A tökéletes mérlegünk és a jó évzárás a tét szerdán az északírek ellen

Vágólapra másolva!
2008.11.17. 16:39
A magyar labdarúgó-válogatott november 19-én Észak-Írország legjobbjai ellen lép pályára az utolsó idei mérkőzésén. A szigetországi csapattal szemben eddig tökéletes a mérlegünk, kétszer 1–0-ra, egy ízben pedig 2–1-re győztünk. A szerdai találkozó kapcsán összegyűjtöttük az elmúlt évek utolsó válogatott találkozóit, melyek közül néhányat videón is megmutatunk.
Vadócz Krisztián, Gera Zoltán, és Juhász Roland jó évet zárhat (balról jobbra)
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Vadócz Krisztián, Gera Zoltán, és Juhász Roland jó évet zárhat (balról jobbra)
Vadócz Krisztián, Gera Zoltán, és Juhász Roland jó évet zárhat (balról jobbra)
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Vadócz Krisztián, Gera Zoltán, és Juhász Roland jó évet zárhat (balról jobbra)

A keret már Belfastban van!

Fülöp Márton kivételével valamennyi magyar labdarúgó megérkezett Belfastba, az Észak-Írország ellen szerdán 20:45-kor kezdődő felkészülési mérkőzés helyszínére. Serényi Péter, a magyar szövetség (MLSZ) sajtófőnöke a helyszínről elmondta, hogy Bodnár László, Feczesin Róbert, Torghelle Sándor, Rudolf Gergely és Horváth Gábor Budapestről, míg Gera Zoltán, Dárdai Pál, Vadócz Krisztián és Huszti Szabolcs Londonon keresztül érkezett meg hétfőn Belfastba. Fülöp Márton magyar idő szerint 18 órakor csatlakozik a kerethez.Az északír fővárosban esős idő és tíz fok körüli hőmérséklet van, Erwin Koeman szövetségi kapitány 19 órától tart edzést csapatának. (MTI) A VÁLOGATOTT KERET NÉVSORÁT ITT OLVASHATJA!
Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya korábban a Nemzeti Sportnak elmondta: „a barátságos mérkőzések egyetlen funkciója sem változott vagy vált feleslegessé az évtizedek során: a lehetőség a kulcsszó. Egy ilyen összecsapás lehetőség a játékosnak, hogy éljen a szövetségi kapitány bizalmával, s lehetőség az edző számára a kísérletezésre.”

Ezek után jöttek a hírek, hogy a belfasti erőpróbára meghívót kapott Vermes Krisztián, továbbá két újonc, a szurkolók által a válogatottba várt Szalai Ádám, illetve a Fehérvár hátvédje, Horváth Gábor is.

Nigel Worthingtonnak, az északírek szövetségi kapitányának gondot okoz a találkozó előtt, hogy nem számíthat három védőjére: a csapatkapitány Aaron Hughes fejsérülés, míg Gareth McAuley húzódás miatt nem játszhat, és nem jött rendbe a sunderlandi George McCartneyt hetek óta kínzó lábsérülés sem.

Bár Koeman szerint „halott anyag” a statisztika, érdekesség, hogy eddig makulátlan a magyar mérleg a szerdai rivális ellen. Mindössze háromszor futottunk össze az északírekkel, és a találkozás mindig nekik fájt jobban…

Az 1990-es vb selejtezőire mindkét válogatott a VI. csoportba kapott besorolást. Itthon Vincze István 85. percben szerzett góljával győzött a magyar csapat, míg odakint Kovács Kálmán és Bognár György első félidőben elért találatára csupán a 88. percben, Whiteside révén érkezett válasz.

VINCZE ISTVÁN GYŐZTES TALÁLATA 1988-BAN (1.50-NÉL)



BOGNÁR GYÖRGY GÓLJA 1989-BEN (4.30-NÁL)



A két ország nemzeti együttese eddig egyszer mérte össze erejét barátságos meccsen, amely magyar sikerrel zárult: 2000. április 26-án Horváth Ferenc góljával nyert Bicskei Bertalan alakulata.

Az egyes esztendők utolsó találkozói közül az előző ötből hármat nyertünk meg. 2003-ban és 2004-ben is Észtország, 2005-ben Antigua és Barbuda, 2006-ban Kanada, tavaly pedig – egy már tét nélküli Eb-selejtezőn – Görögország ellen zártuk az évet.

2003-ban Gellei Imre „búcsúmeccsén” 1–0-ra kikaptunk az észtektől, s a találkozóra kevesebb mint 500 néző volt kíváncsi az Üllői úton… Egy évvel később szintén a baltiak ellen játszottunk utoljára, akkor a thaiföldi Király-kupa 3. helyéért. Bangkokban, mindössze 153 néző előtt 5–0-ra nyert Lothar Matthäus csapata. A mérkőzésen óriási gólt lőtt Kerekes Zsombor, valamint Pollák Zoltán is.

KEREKES ÉS POLLÁK GÓLJAI BANGKOKBAN



A 2005-ös „évzárón” Matthäus még nem sejthette, hogy a válogatott kispadján az lesz az utolsó feladata. A futballtörténelem első Magyarország–Antigua és Barbuda összecsapásán hiába bizonyultunk jobbnak 3–0-ra Vadócz Krisztián, Feczesin Róbert és Ferenczi István góljával, a német legendának hamarosan távoznia kellett.

2006-ban egy megfiatalított magyar válogatottnak szurkolhattunk, hogy győzelemmel zárjon egy pocsékul sikerült esztendőt (alig több mint egy hónappal voltunk túl a máltai zakón…). A küldetés sikerült: Várhidi Péter „csikócsapata” Priskin Tamás góljával felülmúlta Kanadát.

PRISKIN GYŐZTES GÓLJA KANADA ELLEN



Tavaly pedig egy tét nélküli Eb-selejtezőn lépett utoljára pályára a magyar nemzeti tizenegy. Bár Buzsáky Ákos révén még vezettünk is, végül 2–1-re kikaptunk Görögországtól.

BUZSÁKY-GÓL A GÖRÖGÖKNEK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik