Marosi Ádám bronzérmes öttusában!

Vágólapra másolva!
2012.08.11. 15:04
null
Marosi Ádám remek futással megkoronázta egész napi jó teljesítményét (Fotók: Szabó Miklós)
Marosi Ádám bronzérmet nyert a férfi öttusázók olimpiai versenyén, amelyben a cseh David Svoboda végzett az élen. Kasza Róbert a 12. helyen ért célba. Mindkét magyar közepesen vívott, az átlagnál jobban úszott, kitűnően lovagolt, majd Marosi remekelt a záró számban is, Kaszának azonban kicsit elfogyott az ereje.

KOMBINÁLT FUTÁS

MAROSI ÁDÁM – NÉVJEGY
Született: 1984. július 26., Budapest
Klubja: Bp. Honvéd
Versenyszáma: öttusa, egyéni
Olimpiai eredménye: BRONZÉRMES (2012, London)
Kiemelkedő eredményei: egyéniben – világbajnok (2009), vb-bronzérmes (2011); csapatban – világbajnok (2009), vb-ezüstérmes (2011), vb-bronzérmes (2010), Eb-ezüstérmes (2008, 2012); váltóban – világbajnok (2011), vb-bronzérmes (2008), Európa-bajnok (2004, 2010, 2011), Eb-bronzérmes (2008)

A záró számot, a kombinált futást a cseh David Svoboda kezdte az élről, őt egy másodperccel követte a kínai Cao Csung-zsung, majd újabb 8 mp után jön Kasza Róbert és Alekszandr Leszun, utánuk 2 másodperccel Marosi Ádám. Marosit a legutóbbi két olimpia győztese, Andrej Mojszejev követte.

A rajtot követő futásból Svoboda és Cao is jól jött ki, a kínai került az élre, majd a cseh és a két magyar. Az élmezőnyből Leszunon kívül mindenki hatból ötöt talált, az orosz 10-ből ötöt, így visszaesett a 6. helyre. Kasza 9., Marosi 13 mp-es hátrányban volt az első lövés után.

Marosi futásban feljött a 3. helyre Cao és Svoboda mögé, és hozzájuk hasonlóan jól lőtt, Kasza visszacsúszott az 5. helyre Leszun és Mojszejev közé. Az utolsó lövésre a cseh és a kínai együtt érkezett, Marosi őket követte mintegy 10 mp-cel.

Cao hibátlant lőtt, Svoboda és Marosi egyet hibázott, így 3, ill. 12 mp hátránnyal következtek. Svoboda a kapaszkodón megelőzte a kínait, és elsőként futott be a stadionba, és megnyerte a viadalt. Marosi kicsit elfáradt, de harmadik helye így sem forgott veszélyben, és bronzérmet nyert! Kasza Róbert a 12. helyen végzett.

Marosi összességében a 12. helyen végzett a záró számban, amelyben egyébként az olasz Nicola Benedetti teljesített a legjobban, ő azonban már kiszállt az éremcsatából. Svoboda a 6., Cao a 9., míg Kasza a 32. időt futotta.

Marosi a magyar küldöttség 17. érmét – ötödik bronzát – szerezte meg Londonban.

„Aki látta a vívásomat, annak azt is látnia kellett, a rossz kezdés ellenére sem adtam fel. Bár London előtt a pszichológussal megbeszéltük, hogy ez csak egy öttusaverseny, rá kellett jönnöm, hogy nem az, ez az olimpia. Lépésről lépésre jöttem fel az élbolyba, és mindenképpen ki kell emelnem a lovaglást, amely után olyan jó érzések kerítettek a hatalmukba, amit mindenkinek csak kívánni tudok" – mondta Marosi Ádám a Nemzeti Sportnak, aki kiemelte a szurkolók támogatását.

„Nincs még egy olyan közönség, mint a magyar. Az ország minden szegletéből szurkoltak nekünk. Nemcsak a Kárpát-medencéből, az Angliában élők is támogattak minket. Svoboda nagyszerűen versenyzett, megérdemelten győzött" – tette hozzá a sportoló.

„Nagyon nehéz verseny volt, de ezt előre tudtuk – kezdte értékelését Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az MTI-nek. – A vívásnál Ádi nehezen indult, de aztán a harmadik-negyedik-ötödik kanyarban szépen magára talált, és ez a 880 pont ott van azon a határon, amivel ő akár nyerni is tud. Kasza Robi nagyon jól kezdett, de később egy kicsit elfáradt, elkapkodta a dolgokat, és a 880 pont neki éppen kevés. Nagyon jól úsztak, a lovaglás pedig mesébe illő volt, mestermunka, itt mindenkinek meg kellett volna néznie, lefilmeznie, és eszerint élni a továbbiakban. Ádi nagyon jól futott, Robin azonban meglátszott, hogy márciusban megoperálták a térdét, és csak május elején kezdett el edzeni. Nincs benne annyi munka, ami egy erősebb futást megengedett volna neki, ezt lehetett látni a mozgásán is. Egy évvel ezelőtt itt nyerte a világkupát és akkor zseniálisan futott, tehát számára az a kiesett néhány hónap nagyon rosszul jött. Nagyon örülünk, hogy Ádám egy bronzéremmel örvendeztetett meg minket a nap végén."

Kasza Róbertben nagy 
bizonyítási vágy munkált
Kasza Róbertben nagy bizonyítási vágy munkált

„Nagy feszültség volt bennem, óriási bizonyítási vágy, eddig körülbelül 150 ember előtt versenyeztem mindig, most pedig itt volt 10-20 ezer – mondta Kasza Róbert. – Nehéz éven vagyok túl, kiélezett verseny volt azért, hogy ki utazik az olimpiára, hiszen nagyon jó kis csapatunk van szerencsére. Nagyon sok embernek tartozom hálával azért, hogy itt lehetek, sok mindenen mentem keresztül, és egy olyan kis Formula–1-es team állt mögöttem, amilyen talán csak Michael Schumachert segíti. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy itt lehettem. Bízom benne, hogy ha még többen mögém állnak, akkor Rióból esetleg még fényesebb érmet tud hazahozni a magyar öttusa-válogatott."

LOVAGLÁS

A harmadik számot, a lovaglást már a Greenwich-parkban rendezték. A mieink jó előjelekkel várták a számot, hiszen lovaik jól teljesítettek az első csoportban.

Marosi Ádám lova, Trinidad a mexikói Oscar Sotóval 1176 pontot ért el, ami jónak volt mondható, Marosival pedig még fokozódott is a teljesítmény. A magyar versenyző kiváló pályát ment, hibátlanul és szintidőn belül, így járt neki a maximális (1200) pontszám. Az olasz Riccardo De Luca után ez volt a második hibátlan lovaglás, érdekesség, hogy Kasza Róbert épp ezzel a lóval, Connic-kal jött Marosit követően, és ő is hibátlanul teljesítette a pályát! Neki is járt az 1200 pont, így hármas holtversenyben megnyerték a számot!

A magyarok után az egyiptomi Amro el-Dzseziri pocsékul ment, így az első tízből is kiszorult, de a két orosz, Andrej Mojszejev és Alekszandr Leszun is hibázott, előbbi a mieink mögé szorult, míg utóbbi Kaszával együtt indul a futáson.

A cseh David Svoboda kisebb hibákkal megőrizte előnyét, és az élre ugrott a kombinációs szám előtt, míg Cao Csung-zsung visszacsúszott a második helyre, Kasza 9., míg Marosi 11 mp hátránnyal indul a kombinált futásban.

„Várakozó állásponton vagyunk – mondta az MTI-nek a lovaglás után Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. – Svoboda nagyon jó »kombájnozó«, a kínai kevésbé, és Leszun is verhető.”

ÚSZÁS

A két magyar közül elsőként Kasza úszott, a 4. futamban korán az élre tört, a 150 méter után is egy testhosszal vezetett, és végül 2:01.59-cel ért célba. Az addigi legjobb eredménynek köszönhetően 1344 pontot kapott, és 2224 pontjával a lett Deniss Cerkovskist megelőzte összetettben.

Alekszandr Leszun és David Svoboda viszont előtte maradt, de csökkent a különbség.

Marosi az utolsó, 5. futamban ugrott a vízbe, a 3-as pályán úszva 100 méter után a 4. helyen állt, de 150-re visszaesett az 5. helyre. Az utolsó ötvenen még visszább esett, és 2:02.08-cal a hetedik helyen ért célba. Az 5. futamból hatan is jobbat úsztak Kaszánál, Marosi fél másodpercet kapott honfitársától, ami nyolc pont különbséget jelent.

Két szám után Cao Csung-zsung (2376) vezet, Kasza (2224) a 6., Marosi (2216) a 7. helyen áll.

A hátrány 152, illetve 160 pont, ami a kombinált (futó és lövő) számra átszámítva Kasza esetében 38, Marosiéban 40 másodperc az élen álló kínaihoz képest.

Az úszószámot az egyiptomi Amro el-Dzseziri nyerte meg 1:55.70 perces olimpiai csúccsal, aminek köszönhetően feljött az összetett verseny 5. helyére.

A magyarok már a vívás után az élmezőnyben voltak (Fotó: MTI)
A magyarok már a vívás után az élmezőnyben voltak (Fotó: MTI)


VÍVÁS

Az öttusázók vették birtokukba a korábban a kézilabdameccseknek is otthont adó Rézdobozt, a férfiak versenyében Marosi Ádámért és Kasza Róbertért szoríthatunk. Előbbi 2009-ben éppen Londonban szerzett világbajnoki címet, az elmúlt évben harmadikként, az idén hatodikként zárt a vb-n, Kasza pedig második volt az idei Európa-bajnokságon.

Az első szám a vívás volt, amelyben a 36 résztvevő mindenkivel egy asszót vívott párbajtőrben, 25 győzelem ért 1000 pontot, az ettől való eltérés plusz, mínusz 24 pontot jelentett. Merőben ellentétes formában kezdtek versenyzőink, az első egymás elleni aszót Kasza nyerte, aki tartotta is jó formáját 2:2 után nyolcat is sikeresen hozott, míg Marosinak nem igazán ment, kellett is a gyakorlás az asszók között.

Az élmezőnyben álló Kaszának ezt követte a holtpont, a britek és a csehek embereitől is kikapott, míg Marosi mérlege átment pozitívba, amitől lendületbe jött. A cseh David Svoboda sokáig hibátlan mérleggel vezetett, majd megelőzte a kitűnő vívónak számító világbajnok orosz Alekszandr Leszun, valamint a végső győzelemre is esélyes kínai Cao Csung-zsung.

Ezt követően fej fej mellett haladtak a mieink, a végén a kínaiakkal meccseltek, és ami fontos, hogy Caót mindketten legyőzték, és összességében 20:15-el zártak, ami átszámítva 880 pontot jelent. Az esélyesek mind jól vívtak, Svoboda 26 (az ezért kapott 1024 pont olimpiai csúcsbeállítás vívásban), Leszun és Cao 25, a lett Cerkovskis 23, a címvédő Andrej Mojszejev 22 győzelemmel zárt, egyedül a százhalombattai vk-t megnyerő Nicola Benedetti végzett rosszabb mérleggel (17:18).

„Versenyben vagyunk, bár páran megszöktek azzal, hogy ezer pontot vívtak – értékelt az MTI-nek Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. – Marosi gyengén kezdett, de aztán talpra állt, Robi pedig egy-két tust elidegeskedett.”

GYÖNYÖRŰ MAROSI BRONZÉRME – MIZSÉR ATTILA
OLIMPIA 2012, ÖTTUSA, FÉRFIAK
NÉV VÍVÁS ÚSZÁS LOVAGLÁS KOMBINÁCIÓ ÖSSZESEN
1. David Svoboda (cseh) 1024 1304 1132 2468 5928
2. Cao Csung-zsung (kínai) 1000 1376 1080 2448 5904
3. Marosi Ádám (magyar) 880 1336 1200 2420 5836
4. Alekszandr Leszun (orosz) 1000 1312 1112 2340 5764
5. Steffen Gebhardt (német) 868 1276 1160 2452 5756
6. Thomas Daniel (osztrák) 808 1252 1180 2504 5744
…12. Kasza Róbert (magyar) 880 1344 1200 2252 5676


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik