A 469-es magyar gólhalom, avagy nicsak, ki vágta be?

Vágólapra másolva!
2014.02.21. 09:50
null
Az NB III egyik legismertebb játékosa, Lisztes Krisztián nyolc gólt szerzett ősszel a Soroksár színeiben (Fotó: Szabó Miklós)
Március első hétvégéjén megkezdődik a tavaszi labdarúgóidény az NB-s bajnokságokban. A felvezetők bevezetőjeként a háromcsoportos NB III-ban barangolunk egyet, de még az ősz jegyében: az eddig lejátszott 384 mérkőzésen született 1190 gól, illetve a 469 gólszerző került összeállításunk középpontjába. Ki szerezte a legtöbb gólt? Kinek volt a legtöbb többgólos meccse? Ki volt a legidősebb és ki a legfiatalabb gólszerző? Érdekességek a 469 nevet tartalmazó listáról!

 

AZ ABSZOLÚT GÓLKIRÁLY

Kezdjük összeállításunkat az eddig lejátszott fordulók leggólerősebb futballistájával, a 15 találatig jutó Germán Tamással. A korábban többek között Nyíregyházán, Szolnokon és Pápán megforduló 26 éves csatárnak köszönhető, hogy a Középcsoportban szereplő Szeged 2011-Grosics Akadémia még versenyben van a feljutásért.

A támadó fél évvel ezelőtt érkezett a NB II-ből nyáron kieső Tisza-partiakhoz azok után, hogy az elmúlt évei nem sikerültek jól – sokszor sérüléssel bajlódott, és nem mindig ment neki a góllövés. Az előző szezonban például a másodosztályban szereplő Nyíregyháza Spartacusban csak egyszer talált a hálóba az egész bajnokság során.

GÓLOK, GÓLLÖVŐLISTÁK
AZ 1190 GÓL MEGOSZLÁSA
Kelet: 402 (átlag: 3.14)
Közép: 414 (átlag: 3.23)
Nyugat: 374 (átlag: 2.92)
A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA
KELETI CSOPORT
1. Kertész Tamás (Létavértes) 12
Molnár Tamás (DVSC-DEAC) 12
3. Montvai Tibor (Felsőtárkány) 9
Galvao Leal Vinicius (Létavértes) 9
5. Igor Bogdanovics (Hajdúböszörmény) 8
KÖZÉPCSOPORT
1. Germán Tamás (Szeged) 15
2. Kocsis Dávid (Rákosmente) 13
3. Bobál Gergely (Bp. Honvéd-MFA) 12
4. Lovrencsics Balázs (Soroksár) 10
Fekete László (ESMTK) 10
NYUGATI CSOPORT
1. Vittman Ádám (Andráshida) 9
Juhász László (Csepel) 9
3. Berdó Valentin (BKV Előre) 8
Kovács Dávid (Újbuda) 8
Tüske Roland (Budaörs) 8

Germán a Szeged színeiben magára talált: az ősz folyamán meccs/gól mutatót produkált, azaz 15 mérkőzésén 15-ször talált a hálóba. Egyszer, a Maglódi TC ellen mesternégyest, kétszer, a Szekszárd és az RKSK ellen mesterhármast könyvelt el (mesterhármast ezt megelőzően négy és fél évvel ezelőtt, 2009. április 25-én, a Szolnok színeiben a Vác elleni másodosztályú bajnokin ünnepelhetett).

A Maglód elleni 7–1-es győzelem során mindössze 34 perc kellett neki ahhoz, hogy négyszer vegye be a kaput, de a tripláihoz sem volt 45-nél több játékpercre szüksége. Bárhogyan is szerepel tavasszal a bajnokságban a Szeged, Germán a nyártól várhatóan újfent magasabb osztályban bizonyíthat.

AZ EGY MECCSEN A LEGTÖBB GÓLT SZERZŐ JÁTÉKOSOK

A gólszerzők között különös tisztelet övezi azokat, akik egy mérkőzésen többször is a kapuba találnak. Hát még azokat, akik nem is egy mérkőzésen hajtanak végre ilyen bravúrt!

Mint említettük, Germán Tamásnak is volt három ilyen mérkőzése, de akad két labdarúgó, aki négyszer kényszerítette egynél több középkezdésre az ellenfél játékosait. Egyikük a Bp. Honvéd akadémistája, a tesztelésen már a Manchester Citynél is megforduló 18 esztendős Bobál Gergely, aki az első hat forduló során gyártotta le a négy dupláját.

Rajta is túltett a DVSC-DEAC-ban szárnyait bontogató Molnár Tamás, aki 12 góllal holtversenyben vezeti a Keleti csoport góllövőlistáját: a megelőző szezonban a támadó hét mérkőzésen még csak egy találatra volt képes, idén azonban háromszor duplázni tudott (a Nyírbátor, a Veresegyház és a Tiszaújváros ellen), míg a Felsőtárkánynak mesterhármast vágott.

Molnár kiugró teljesítménye meglepetés – elképzelhető, hogy az utókor majd úgy emlékezik meg 2013–2014-ről, mint a 19 esztendős támadó berobbanásának idényéről. A fiatal játékos a debreceni labdarúgás nagy ígérete, és ha ilyen ütemben fejlődik, hamarosan az élvonalban bizonyíthat.

Három legalább kétgólos meccse volt a Létavértes braziljának, Viniciusnak (egy tripla, két dupla), továbbá a soroksári Lovrencsics Balázsnak, a Rákosmentében futballozó Kocsis Dávidnak, a Felsőtárkányt erősítő veterán Montvai Tibornak és a csepeli Juhász Lászlónak (mindannyian háromszor dupláztak).

Utóbbiról külön is illik szólni, hiszen holtversenyben vezeti a nyugati góllövőlistát. Juhász a szezon második felében lendült bele: a 9. fordulóig mindössze egy találatot szerzett, akkor azonban meglelte a góllövő cipőjét, és a következő hat mérkőzésen nyolcszor köszönt be. A 23 esztendős támadó már az előző szezonban is termékeny volt, akkor 22 meccsen 14 találatot ért el a Csepel színeiben, így nem meglepetés, hogy most is csapata egyik legjobbja, és harcban tartja a feljutásért a piros-kékeket.

MESTERNÉGYESEK, MESTERHÁRMASOK

Megint csak Germán Tamástól indulunk el, hiszen az idény három mesternégyesének egyikével ő örvendeztette meg a szurkolóit és a statisztikusokat. Bizonyos szempontból érdekesebb a másik két négyes gazdájának esete, hiszen Germánnal ellentétben a „nagy meccsükön" kívül alig-alig vették be a kaput.

GÓLHALMOZÓK
Alábbi táblázatunkban a mesternégyesek, a mesterhármasok, valamint a duplák számát összesítettük.
Csoport 4 3 2
Kelet 5 40
Közép 2 7 36
Nyugat 1 4 33

A Dabas ellen 32 perc alatt négyet vágó – és ezzel az idény eddigi leggyorsabb mesternégyesét magáénak tudó – ghánai Honvéd-akadémistának, Emmanuel Mensahnak csupán egy további gólja volt a szezonban, és a Dorog hálóját 73 perc alatt négyszer megpakoló 27 éves mosonmagyaróvári támadónak, Schmatovich Gábornak is csak további három alkalommal jött össze a góllövés.

A mesterhármast elérők között Germán mellett Geiger Norbert is a Szegedet erősíti, a már említett Molnár Tamás és Rezes László a DVSC-DEAC-ban triplázott, Deli Dániel és Márk Attila pedig a Szekszárdban. „Magányos” triplázó volt José David Casado (Kazincbarcika), Horváth Roland (Csákvár), Kocsis Gergő (Balatonfüred), Kőbányai Richárd (Jászapáti), Mészáros Dániel (Dunaharaszti), Pandur Péter (Soroksár) és a sérülése után a Győr II-be visszajátszó válogatott Koltai Tamás.

No és volt egy mesterhármasa Vittman Ádámnak, a Nyugati csoport góllövőlistáján holtversenyben első andráshidai vezérnek is. A 22 esztendős Vittman gólerőssége nem meglepetés, hiszen korábban magasabb osztályban, például a ZTE-ben és az Ajkában is futballozott – nem csoda, hogy húzóembere az andráshidaiaknak. A csatár érdekes módon a hetedik fordulóig nem igazán volt termékeny, addig csak két gólt szerzett, utána azonban „beindult”, és hét mérkőzésen hétszer talált a kapuba.

AMIRE BÜSZKÉK LEHETNEK A CSAPATOK
A Soroksár a legtöbb szerzett és a legkevesebb kapott góllal áll (előbbi kategóriában holtversenyben) a csoportjában, van egy szép szériája kapott gól nélküli meccsekből, nem véletlen tehát, hogy magabiztosan vezeti a táblázatot. A keleti első Kazincbarcika elsősorban a védekezésére lehet büszke, míg a Szeged arra, hogy a 48 csapatos mezőnyben egyedüliként mind a 16 fordulóban szerzett gólt. A legtöbb gólszerzőt a Győri ETO II mondhatja magáénak.
A LEGTÖBB GÓLT SZERZŐ CSAPAT
Közép: Bp. Honvéd-MFA, Soroksár 43-43
Kelet: Létavértes 41
Nyugat: Csákvár 34
A LEGKEVESEBB GÓLT KAPÓ CSAPAT
Kelet: Kazincbarcika 8
Közép: Soroksár 9
Nyugat: Csepel 11
A LEGTÖBB GÓLSZERZŐVEL RENDELKEZŐ CSAPAT
Kelet: DVSC-DEAC 13
Közép: Bp. Honvéd-MFA, Bölcske, Dabas 12-12
Nyugat: Győri ETO II 17
A LEGHOSSZABB SZÉRIA SZERZETT GÓLLAL
Kelet: Hajdúböszörmény 12 meccs
Közép: Szeged 16 meccs
Nyugat: Andráshida, Csepel, Győri ETO II 10-10 meccs
A LEGHOSSZABB KAPOTT GÓL NÉLKÜLI SZÉRIA
Kelet: Kazincbarcika 7 meccs
Közép: Soroksár 5 meccs
Nyugat: Andráshida, BKV Előre, Budaörs, Nagyatád, Haladás II (a Nagyatád kétszer is) 3-3 meccs
…ÉS AMIRE NEM
A LEGKEVESEBB GÓLT SZERZŐ CSAPAT
Közép: Komló 6
Nyugat: Tököl 11
Kelet: Veresegyház 14
A LEGTÖBB GÓLT KAPÓ CSAPAT
Kelet: Veresegyház 45
Közép: Maglód 43
Nyugat: Körmend 42
A LEGKEVESEBB GÓLSZERZŐVEL RENDELKEZŐ CSAPAT
Kelet: Veresegyház 6
Közép: Komló 4
Nyugat: Balatonfüred, Nagyatád, Tököl 6
A LEGHOSSZABB SZÉRIA SZERZETT GÓL NÉLKÜL
Kelet: Ebes 3 meccs
Közép: Komló 4 meccs
Nyugat: Mosonmagyaróvár 4 meccs

A LEGTÖBB MECCSEN GÓLT SZERZŐK

S akkor most nézzük azokat, akik a legtöbb mérkőzésen segítették góllal a csapatukat. A pálma felét Kertész Tamás, a Létavértes gólvágója vitte el, aki tíz mérkőzésen talált be.

A 21 esztendős Kertész fejlődése számottevő, hiszen az első NB III-as idényében 6, a másodikban 9 gólt szerzett, míg most már fél szezon után 12-nél tart, amivel holtversenyben vezeti a keleti góllövőlistát. A REAC és a Tiszaújváros ellen egyaránt duplázó támadót a Debrecen adta kölcsön a Létavértesnek – azaz ugyanúgy Loki-nevelés, mint a másik keleti éllovas, a röviden már jellemzett Molnár Tamás.

Kertésznek volt egy négy fordulót átívelő gólsorozata, de ebben a kategóriában akad még jobb teljesítmény – azt a pálma másik felének tulajdonosa, Kocsis Dávid (Rákosmente) produkálta. A 25 éves, majdnem két méter magas, korábban az NB II-ben is bizonyító támadó szintén tíz meccsen szerzett gólt, de neki hét olyan egymást követő – rendre veretlenül megvívott – mérkőzése volt, amelyen a kapuba talált.

A Nyugati csoportban Vittman Ádám (Andráshida), Berdó Valentin (BKV Előre) és Novák Csanád (Győri ETO II) szerzett gólt a legtöbb (7) mérkőzésen, a leghosszabb sorozatot (gól 4 egymást követő találkozón) pedig Juhász László (Csepel) és Jovánczai Zoltán (Budaörs) mondhatja magáénak – Jovánczai sem előtte, sem utána nem szerzett gólt ebben a szezonban.

A LEGIDŐSEBB GÓLSZERZŐ

A mezőny legidősebb gólszerzője a Veszprém rutinos hátvédje, Molnár Zoltán, aki hosszú élvonalbeli pályafutását az Újpestben kezdte, majd az MTK-val három, a Dunaferrel egy bajnoki címet szerzett. Az 1973. november 4-én született védő nagyjából három héttel a 40. születésnapja után, november 23-án talált be a Nagyatádnak (3–0), és vált az egyetlen őszi góljával a 2013–2014-es NB III-as szezon eddigi legidősebb gólszerzőjévé.

Az idényben egyébként öngóllal is, piros lappal is jegyzőkönyvbe kerülő Molnár a tavaszt már az osztrák ötödosztályban tölti, igaz, Veszprém városát nem hagyja el – az NB II-es női csapatot továbbra is ő edzi, egy lehetséges jövőbeli karrier jegyében.

További két őszi gólszerző, a maglódi Rakita Gábor és a Hajdúböszörményben a gólfelelősi mellett a vezetőedzői szerepet is betöltő, anno a DVSC-vel három magyar bajnoki címet szerző Igor Bogdanovics az idén tölti be a negyvenet.

A góllövők között összesen 27-en vannak, akik a hetvenes években látták meg a napvilágot. Korrangsoruk élcsoportjában ott található a jászapáti Kotula László (4. legidősebb), a Budaörsről időközben az SBTC-hez távozó Bárányos Zsolt (6), a soroksári Lisztes Krisztián (7.), a jászapáti Vén Gábor (14.), a budaörsi Tüske Roland (16.), a soroksári Márkus Tibor (20.) és a felsőtárkányi Montvai Tibor (21.).

Az „erős harmincasok” góllövőlistáját Montvai vezeti 9 góllal, de szorosan ott van mögötte az egyaránt nyolc találatnál járó Bogdanovics, Lisztes, Tüske és a Gyulát erősítő román légiós, Claudiu Dragan.

A LEGFIATALABB GÓLSZERZŐK

Tizenhárom olyan labdarúgó szerzett gólt az NB III-ban, aki az idén töltötte, illetve tölti be a 18. életévét. A legfiatalabb a Haladás II-ben szárnyait bontogató Tihanyi Olivér, aki 1996. december 17-én született – összehasonlításképp: a fent említettek közül Molnár Zoltán az MTK játékosaként abban az évben éppen úton volt az első NB I-es bajnoki címe felé, míg Lisztes Krisztián már megjárta a BL-főtáblát a Fradival, és négyszeres válogatottnak mondhatta magát…

KÉT KISPESTI, KÉT KŐBÁNYAI
A tucatnyi gólt szerző Honvéd-támadó, Bobál Gergely ikertestvére, a szintén a kispestiek második csapatát erősítő védő, Bobál Dávid is jegyzett három gólt az ősszel, de nem ők az egyetlen ikerpár, amelynek mindkét tagja a kapuba talált az NB III most futó szezonjában. Elmondhatja ezt magáról a felcsúti akadémia első évfolyamáról kikerült két Kőbányai is, akik a 23. életévükben járnak: a hátvéd Levente egy góllal segítette az ESMTK-t, a középpályás Richárd pedig öttel a Jászapátit.

Érdekesség, hogy a szombathelyieknek további öt olyan labdarúgójuk szerzett gólt, aki még nincs 18 esztendős (Grabant Bence, Hegedűs János, Jancsó András, Rácz Barnabás, Milkó Dániel). A többi NB I-es klub tartalékcsapatai közül a Honvéd II-nek (Feketics Norbert, Koszta Márk), a Videoton II-nek (Zsótér Donát) és a Ferencváros II-nek (Csilus Ádám) is van 1996-os születésű gólvágója. E korosztály őszi gólkirálya Rácz és a fiatalabbik Csilus volt 3-3 találattal.

Összességében száztíz olyan gólszerző neve került be a jegyzőkönyvekbe, aki a szezon kezdetekor, 2013. augusztus 17-én még nem töltötte be a 20. életévét. Közülük Bobál Gergely (Honvéd II) és Molnár Tamás (DVSC-DEAC) a legeredményesebb 12-12 góllal, míg Eisenberger Tamás (Bölcske) 8, Kocsis Gergő (Balatonfüred), Molnár Gábor (Kazincbarcika), Novák Csanád (Győri ETO II) és Prosser Dániel (Honvéd II) 7-7 góllal követi őket (az egy nappal „túlkoros” nyírbátori Lipcsei Márk is hetet vágott).

LÉGIÓS GÓLSZERZŐK

Nem vagyunk híján légiós gólszerzőknek sem. Lássuk csak: a 35 külföldi gólszerző között a románok (11) és a szerbek (10) viszik a prímet, de akadt 3 brazil, 2 ukrán, továbbá 1-1 francia-algériai, francia-angolai, ghánai, guineai-spanyol, olasz-argentin, portugál-kongói, salvadori, spanyol és szlovák útlevéllel érkezett futballista is. Ehhez a kontingenshez jön még három olyan magyar játékos, akinek van más állampolgársága is.

A 112 légiósgólból a románok 38-at, a szerbek (a két magyar-szerb kettős állampolgárral együtt) 34 gólt vállaltak, mindazonáltal a legeredményesebb légiós egyelőre a Létavértes brazilja, a kilenc gólnál járó Vinicius. S ugyebár említettük, hogy akadt egy importált mesternégyes is a Honvéd ghánai támadója, Emmanuel Mensah jóvoltából.

A LEGGYAKORIBB GÓLSZERZŐNEVEK ÉS A „CSALÁDOK” ÁLTAL TERMELT GÓLOKCSALÁDOK ÁLTAL TERMELT GÓLOK
12 Szabó 25 gól
11 Nagy 20 gól
10 Horváth 27 gól
10 Tóth 16 gól
8 Kovács 25 gól
8 Molnár 33 gól
6 Varga 17 gól
5 Kiss (Kis) 10 gól

ÉS VÉGÜL…

Nem tudjuk megállni, hogy végezetül – egy szakmai tapasztalatok levonására teljességgel alkalmatlan táblázat kiegészítéseképpen – ne szenteljünk egy szócikket Dabasi Károlynak, a Dunaharaszti 27 éves középpályásának.

A Kecskemét színeiben a másodosztályban is megforduló Dabasi NB III-as törzstag, sorozatban ez a nyolcadik idénye, amelyikben a kapuba talált – összesen 33 gólt számlál ebben a bajnoki osztályban –, s bár a jelenlegi szezonban eddig csak egyszer köszönt be, azzal az eggyel statisztikai gyöngyszemet szolgáltatott.

Mert kinek is talált be e nem túl gyakori családnevet viselő játékos? Nyilván kitalálták. Hát persze, hogy „névadójának”, a regionális rivális Dabasnak…

A LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉGŰ GYŐZELMEK
Hazai pályán
Kelet: FTC II–Ebes 7–0 (16. forduló)
Közép: Bp. Honvéd MFA–Dabas 9–0 (13. forduló)
Nyugat: Budaörs–Veszprém 6–0 (9. forduló)
Idegenben
Kelet: Veresegyház–KBSC 0–7 (12. forduló)
Közép: Komló–Bp. Honvéd MFA 1–5 (5. forduló), Orosháza–Rákosmente 1–5 (10. forduló)
Nyugat: Mosonmagyaróvár–Andráshida 0–5 (2. forduló), Veszprém–Balatonfüred 1–6 (2. forduló)

CIKKÜNK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ NÉLKÜLÖZHETETLEN SEGÍTSÉGET NYÚJTOTT A MAGYAR LABDARÚGÓ-SZÖVETSÉG ÉS A HIVATÁSOS LABDARÚGÓK SZERVEZETÉNEK ADATBANKJA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik