HIRDETÉS
HIRDETÉS
BODNÁR ZALÁN 2017.09.12 09:09 Frissítve: 2017.09.12 09:09

Vignjevics: Nagyobb türelemre volna szükség a drukkerek részéről

Annak már alig-alig van hírértéke, hogy Újpesten a szurkolók kórusban szidják a vezetőséget, Roderick Duchatelet belga tulajdonost és – különösen a címerbotrány óta – Gyarmati Eszter ügyvezető igazgatót. A hétvégén azonban némiképp váratlanul a csapat szerb vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics került a drukkerek verbális támadásának kereszttüzébe.

HIRDETÉS
Nebojsa Vignjevics lassan négy éve irányítja az Újpestet (Fotó: Mirkó István)

 

A Puskás Akadémia elleni hazai, zárt kapuk mögött rendezett mérkőzésen – amelyet a felcsútiak 3–1-re megnyertek – a stadionon kívülről olyan hangosan szidalmazták a szakembert  a drukkerek, hogy a zaj csaknem elnyomta a találkozót a televízióban tudósító Hajdú B. István hangját.

 
 NS Panaszláda: Újpesten nem részletezik, miért maradt el a sajtótájékoztató

„A mérkőzésre összpontosítottam, nem arra, mi folyik a stadionon kívül – mondta lapunknak Nebojsa Vignjevics. – Természetesen értesültem róla, hogy szidalmaztak. Megértem azokat a szurkolókat is, akik azonnali eredményeket akarnak, de nagyobb türelemre volna szükség a részükről. Az elmúlt két átigazolási időszakban nem szerződtethettünk új játékosokat, most tudtunk úgy erősíteni, ahogy szerettünk volna. Jó úton is járunk, rengeteg helyzetet dolgozunk ki, és többször is csak a lefújás előtti percekben csúszott ki a kezünkből egy-egy mérkőzés. Sok az új játékosunk, a bajnokság  egyharmada elmehet rá, hogy összeszokjanak a keret tagjai. De csak idő kérdése, hogy igazi élcsapattá váljunk.”

Megítélés kérdése, mennyire jogos a szurkolók részéről a vezetőedző hibáztatása. Az mindenesetre tény, hogy a klubvezetőség részéről a türelem hiányára nem panaszkodhat a szerb szakember. Lassan már négy éve, hogy a belga tulajdonos Vignjevics kezébe adta a karmesteri pálcát. Márpedig a magyar élvonalban nem gyakori, hogy egy edző ennyi időt kap a kispadon, miközben az NB I-ben kvázi  eredménytelen marad a csapattal.

Igaz, a korábban a montenegrói OFK Grbaljt és Rudar Pljevlját, majd a szerb Hajduk Kulát, FK Radot és a Vojvodinát irányító szakvezető belépője annak idején jól sikerült Újpesten, amikor a belga Marc Lelievre-et  váltotta 2013 októberében. Első, alig valamivel több mint fél idényének végén máris Magyar Kupa-győzelemre vezette a lila-fehéreket 2014 tavaszán, a Diósgyőr elleni döntőt megnyerve (1–1 után tizenegyesekkel 5–3-ra). Akkor felvetődött, hogy a tulajdonos a Duchatelet család egy másik klubjához, az angol másodosztályban szereplő Charlton Athletichez irányítja a trénert, ám ő végül maradt, és két évvel később újra kupadöntőbe vezette a csapatot (akkor a Ferencváros 1–0-ra nyert).

A múlt héten az újpesti vezetőedző lapunknak azt nyilatkozta: „A  Magyar Kupa megnyerése továbbra  is cél (...) És nem tagadjuk, hogy Európába vágyunk." 

Szép, szép a 2014-es kupasiker – amelyre a szurkolóknak 12 esztendőt kellett várniuk –, valamint a 2016-os ezüstérem, meg persze az európai kupaszereplésre jogosító bajnoki dobogós helyezések megcélzása, ám a 20-szoros  magyar bajnoknál a szurkolóknak a Vignjevics-érában nem sok sikerélményben lehetett részük az NB I-ben. Még a dobogó alja is rendre elérhetetlennek bizonyult, 2014-ben a tizenharmadik, 2015-ben és 2016-ban egyaránt a hatodik, 2017-ben pedig a hetedik helyre ért oda az együttes. Most nyolc forduló után a nyolcadik helyen szerénykedik az Újpest. Márpedig Szusza Ferenc, Bene Ferenc vagy Göröcs János klubjánál nem ehhez vannak szokva.

Az átigazolási piacról való kizárás – 2016 nyarán és 2017 januárjában nem regisztrálhatott új játékost a klub – az utóbbi időben nézőponttól függően persze igazolás, magyarázat vagy mentség is lehetett a sikertelenségre, ám ennek megszűnése miatt mostantól jóval kevesebb kommunikációs lehetőség kínálkozik a magyarázkodásra. 

Az eredménytelenség ellenére Nebojsa Vignjevics még az újpesti klubtörténet leghosszabb ideig irányító edzőjévé is válhat, és ehhez nem kell neki túl sok idő. A jövő hónapban már négy éve lesz az Újpest vezetőedzője, márpedig a rendszerváltozás óta edző még nem kapott ekkora bizalmat Újpesten – legutóbb Temesvári Miklós  tölthetett el ennyi időt a poszton 1981 és 1985 között.

És a patinás klub történetében is kizárólag egyszer fordult  elő, hogy négy évnél több jutott valakinek: Várhidi Pál hat évig volt a csapat  edzője, 1974 és 1980 között. „Apró" különbség, hogy ő ezen időszak alatt négy bajnoki aranyéremmel gazdagította az egyesület éremgyűjteményét.

 

NB I, 2017–2018, 8. FORDULÓ
SZEPTEMBER 9., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Ferencváros–Vasas 5–2
Budapest, Groupama Aréna
Bognár Tamás7135
Debreceni VSC–Diósgyőri VTK 3–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Berke Balázs
5538
Mezőkövesd–Balmazújváros 2–2
Mezőkövesd, Városi Stadion
Farkas Ádám
2544
Újpest FC–Puskás Akadémia 1–3Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándorzárt kapuk mögött
SZEPTEMBER 10., VASÁRNAP    
Videoton FC–Haladás 3–1
Felcsút, Pancho Aréna
Szőts Gergely1771
Paksi FC–Bp. Honvéd 2–2
Paks, Városi Stadion
Pintér Csaba
1200
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.21 14:01:48

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY

Többet támadtak a zöld-fehérek, de a kapu előtt a kövesdieknek minden összejött.

2018.07.21 13:17:32

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS

A szombathelyieknél debütáló Priskin Tamás gólt szerzett, majd a végén kiállították.

2018.07.21 13:41:14

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT

A büntető még nem, de a piros lap megpecsételte a Kisvárda sorsát, négy góllal utazott haza az újonc.

2018.07.21 13:21:23

Labdarúgó NB I BACSKAI J. (közvetítés), ZOMBORI ANDRÁS (cikk)

A felcsútiak 11 bajnokit játszottak ellene, de még soha nem verték meg a Lokit, most Calvente gólja döntött.

2018.07.19 15:48:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A bajnokhoz megy az abszolút újonc, a Ferencváros a DVTK-t fogadja, győzelemmel tér-e vissza az MTK Újpesten?

HIRDETÉS
HIRDETÉS