Válogatott: a törökök pesszimisták, bukhat a kapitány

Vágólapra másolva!
2013.03.25. 08:42
Élet-halál kérdésnek tartják Törökországban a magyarok elleni keddi világbajnoki selejtezőt, mondván, ha kikap vagy ha csak egy pontot szerez a válogatott, már álmodozni sem lehet a második helyről.





Ennek apropóján közvélemény-kutatást tartottak Törökországban, és az eredmény meglepő. A futballrajongók csupán 69 százaléka jósolt hazai győzelmet, 19 százaléka döntetlenre tippelt, míg a megkérdezettek 12 százaléka magyar sikerre voksolt.

Avci kapitány sorsa eldőlhet a keddi selejtezőn (Fotó: Mirkó István)
Avci kapitány sorsa eldőlhet a keddi selejtezőn (Fotó: Mirkó István)

„Megdöbbentő adat” – kommentálta Mehmet Basaran, a Budapesten élő török újságíró, aki elmondta, az örök optimista török nép 87 százaléka általában még akkor is török győzelmet vár, ha a világbajnok spanyol vagy netán a brazil válogatott az ellenfél.

A felmérés szerint tehát megingott a törökök bizalma. Ezt támasztja alá az Andorra elleni 2–0-s győzelem utáni hangulat is, a kritikusok nem kímélik Abdullah Avci szövetségi kapitányt, és rendkívül gyenge eredménynek tartják a kétgólos sikert. A sajtó is a kapitányt állítja célkeresztbe, nem kétséges, ha kedden elmarad a siker, menesztik a posztjáról. Sokak szerint a bizonytalan helyzetet kihasználják a török válogatott labdarúgói, sőt visszaélnek helyzetükkel, merthogy immár nem számít a kapitány szava, a pályán az történik, amit ők akarnak – Andorra ellen az egyénieskedés nem a csapatjáték jellemezte a csapatot. A gondok és a szokatlan pesszimizmus ellenére mégis telt ház várja a magyarokat, így tehát ötvenötezer dühös és sikerre éhes szurkoló űzi majd a hazaiakat.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik a magyar válogatott Törökország elleni vb-selejtezőjén?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A török válogatottnak a keddi lesz az 503. mérkőzése, a mérlege eddig 181–117–204 – ha a hazaiak gólt szereznek ellenünk, az lesz a 650. találata a nemzeti csapatnak.

A statisztika alapján sem véletlen, hogy Avci rúdja kifelé áll – a törökök már az őszi, budapesti meccsre is úgy jöttek, hogy nagyon ingatag a kispad –, a 49 éves szakvezető mérlege ugyanis kifejezetten gyenge a válogatottal. A török futball igazi felfutását hozó érában (a kilencvenes évektől számítva) Avcinál csupán Sepp Pionteknek gyengébb a mérlege a kispadon azok közül, akik több meccsen irányították a nemzeti csapatot.

A török válogatott legutóbbi nyolc válogatott mérkőzéséből ötöt elveszített, a dánokkal ikszelt, győzelmeit Andorra és Észtország ellen aratta. Talán még meglepőbb a törökök gyengélkedése hazai pályán: a legutóbbi tíz meccset figyelembe véve negatív a félholdasok mérlege (4 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség), ehhez pedig a szurkolók nem szoktak hozzá. 2011 óta a német, a horvát, a szlovák, a román és a cseh válogatott tudott győzni vendégként Törökországban. Az érem másik oldala: a magyar nemzeti csapat idegenben immár negyedszázada képtelen megverni első vagy második kalapból kihúzott csapatot selejtezőn...

A TÖRÖK KERET
Kapusok: Volkan Demirel (Fenerbahce), Onur Kivrak (Trabzonspor), Tolga Zengin (Trabzonspor)
Védők: Serdar Aziz (Bursaspor), Gökhan Gönül (Fenerbahce), Bekir Irtegün (Fenerbahce), Hasan Ali Kaldirim (Fenerbahce), Semih Kaya (Galatasaray), Serdar Kurtulus (Gaziantepspor), Gökhan Zan (Galatasaray)
Középpályások: Hamit Altintop (Galatasaray), Soner Aydoglu (Trabzonspor), Mehmet Ekici (Werder Bremen), Caner Erkin (Fenerbahce), Kerim Frei (Fulham), Selcuk Inan (Galatasaray), Alper Potuk (Eskisehirspor), Olcay Sahan (Besiktas), Nuri Sahin (Dortmund), Arda Turan (Atlético Madrid)
Támadók: Umut Bulut (Galatasaray), Mevlüt Erdinc (Rennes), Sercan Sararer (Greuther Fürth), Burak Yilmaz (Galatasaray)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik