokságon a minifutballban is debütálhatnak. A kontinenstornát június 4. és 11. között Kassán rendezik, ahol a magyar csapat Portugáliával, Törökországgal és Ukrajnával került egy csoportba.

De vajon bírják-e a tempót a rutinos korábbi nagypályás futballisták?

VÉLEMÉNY – NAGY LAJOS SZÖVETSÉGI KAPITÁNY
„Öt éve vagyok a minifutball válogatott kapitánya, és örömmel mondhatom, mostanra eljutottunk arra a szintre, hogy Európában az elithez tartozunk. Juhász Rolanddal és Czvitkovics Péterrel sokat erősödtünk, túl vagyunk néhány edzésen, kezdik felvenni a ritmust, elsajátítani a taktikai variációkat. Dunai András is új játékosként csatlakozott a kerethez, fiatal, tehetséges futballista, szép jövő várhat rá. Harminckét fős bő kerettel kezdtük meg a felkészülést, jelenleg huszonegy főből áll a csapat, az Európa-bajnokságra tizenöt játékossal utazunk.”

„Muszáj lesz – felelte kérdésünkre Juhász Roland, aki 2020-ban a Mol Fehérvár FC-ből vonult vissza. – Mindegy, hogy profi vagy amatőr szinten lép pályára az ember a válogatottban, ez mindig megtisztelő dolog. Emlékszem, annak idején azért kerültem ki az Anderlecht keretéből, mert hazajöttem a válogatotthoz. Számomra sosem volt kérdés, ha hívnak, jönnöm kell… Nagy Lajos szövetségi kapitánnyal eleinte abban maradtam, lemegyek egy-két edzésre, meglátjuk, milyen lesz az első benyomásom, most pedig ott tartok, hogy az Európa-bajnokságra készülök. A minifutballban is megmaradok védőnek, el tudom helyezni magam a társak között, lássuk be, nem a technikásabb játékosok közé tartozom. De ebben a játékban az erő is számít, és próbálom a fiatalabb játékosok ritmusát felvenni.”

A korábbi játékost is meglepte, milyen sokan keresik, amióta kiderült, hogy a minifutball válogatott tagja. Számtalan ismerőse, barátja hívta, mesélje el, miben különbözik ez a sportág a futsaltól, és mik a pontos szabályok.

Balról  jobbra: Tibor Dávid, az Országos Mini-Futball Szövetség elnöke, két új  játékos, Juhász Roland és Czvitkovics Péter, valamint Nagy Lajos  szövetségi kapitány
Balról jobbra: Tibor Dávid, az Országos Mini-Futball Szövetség elnöke, két új játékos, Juhász Roland és Czvitkovics Péter, valamint Nagy Lajos szövetségi kapitány

Gyerekkori barátja, Czvitkovics Péter is izgatottan várja az Európa-bajnokságot. A többek között az MTK-ban és Debrecen is futballozó korábbi középpályás a kulisszatitkokba is betekintést engedett.

„Az első edzés olyan intenzív volt, hogy nem tagadom, másnap alig tudtam kikelni az ágyból. A minifociban rövid ideig van az ember a pályán, de akkor megállás nélkül futni, pörögni kell. Négy-öt percnél többet nem is bír az ember… Annak idején a nagypályán is szerettem az olyan edzésgyakorlatokat, ahol kis területen kellett a labdát megtartani, járatni, itt ebben a játékban erre bőven van lehetőségem.”

A 39 esztendős korábbi játékos elmondta, a taktikát, a különböző mozgásokat még szokniuk kell, az Európa-bajnokságig lesz dolguk bőven. A kontinenstornával kapcsolatban pedig konkrét célja van.

„A csoportból mindenképpen szeretnék továbbjutni – így Czvitkovics Péter. – Nem kerültünk könnyű csoportba, igaz nem is a legnehezebb miénk. Mindenképpen szeretnénk az egyenes kieséses szakaszig eljutni, ott pedig már bármi előfordulhat. Sajnos nekem nem adatott meg olyan sokszor a nagypályás futballban a címeres mezt viselni, mint barátomnak, Juhász Rolandnak, éppen ezért nagyon várom az Európa-bajnokságot.”



A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
Június 4.: Magyarország–Portugália
Június 5.: Magyarország–Ukrajna
Június 7.: Magyarország–Törökország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik