Edzősors: A magyar válogatott nekem olyan, mintha az olaszt irányítanám – Rossi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.13. 09:54
null
Marco Rossi a FEC tanfolyamán <a href="https://www.facebook.com/footballeducationcenter/photos/a.361644774292679/608956416228179">(Fotó: facebook.com/footballeducationcenter)</a>
A Nemzeti Sport Online-on havi rendszerességgel blogot vezető játékosügynök, Paunoch Péter által alapított Football Education Center (FEC) Magyarországon élen jár a játékosmegfigyelők képzésében, és a kurzusokon rendszeresen részt vesznek a hazai futballszakma jeles képviselői. A múlt heti oktatáson Marco Rossi szövetségi kapitány is beszélt a hallgatósághoz.  

 

A III. Professzionális FEC Scout Tanfolyamon a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is tiszteletét tette. A kapitány összefoglalta, hogy számára és a hazai labdarúgás számára milyen nagy jelentőséggel bír a scouting, elmondta, hogy egy edző szemszögéből mik azok a pontok, amelyek nélkülözhetetlenek a játékoskiválasztás folyamata során, s ezt követően a hallgatóság is feltehette kérdéseit az olasz szakembernek.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek, számomra ez gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mintha az olasz nemzeti tizenegyet irányítanám – idézi Rossit a FEC Facebook-oldala. – Szövetségi kapitányként az egyik legfontosabb feladatom, hogy a nemzeti csapat játékosait tűzben tartsam, megpróbáljam őket a pozitív értelembe vett duzzadó és a kevésbé pozitív, túlzott önbizalom közti vékony mezsgyén tartani, hogy a lehetséges teljesítményük maximumát tudják nyújtani a mérkőzéseken. Ez nagyon keskeny határ, de fontos, hogy a játékosoknak újra a megfelelő szinten legyen az önbizalmuk. Fontosnak tartom, hogy legyen tiszta és egyértelmű jövőképe a magyar válogatottnak, ki kell jelölni ezt az utat, és azt minden játékosnak, minden szakembernek követnie kell!”

A kapitány a játékosmegfigyelés labdarúgásban, valamint a magyar válogatottban betöltött szerepéről is beszélt.

„Szerintem az egyik legfontosabb az, hogy a játékosmegfigyelők higgyenek magukban, legyenek alázatosak a szakmájukkal szemben, és tartsák szem előtt, hogy a munkájukon igen is sok múlik, hiszen ők fedezik fel a jövő tehetségeit. Nagyon fontos felismerni egy játékos legalapvetőbb karakterjegyeit, hiszen a megfelelő játékosprofil kialakítását követően ez alapján lehet őt akár több poszton is alkalmazni. Erre példaként hoznám, hogy mennyire más munkát kívánt meg, amikor a Honvéd edzője voltam, mint most, hogy a válogatottat irányítom…

Míg a válogatottnál megvan a lehetőségem rá, hogy a saját elképzeléseim alapján válogassam ki és állítsam össze a legjobb – rendelkezésre álló – játékosokat, addig a Honvédnál nem volt ilyen mozgásterem, ezért volt olyan játékosom is, akit a szűk mozgástér miatt négy különböző poszton is játszatnom kellett. Többek között ezért is tartom nagyon fontosnak a scout-kollégák munkáját, hiszen az ő feladatuk az is, hogy a csapat koncepcióját figyelembe véve megtalálják az ahhoz leginkább illő játékosokat. Épp úgy említhetném, hogy az ellenfelek feltérképezése ma már kulcskérdése a labdarúgásnak, és nincs ez másképp a magyar válogatott esetében sem, hiszen minden találkozóra alaposan felkészülünk ellenfeleinkből. Véleményem szerint tehát sok fantázia és lehetőség van a megfigyelésben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik