Koman Vladimir az U19-es Európa-bajnokság tíz sztárja között

Vágólapra másolva!
2008.07.28. 13:15
Gulácsi Péter bravúrjai ide, Németh Krisztián gólérzékenysége oda, az UEFA.com írói Koman Vladimirt választották be az U19-es Eb legnagyobb ifjú sztárjai közé. A tíz legnagyobb tehetséget bemutató írásban demokratikus alapon minden csapatból bekerült egy játékos, kettőt az Európa-bajnok németek és az ezüstérmes olaszok „delegálnak”.
Figyelni kell rá: Koman Vladimirt (7) az UEFA szakírói beválasztották az U19-es Eb nagy ígéretei közé
Fotó: Mirkó István
Figyelni kell rá: Koman Vladimirt (7) az UEFA szakírói beválasztották az U19-es Eb nagy ígéretei közé
Figyelni kell rá: Koman Vladimirt (7) az UEFA szakírói beválasztották az U19-es Eb nagy ígéretei közé
Fotó: Mirkó István
Figyelni kell rá: Koman Vladimirt (7) az UEFA szakírói beválasztották az U19-es Eb nagy ígéretei közé

Tíz tehetség, akire érdemes odafigyelni – tíz tehetség, aki néhány éven belül a „nagyok” között is meg szeretné ismételni az U19-es Eb-n nyújtott meggyőző produkciót. A példa adott: 2002-ben egy bizonyos Fernando Torres szerezte az ifi kontinenstorna fináléjának győztes gólját a németek ellen, az Euro2008-on pedig már az A-válogatottban lett nemzeti hős, miután „lekopírozta” ezt a produkciót.

Persze rajta kívül is kiváló játékosok kapták meg a kontinenstorna legjobbjának járó díjat: Alberto Aquilani vagy a spanyol Juanfran neve igencsak ismerős lehet… Az UEFA tízes összeállításába most minden csapatból bekerült egy-egy kiemelkedő tehetség (a döntősöktől kettő is), magyar részről a Sisa-csapat kapitányát, Koman Vladimirt jelölték a „kiválasztottak” közé.

Koman Vladimir (Magyarország)

Kulcsfontosságú gólpasszt adott Németh Krisztiánnak a bolgárok elleni nyitómeccsen, és az UEFA.com szakírói szerint állandó elmozgásaival és kitűnő passzjátékával a legveszélyesebb tagja volt a magyar csapatnak. Az Eb után visszatért a Sampdoria edzőtáborába, valószínűleg egy-két héten belül eldől, hogy kölcsönadják-e, vagy a Samp nagycsapatával tölti a szezont.

Mihail Alekszandrov (Bulgária)

A bolgárok ugyan nem szerepeltek túl fényesen az Eb-n (pont és lőtt gól nélkül, cserébe 0–8-as gólkülönbséggel távoztak), de két játékos így is kitűnt közülük. Már a magyarok elleni meccsen is feltűnő volt, hogy Cvetanov és Alekszandrov mennyire kiemelkedik a mezőnyből: a két játékos gyakorlatilag több gondot okozott, mint összes csapattársuk együttvéve…A nagyon technikás, okos középpályást a bolgár futball utóbbi évtizedének legnagyobb tehetségeként ajnározzák. Kis híján a Liverpoolba szerződött, de nem kapott munkavállalási engedélyt, így „csak” a Dortmund vitte el.

Ben Mee (Anglia)

A Manchester City akadémiája az elmúlt években már kinevelt egy kiváló védőt, Micah Richards-et, és Ben Mee méltó utódja lehet. Az első meccsen a csehek ellen fejetlenség uralkodott nélküle az angol hátsó alakzatban, amely Mee csapatba kerülésével stabilizálódott – a középhátvéd pedig a görögök ellen gólt is szerzett. A City legjobb ifijátékosa volt az elmúlt szezonban.

Fran Mérida (Spanyolország)

A torna egyik nagy sztárjának várták, de a németek elleni vesztes meccsről eltiltás miatt hiányzott, a magyarok elleni vesztes meccsen meg Gulácsi és a védők állandóan kifogtak rajta... Az Arsenal ifije a bolgárokon élte ki dühét, góljával és remek játékával hozzájárulva a vb-kvalifikációhoz.

Tomás Necid (Csehország)

Négy góljával kis híján a döntőbe lőtte a házigazdákat, de végül a németek őt is megállították. Életveszélyes csatár, 190 centijét pedig a cseh válogatott remekül ki tudta használni a pontrúgásoknál. Már 16 évesen bemutatkozott a Slavia Praha nagycsapatában, az elmúlt szezont Jablonecben töltötte, kölcsönben. Az U19-es Eb gólkirálya.

Savio Nsereko (Németország)

„Számomra magasan ő volt a torna legjobb játékosa” – nyilatkozta az Európa-bajnok németek támadójáról Roy Millar, az UEFA technikai delegációjának megfigyelője. Az ugandai születésű, villámgyors csatár Vass Ádám és Feczesin Róbert csapattársa a Bresciánál. A döntőt kihagyta eltiltás miatt, de az aranyéremben így is kulcsszerepet játszott.

Stefano Okaka Chuka (Olaszország)

A torna egyik legnagyobb nevű játékosa, hisz a Roma felnőttcsapatában már több bevetése is volt. Az első meccs kihagyása után minden percet végigjátszott, fontos láncszemeként az olasz támadóalakzatnak. A nigériai származású csatár a 2007–08-as szezont a Modenában töltötte.

Kirjakosz Papadopulosz (Görögország)

A 2007-es Eb legjobb játékosának választott Szotirisz Ninisz nem nézhet vissza büszkén az Eb-re, a 16 éves Papadopulosz viszont annál inkább. A hellének „Benjáminja” olyan meggyőző teljesítményt nyújtott a védősorban, hogy felfigyeltek rá a Nottingham és a Manchester United játékosmegfigyelői, ráadásul Otto Rehhagel is lehet, hogy behívja a felnőttválogatottba.

Richard Sukuta-Pasu (Németország)

A Bayer Leverkusen játékosa néha még meggondolatlan, de rendkívül veszélyes: a németek előretolt csatára „mindössze” a spanyolok elleni meccset, az elődöntőt, no meg a finálét döntötte el góljaival. „A torna egyik valódi győztese” – nyilatkozta róla edzője, Horst Hrubesch.

Silvano Raggio Garibaldi (Olaszország)

A Genoa középpályása adta ellenünk az elődöntőben a sorsdöntő gólpasszt, és fáradhatatlan mezőnymunkájával a csapat motorja volt az Eb-n. Már bemutatkozhatott a Serie A-ban is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik