Vadócz és Pintér átigazolhat, Hajnal Szalait váltotta

HEGYI DÁNIELHEGYI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2011.06.02. 16:03
null
Hajnal Tamás tavaszi hadjárata: remekelt a Stuttgartnál (Fotók: Action Images)
Címkék
Véget értek a nagy európai bajnokságok, a Nemzeti Sport Online szezonértékelő sorozatának következő részében a spanyolországi és a németországi légiósok idényét vettük sorra. Vadócz Krisztián több lehetőséget kapott az Osasuna színeiben a Primera Divisiónban, míg Pintér Ádám alig kapott szerepet a Zaragozánál – mindkettejük esetében elképzelhető egy nyári klubváltás. A Bundesligában végig volt remeklő magyar játékos: Hajnal Tamás Szalai Ádámot váltotta. A német másodosztályban szereplő magyar légiósok közül Stieber Zoltán és Király Gábor lehet elégedett.

SPANYOLORSZÁG: VADÓCZ ELŐRELÉPETT, MÉGIS ELENGEDHETIK; PINTÉR „ÉSZREVÉTLEN” VOLT

Vadócz Krisztián már rutinos játékosnak mondható a Primera Divisiónban, legalábbis az Osasuna magyar középpályása a harmadik szezonját húzta le Pamplonában. A válogatott játékos előrelépett a korábbi idényekhez képest: a 2008–2009-es és a 2009–2010-es évadban 20-20 bajnokin lépett pályára, míg ezúttal 31 találkozón kapott lehetőséget a ligában.

Igaz, ezekből csak 13 alkalommal volt tagja a kezdőcsapatnak, és kilenc összecsapáson töltött kilencven percet a pályán. A futballista három gólt is szerzett, de mégis a Zaragoza elleni május eleji bajnoki volt a legemlékezetesebb meccse az idényben, amikor a beállításának köszönhetően sikerült megnyerni a kiesés elkerüléséért harcoló csapatok csatáját. Vadócz ennek ellenére nem maradéktalanul elégedett a szezonjával, a Nemzeti Sportnak néhány hete elmondta, több lehetőségre vágyik.

„Nyilván nem kezdek panaszkodni, de szerintem több játéklehetőséget is kaphattam volna ebben a bajnokságban. Szó sincs arról, hogy elvágyódnék, hiszen mégiscsak élvonalban szerepelek, de fiatal, ambiciózus játékosként mindig többre és többre vágyom, hogy mást ne mondjak, még több játéklehetőségre" – mondta a válogatott labdarúgó.

A spanyolországi sajtótájékoztatóin mindig szerényen nyilatkozó Vadócz a februárban menesztett José Antonio Camachót váltó José Luis Mendilibarnál is hasonló „elbírálás" alá került: az új vezetőedzőnél sem kapott több szerepet. Pamplonában úgy gondolják azért, mert még senki nem találta meg a válogatottban védekező középpályásként, míg az Osasunánál gyakran támadóbb szerepkörben játszó 26 éves futballista igazi helyét a csapatban.

„Úgy gondolom, az Osasuna még mindig nem találta meg Krisztián igazi helyét a csapatban. Vadócznak intenzívebbnek kellene lennie a meccseken, mivel néha lassú a játéka, és nem vállal eleget. Többet kellene belépnie a játékba, mivel jó futballista, amikor nála van a labda. A Zaragoza elleni meccsen például meghatározó szerepet töltött be a második félidőben. Az Osasuna kemény küzdelmet folytatott a támadószellemben játszó csapat ellen a bennmaradásról is szóló meccsen, és a középpályás beküldésével változott meg a találkozó képe. Az Osasuna egygólos hátrányból nyert három egyre, és Vadócz két nagyon fontos passzából született két gól. Talán csak önbizalomra van szüksége, hogy jobban menjen neki" – mondta Javier Saldise, a Noticias de Navarra újságírója a Nemzeti Sport Online-nak.

Pintér Ádám első külföldön töltött idénye nem volt sétagalopp, de a Real Zaragoza futballistájának sajnos nem a meccsek fáradalmai miatt volt nehéz szezonja. Az MTK-tól nyáron nagy meglepetésre a spanyol élvonalba igazoló 22 éves játékos mindössze kilenc bajnokin kapott szerepet, és csak egyszer volt kezdő – igaz, azt a meccset végigjátszotta.

Az aragóniai csapatnál is edzőváltás történt a szezon közben, és a mexikói Javier Aguirrének sikerült benntartania a csapatot. Pintér azonban nála sem kapott több szerepet, és ha nem lennének anyagi gondjai a klubnak, akkor elképzelhető, hogy még a cserepadról is kiszorulna.

„Nem sok alapom van arra, hogy értékeljem Pintér szezonját, mivel nagyon keveset játszott. Soha nem élvezte Javier Aguirre bizalmát. Emellett – érdekes módon – a középpályán kapott szerepet, amikor pályára lépett, nem pedig belső védőként, pedig azt mondta, hogy ez a posztja. Nem tudott igazán jó teljesítményt nyújtani a csapatban, észrevétlen volt, amikor játszott. Mivel uniós állampolgár, így van esélye, hogy a Zaragozában folytassa, de ellenkező esetben nem sok sansza lenne a maradására" – mondta Andrés Ramírez, a Periódico de Aragón szakírója.

Helyi lapértesülések szerint nem valószínű, hogy Pintért eladja a Zaragoza, mivel nagy valószínűséggel nem kapnának annyit érte, mint amennyiért megvették, de arra jóval nagyobb esély van, hogy kölcsönben folytatja valahol.

Pintér a kevés lehetőség ellenére azért mégiscsak nyert valamit a zaragozai szerződéssel: nem kellett megélnie a kiesés borzalmait az MTK-val (bár azt nem tudhatjuk, vele hogyan szerepelt volna a kék-fehér csapat), és októberben bemutatkozhatott a válogatottban, amelynek azóta is a tagja.

A SPANYOL ÉLVONALBAN SZEREPLŐ MAGYAROK STATISZTIKÁI – 2010–11
NévMeccsszámPercGólGólpasszLapok
Vadócz Krisztián (Osasuna) 311356313 sárga
Pintér Ádám (Zaragoza) 9 3752 sárga/1 piros (második sárga után)

BUNDESLIGA: SZALAIT HAJNAL VÁLTOTTA, VÉGIG VOLT REMEKLŐ MAGYAR A NÉMET ÉLVONALBAN

Szalai Ádám idénye nagyszerűen indult a Mainznál. A 23 éves támadó rendszeres játéklehetőséget kapott, bár az első meccseken csak csereként lépett pályára, de kiváló teljesítményével a csapat alapemberévé vált. A magyar válogatott csatár Lewis Holtbyval és André Schürrlével nagy népszerűségre tett szert a bajnokságot félelmetesen jól kezdő csapatnál. A három támadó nemcsak a sok találat, hanem jellegzetes gólöröme miatt vált a drukkerek kedvencévé: Szalai volt a „léghangszereken" játszó banda dobosa a mainziak találatai után.

A Real Madridtól 2010 januárjában csak kölcsönbe a Mainzhoz kerülő Szalai már tavasszal is rendszeresen pályára lépett a Bundesligában, de csak egy gólig és egy gólpasszig jutott, ám Thomas Tuchel vezetőedző elégedett volt a teljesítményével, így a németek kivásárolták a Real Madridtól, és ezt a lépést biztosan nem bánták meg. A magyar légiós négy gólig és három gólpasszig jutott, ami talán nem olyan sok egy csatártól 20 mérkőzésen, de Szalainak nagy szerepe volt a Mainz támadásaiban, a gólok előkészítésében is.

A futballistának a válogatottnál is áttörést jelentett az ősz. A korábban a nemzeti csapatban csak néhány percet játszó támadó októberben San Marino elleni Eb-selejtezőn mesterhármasig jutott, és olyan gólt szerzett, amelyre sokáig emlékezni fognak a szurkolók: a kapunak háttal állva, messziről talált be, majd Finnország ellen is eredményes volt.

A nagyszerű idény azonban január végén véget ért Szalai számára: a Kaiserslautern elleni bajnokin olyan szerencsétlenül ütközött az ellenfél kapusával, hogy a jobb térdében elszakadt a külső keresztszalag, így véget ért a szezonja. A Mainznak és a nemzeti csapatnak is nagy érvágás volt a csatár kiesése, Egervári Sándornak azóta is fejtörést okoz, hogy kivel pótolja a játékost.

Ennek ellenére Szalai 2010–2011-es idénye sikeresnek mondható. Sőt, nyugodtan állíthatjuk, hogy az utóbbi négy hónapot kényszerpihenőn töltő támadó egész karrierjének ez volt a legjobb évadja. A Mainznál sztárrá vált, német televíziós műsorokban szerepelt, és sérülése után sem feledkeztek meg róla: együtt ünnepelte meg a jól sikerült szezont klubtársaival. Edzője pedig nagyon várja vissza a csapatba, ahol minden bizonnyal helye lesz felépülése után is. Ahogy a válogatottban is...

Hajnal Tamás idénye éppen fordítva alakult: épp′ a 21. fordulóban lépett először pályára a Bundesligában, rögtön azután, hogy Szalai egy körrel előbb megsérült, és ő is remekelt csapatában. A középpályás a német bajnokságot megnyerő Dortmundban partvonalon kívülre került, és nagyon jó döntést hozott, amikor januárban kölcsönbe a Stuttgarthoz igazolt, ahol nagy szerepe volt az együttes bennmaradásában.

A légiós két meccset leszámítva mindegyik találkozón pályára lépett, három gólt szerzett, négy gólpasszt adott, és rendre nagyszerűen irányította a stuttgartiak támadásait. Nem is meglepő, hogy a szezon végén elégedetten nyilatkozott, és örült, hogy a Stuttgart bennmaradásával eldőlt, hogy marad a VfB-nél.

„Nincs rossz érzésem a távozással kapcsolatban, mivel már az első néhány forduló után világossá vált, hogy abban a Dortmundban nem fogok szerephez jutni. Ezért a Stuttgartba szerződésem százszázalékosan helyes döntés volt. Az itt eltöltött eddigi három és fél hónap sikeresebb volt számomra, mintha a Borussiában a kispadot koptattam volna. Sokat léptem előre, mentálisan és játéktudásban is" – nyilatkozta Hajnal néhány hete.

Még egy magyar játékos tagja volt Bundesligában szereplő csapatnak, de Lőw Zsolt nem kapott szerepet a Mainznál. A 32 éves védő – aki egyébként nagyszerű kapcsolatban van Szalai Ádámmal, és segített a csatárnak a beilleszkedésben – a szezon végén be is jelentette, hogy befejezi a pályafutását.

„Fájó szívvel jelentem ki: nincs tovább. Huszonhárom esztendő jutott nekem futballistaként, ezt tudomásul kellett vennem. Valamelyest könnyítette a helyzetemet, hogy volt rá időm felkészülni, hiszen az elmúlt másfél évben már nem tudtam tétmérkőzésen pályára lépni. Habár a mai napig nem fogtam fel, hogy tényleg vége. Most is úgy érzem magam, mint az ezt megelőző kilenc évben, amikor a nyáron hazajöttem néhány hétre. Mintha csak szabadságon lennék, aztán úgyis visszamegyek az alapozásra – ez van bennem. Ám az idén már nem megyek vissza... Alighanem akkor döbbenek majd rá, hogy a pályafutásom lezárult, amikor a többiek elkezdik felkészülést – nélkülem. Az nehéz időszak lesz" – mondta Lőw Zsolt néhány napja a Nemzeti Sportnak, a labdarúgó azonban edzőként visszatérhet Németországba.

A NÉMET ÉLVONALBAN SZEREPLŐ MAGYAROK STATISZTIKÁI – 2010–11
NévMeccsszámPercGólGólpasszLapok
Hajnal Tamás (Stuttgart) 12 926341 sárga
Szalai Ádám (Mainz) 201287431 sárga
Lőw Zsolt (Mainz)

 

BUNDESLIGA 2.: STIEBER ZOLTÁN NAGYSZERŰ SZEZONJA, DÁRDAI BÚCSÚMECCSE

Stieber Zoltán fantasztikus idényen van túl a német másodosztályban. Az első két bajnokin csak csereként állt be, de utána abszolút alapember volt az Alemannia Aachennél: a tizedik helyen végző együttes mindegyik találkozóján pályára lépett, és csak három alkalommal nem volt kezdő.

Edzője bolond is lett volna mellőzni: a támadó középpályás hihetetlen eredményességgel vezette csapatát: tíz gólja mellett 17 gólpasszt adott (ő volt a legeredményesebb az asszisztok tekintetében) a szezon során, így a kanadai táblázat második helyén zárt a Bundesliga 2.-ben. A mértékadó Kicker osztályzatai alapján a 13. legjobb játékos volt az idényben, míg a német másodosztályú csapatok edzői közül öt is a legjobb három futballista közé szavazta.

A kiváló idénnyel el is jött az ideje, hogy a 22 éves légiós feljebb lépjen egy lépcsőfokkal: a Mainz már márciusban lecsapott rá, így a következő évadban már a Bundesligában bizonyíthat.

„Ez a következő lépés a karrieremben. A Mainz fiatal, sikerre éhes csapat. Büszkeséggel tölt el, hogy nyártól Bundesliga-játékosnak vallhatom magam. Fontos állomás pályafutásomban az Aachen, hiszen itt rendszeres játéklehetőséget kaptam. Szeretném megköszönni az egész klubvezetőségnek a sok támogatást. Mindent megteszek a klubért a hátralévő mérkőzéseken" – nyilatkozta Stieber az átigazolásakor.

Király Gábor kirobbanthatatlan volt az 1860 München kapujából. A magyar válogatott rutinos kapusa egy meccset leszámítva az összes bajnokit végigjátszotta, az ellenfelek 35-ször vették be a kapuját. A kilencedik helyen végző együttese végig a középmezőnyben tanyázott. Királlyal – aki a Kicker osztályzatai alapján az ötödik legjobb futballista volt az idényben – elégedettek voltak, februárban egy plusz egy évvel meghosszabbították a nyáron lejáró megállapodását.

Futács Márkónak nem sikerült olyan jól a szezonja, mint ahogy azt sokan várták tőle. A Werder Brementől az Ingolstadtnak kölcsönadott támadó 23 meccsen kapott szerepet, és csak két gólt szerzett, valamint egy gólpasszt adott. A hírek szerint a Werder minden bizonnyal a következő idényben sem számol vele, így a 21 éves futballista valószínűleg másik csapatnál kezdi a következő évadot.

Dárdai Pál egy meccsen lépett pályára a bajnok Herthánál: az a találkozó a berliniek nagy tiszteletben álló magyar játékosának búcsúmeccse volt. A 35 éves középpályás ugyanis bejelentette, hogy befejezi a pályafutását.

Torghelle Sándornak nem ez volt a legjobb idénye: a 29 éves csatár mindössze 16 meccsen kapott szerepet a Fortuna Düsseldorfban, és egyszer talált be. Az Augsburgtól tavaly nyáron igazolt támadót nagy valószínűséggel nem tartja meg a hetedik helyezett együttes, a vezetők nem voltak elégedettek vele.

A BUNDESLIGA 2.-BEN SZEREPLŐ MAGYAROK STATISZTIKÁI – 2010–11
NévMeccsszámPercGólGólpasszLapok
Dárdai Pál (Hertha BSC) 1 42
Futács Márkó (Ingolstadt)231064 2 15 s
Király Gábor (1860 München)3329701 s
Torghelle Sándor (Fortuna Düsseldorf)16 400 12 s
Stieber Zoltán (Alemannia Aachen)34280410173 s
A PRIMERA DIVISIÓN VÉGEREDMÉNYE
1. FC Barcelona38306295–21+7496
2. Real Madrid382954102–33+6992
3. Valencia38218964–44+2071
4. Villarreal381881254–44+1062
5. Sevilla381771462–61+158
6. Athletic Bilbao381841659–55+458
7. Atlético Madrid381771462–53+958
8. Espanyol381541946–55–949
9. Osasuna381381745–46–147
10. Sporting Gijón3811141335–42–747
11. Málaga381371854–68–1446
12. Santander3812101641–56–1546
13. Zaragoza381291740–53–1345
14. Real Sociedad381432149–66–1745
15. Levante381291741–52–1145
16. Getafe381281849–60–1144
17. Mallorca381281841–56–1544
18. Deportivo3810131531–47–1643
19. Hércules38982136–60–2435
20. Almería386122036–70–3430
A NÉMET BUNDESLIGA 1. VÉGEREDMÉNYE
1. Borussia Dortmund3423 6 567–22+4575
2. Bayer Leverkusen3420 8 664–44+2068
3. Bayern München3419 8 781–40+4165
4. Hannover3419 31249–45 +460
5. Mainz3418 41252–39+1358
6. Nürnberg3413 81347–45 +247
7. Kaiserslautern3413 71448–51 –346
8. Hamburger SV
3412 91346–52 –645
9. Freiburg3413 51641–50 –944
10. 1. FC Köln3413 51647–62–1544
11. Hoffenheim3411101350–50 0 43
12. VfB Stuttgart3412 61660–59 +142
13. Werder Bremen3410111347–61–1441
14. Schalke 04
3411 71638–44 –640
15. Wolfsburg34 9111443–48 –538
16. Mönchengladbach3410 61848–65–1736
17. Eintracht Frankfurt34 9 71831–49–1834
18. St. Pauli34 8 52135–68–3329
A NÉMET BUNDESLIGA 2. VÉGEREDMÉNYE
1. Hertha BSC
34235669–2874
2. Augsburg34198758–2765
3. Bochum34205949–3565
4. Greuther Fürth341710747–2761
5. Erzgebirge Aue341681040–3756
6. Energie Cottbus
341671165–5255
7. Fortuna Düsseldorf341651349–3953
8 Duisburg341571253–3852
9. 1860 München3414101050–3650
10. Alemannia Aachen341391258–6048
11. Union Berlin341191439–4542
12. Paderborn341091532–4739
13. FSV Frankfurt341151842–5438
14. Ingolstadt349101540-4637
15. Karlsruhe34891746–7233
16. Osnabrück34871940–6231
17. Oberhausen34772030–6528
18. Arminia Bielefeld34482228–6520
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik