Tíz éve nem ikszeltünk idegenben - fogunk-e pontot Isztambulban?

Vágólapra másolva!
2013.03.25. 11:08
null
A török szurkolók nem lehetnek elégedettek válogatottjuk közelmúltban mutatott teljesítményével (Fotó: Korponai Tamás)
Az NB I-es fordulókhoz hasonlóan a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzései elé is érdekességekkel készülünk – ezúttal a keddi Törökország–Magyarország (19.30) vb-selejtező kapcsán idézzük fel a múltat. Az isztambuli mérkőzésen a románok elleni 2–2 után pontot kellene szerezni – ne feltétlenül vegyék döntetlenre a meccset, mert nemzeti csapatunk majdnem pontosan tíz éve nem ikszelt idegenbeli találkozón. Első vagy második kalapos ellenfelet a nyolcvanas évek óta nem tudott idegenbeli tétmeccsen legyőzni a válogatott – viszont reményt ad, hogy a törökök rég látott rossz formát mutatnak odahaza.

Talán a legkülönösebb statisztika: a magyar válogatott majd' pontosan tíz éve, 2003. március 29. óta nem játszott döntetlent idegenbeli mérkőzésen. Akkor Chorzówban, Lengyelország ellen 0–0 volt az eredmény Eb-selejtezőn – azóta csak győzelmek és vereségek. A statisztikába a semleges pályán játszott mérkőzéseket nem számítottuk bele – az igen hosszú széria negyvenkét mérkőzést számlál.

 

Magyarország 1987-ben volt legutóbb második kalapos az épp aktuális vb- vagy Eb-kvalifikáció sorsolásán. Azóta idegenbeli selejtezőt nem sikerült nyerni első vagy második kalapból kihúzott ellenféllel szemben – a legutóbbi bravúr a hollandok elleni, 1984 októberéből.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik a magyar válogatott Törökország elleni vb-selejtezőjén?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A magyar csapat kétszer már nyert idegenben a vb-selejtezők során. Legutóbbi tíz, vendégként megvívott találkozójából pedig nyolcszor győzött. Erwin Koemannal a 2010-es világbajnokság, Egervári Sándorral a 2012-es Európa-bajnokság kvalifikációs meccsein nyert egy selejtezősorozaton belül három idegenbeli mérkőzést a csapat – ez az 1988-as Eb-selejtezők és a 2008-as Eb-selejtezők között eltelt időszakban egyszer sem sikerült.

A magyar válogatott tizenkét hivatalos (és két nem hivatalos) mérkőzést játszott a törökökkel, a mérleg 7–1–4. A hazai vb-selejtezőn közel 13 év után sikerült ismét legyőzni Törökországot.

Az Aranycsapat egyik legmeglepőbb vereségét Törökországban szenvedte el. Nehéz talajon, 1956. február 19-én az óriásit játszó, duplázó Lefter Kücükandonyadis vezérletével 3:1-re győzött a félholdas csapat, rajta kívül még Metin Oktay és Puskás Ferenc talált be. A magyar nemzeti csapatnak ez volt az első veresége az 1954-es vb-döntő óta – egy 18 mérkőzéses veretlen széria ért véget.

1984. április 4-én a magyar válogatott 6–0-ra nyert Isztambulban – Mezey György szövetségi kapitány segítője ekkor Egervári Sándor, a jelenlegi szakvezető volt. Ez volt egyébként az első törökországi meccse a válogatottnak az említett 1956-os találkozó óta, egyben az egyetlen idegenbeli győzelmünk a törökök ellen.

A 6–0 „holtversenyben” a legnagyobb különbségű magyar siker Törökország ellen – a két csapat első hivatalos mérkőzésén, a helsinki olimpián 7:1-re győztek a mieink.

Törökországban negatív a magyar nemzeti csapat mérlege: három vereség (ebből a legutóbbi kettő 2007-ben és 1995-ben szerzett gól nélkül), egy győzelem.

Kifejezetten erősnek számító ellenféllel szemben a magyar válogatott legutóbb 2009. október 14-én nyert tétmeccset, akkor a vb-re kijutást ünneplő dánokat verte meg 1–0-ra Koppenhágában. Azóta tétmérkőzésen Finnországban, San Marinóban, Moldovában, Andorrában és Észtországban nyert a nemzeti csapat.

A 2007-ben Isztambulban pályára lépők közül a török válogatottból mindössze Hamit Altintop a hírmondó. A magyar csapatból sincsenek sokan: Vanczák Vilmos, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs és Halmosi Péter tagja most is a keretnek, rajtuk kívül az Isztambulban akkor kiállított (most sérült) Gera Zoltán és a meccshiány miatt kimaradó Juhász Roland, valamint Priskin Tamás szokott tagja lenni az Egervári-legénységnek. Gerát ugyebár 0–0-nál a tizenhatoson belül szabálytalanul szerelte Hakan Arkan kapus, ehhez képest a magyar támadó kapott (második) sárgát, így jutott a kiállítás sorsára – a törökök pedig ezt követően megtörték a mieink ellenállását.

A török nemzeti csapat legutóbbi kilenc hazai mérkőzéséből ötször kikapott: a németektől, a horvátoktól, a szlovákoktól, a románoktól, illetve a csehektől. Szokatlan lehet ez a török szurkolóknak – a válogatott ezt megelőzően egy harminckilenc hazai meccses etap során veszített öt mérkőzést...

A török válogatottban Hasan Ali Kaldirim, Hamit Altintop, Nuri Sahin, Mehmet Ekici, Sercan Sararer és Olcan Sahan Németországban, Kerim Frei Ausztriában, Mevlüt Erdinc pedig Franciaországban született. A török szövetség külön irodát működtet tehetségek felkutatására kölni központtal – a megfigyelők elemzik és felkeresik a 14 évnél idősebb, török származású, ám nem Törökországban élő játékosokat, hogy meggyőzzék őket: az „őshazában” van a helyük.

Generációváltás zajlik le a házigazdáknál: Hamit Altintop 78-szoros, Arda Turan 63-szoros, Volkan Demirel 57-szeres válogatott – mindenki más a törököknél 40 válogatottság alatt van.

A Sükrü Saracoglu Stadionban a legutóbbi magyar győzelmet az MTK jegyezhette fel: a fővárosi kék-fehérek 1999-ben Kenesei Krisztián duplájával győztek UEFA-kupa-mérkőzésen a Fenerbahce stadionjában. Ha már a stadionról szó esik: Sükrü Saracoglu Törökország hatodik miniszterelnöke volt, aki 1934 és 1950 között a Fenerbahce elnökeként is dolgozott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik