Király Gábor: Még egy bravúrra szükségünk lesz

Vágólapra másolva!
2013.03.26. 09:27
null
Király Gábor reméli, Törökországban sikerül újabb bravúrt elérni (Fotó: Szabó Miklós)
Ha valamire, a vasakaratra szükség lesz a Törökország elleni világbajnoki selejtezőn. Jól tudja ezt a szombathelyi születésű Király Gábor – a 89. válogatott fellépésére készülő kapus éppen tizenöt éve debütált a nemzeti együttesben. Beszélgetés múltról, jelenről és a remélhetőleg bravúrokat hozó jövőről.

– Válogatottunk akár zöld-fehérben is pályára léphetne, annyi már a szombathelyi futballista a keretben.
– Ez ám a Haladás! – csapta le a magas labdát Király Gábor. – Vasárnap délután szép látványt nyújtottunk, konvojban mentünk vissza a telki edzőtáborba. Előttünk haladt Halmosi Péter és Guzmics Richárd, míg engem Koman Vladimir fuvarozott. Ha ehhez még hozzáveszem, hogy Kovács István mellett Tömő Attila csapatmenedzser is Szombathely szülötte, megállapíthatom, jelentős a vasi uralom a válogatottnál.

– Ha már idáig jutottunk: minek tulajdonítja ezt?
– Annak, hogy a megye, azon belül Szombathely sosem szenvedett hiányt tehetséges játékosokban. Sietve fűzöm hozzá, a talentum önmagában nem lett volna elég – akik sokra vitték, az alázatuknak is köszönhetően érték el azt, amit. Egyértelmű, a piramis csúcsa a Haladás, de számos utánpótlásműhely szinte tálcán kínálja az ügyesebbnél ügyesebb futballistákat. És figyelje meg, a sor folytatódik, gondoljunk csak Radó Andrásra vagy Ugrai Rolandra. Szóval remek munka folyik mifelénk. Szerintem büszkék lehetünk rá, hogy a románok elleni meccsen négy szombathelyi származású labdarúgó is szóhoz jutott.

– Még inkább dagadhatna a kebel, ha a kilencvenkettedik percben nem egyenlít az ellenfél… Mennyi időre volt szüksége ahhoz, hogy túltegye magát a sokkon?
– Nem éltem meg sokként a döntetlent. Bántott, persze, hogy bántott, hogy az utolsó pillanatban két pontot veszni hagytunk, de aki ismer, tudja rólam, a rosszban is a jót keresem.

– Ebben mi volt a jó?
– Egyebek mellett az, hogy a magyar és a román csapat közötti különbség nem változott, aminek következtében még mindig a csoport második helyén állunk. És még valami: ez volt az ötödik mérkőzésem Románia ellen, de csak most vezettem először ellenük. Aztán másodszor is… Rendben, rettenetes érzés gólt kapni a hosszabbításban, magyar átokról azonban felesleges beszélni. Tudom, tudom, Zlatan Ibrahimovic révén a svédek kétszer is a hajrában vertek meg minket, ám azt se feledje senki, hogy Rudolf Gergely éppen ellenük lőtt győztes gólt a kilencvenharmadik percben, ahogyan Dzsudzsák Balázs is a ráadásban nyerte meg nekünk a finnországi Európa-bajnoki selejtezőt. Amint azt az ábra is mutatja, így megy ez, amit egyszer elvesz a sors, máskor visszaadja.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik a magyar válogatott Törökország elleni vb-selejtezőjén?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– Isztambulban mindjárt törleszthetne, nemde?
– A törlesztésért nekünk is tennünk kell! A képlet egyszerű: ahhoz, hogy továbbjussunk, legalább még egy bravúrra szükségünk lesz.

– Még egyre?!
– A törökök budapesti legyőzése az én szememben azzal ért fel. Az akkor megszerzett három pont nagyon kellett ahhoz, hogy versenyben maradjunk.

– Hol lát még esélyt a bravúrra?
– Hiba lenne előre számolgatni. Hiába van még öt meccsünk, nem szabad különválasztani őket. Mert előfordulhat, hogy nyerünk Törökországban, majd Romániában is, de ha az észteket nem verjük meg itthon, lecsúszhatunk a második helyről. Úgyhogy akkor cselekszünk helyesen, ha nem osztunk-szorzunk, hanem kizárólag a következő feladatra összpontosítunk.

– A törökök ellen is ön lesz a kapuban?
– Ezt már a szövetségi kapitánytól kellene megkérdeznie.

VAKMERŐBBNEK KELL LENNIE A VÁLOGATOTTNAK! - KIRÁLY GÁBOR

MIKOR TUDTA MEG KIRÁLY GÁBOR, HOGY KEZDENI FOG A ROMÁNOK ELLEN? MI JUT AZ ESZÉBE AZ ELMÚLT 15 ÉV VÁLOGATOTT MECCSEIRŐL? HOGYAN EMLÉKSZIK A DEBÜTÁLÁSRA? VÁLASZOK A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN!

Mindent a Törökország–Magyarország vb-selejtezőről: ide kattintva megtekintheti a keddi mérkőzéssel kapcsolatos összes hírünket.

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA, D-CSOPORT – A KEDDI PROGRAM

TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG (Tv: M1)
19.30, Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion. V: Milorad Mazsics (szerb)
VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
Törökország: Volkan Demirel – Gökhan Gönül, Semih Kaya, Bekir Irtegün, Hasan Ali Kaldirim – Nuri Sahin, Selcuk Inan – Arda Turan, Sercan Sararer, Umut Bulut – Burak Yilmaz
Magyarország: Király Gábor – Varga József, Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt, Kádár Tamás – Pintér Ádám, Hajnal Tamás – Koman Vladimir, Szabics Imre, Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám

ÉSZTORSZÁG–ANDORRA
18.00,
Tallinn, A. Le Coq Arena. V: Jan Valasek (szlovák)

HOLLANDIA–ROMÁNIA (Tv: Digi Sport1)
20.30, Amszterdam, Amsterdam ArenA. V: Mark Clattenburg (angol)

AZ ÁLLÁS
1. Hollandia 5 5 16–2 +14 15
2. MAGYARORSZÁG 5 3 1 1 12–7 +5 10
3. Románia 5 3 1 1 10–6 +4 10
4. Törökország 5 2 3 6–6 0 6
5. Észtország 5 1 4 1–9 –8 3
6. Andorra 5 5 0–15 –15 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők:
Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás), Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Brann), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion), Varga József (Greuther Fürth)
Középpályások:
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Gyurcsó Ádám (Videoton), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Pátkai Máté (Győri ETO), Pintér Ádám (Real Zaragoza)
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Kovács István (Videoton), Rudolf Gergely (DVTK), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Mainz)

A TÖRÖK VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Volkan Demirel (Fenerbahce), Onur Kivrak (Trabzonspor), Tolga Zengin (Trabzonspor)
Védők: Serdar Aziz (Bursaspor), Gökhan Gönül (Fenerbahce), Bekir Irtegün (Fenerbahce), Hasan Ali Kaldirim (Fenerbahce), Semih Kaya (Galatasaray), Serdar Kurtulus (Gaziantepspor), Gökhan Zan (Galatasaray)
Középpályások: Hamit Altintop (Galatasaray), Soner Aydogdu (Trabzonspor), Mehmet Ekici (Werder Bremen), Caner Erkin (Fenerbahce), Kerim Frei (Fulham), Selcuk Inan (Galatasaray), Alper Potuk (Eskisehirspor), Olcay Sahan (Besiktas), Nuri Sahin (Dortmund), Arda Turan (Atlético Madrid)
Támadók: Umut Bulut (Galatasaray), Mevlüt Erdinc (Rennes), Sercan Sararer (Greuther Fürth), Burak Yilmaz (Galatasaray)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik