Őrült hajrában győzött az Újpest a Ferencváros ellen

Vágólapra másolva!
2012.08.19. 16:26
null
A meccs előtt az újpesti olimpikonokat köszöntötték (Fotók: Veres Viktor)
Címkék
A labdarúgó NB I 4. fordulójának rangadóján az Újpest a Ferencvárost fogadta, és őrült hajrá után a hazaiaké lett a három pont, miután 2–1-re megnyerték az összecsapást.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Kiváló időjárás, hosszú hétvége, két feljövőben lévő csapat, felfokozott szurkolói várakozások és hatalmas médiakörítés – minden adva volt a mérkőzés előtt egy újabb emlékezetes Újpest–Ferencváros rangadóhoz.

A lila-fehérek mestere, Jos Daerden meglehetősen óvatos taktikai felállásban küldte pályára legénységét, de nagy segítség volt számára Szélesi Zoltán leigazolása és Kabát Péter visszatérése. Kollégája, Détári Lajos a hazaiak 4–2–3–1-es felállására némileg rímelő 3–4–3-as hadrendrendet választotta a derbire, Máté Jánossal a csapat „élén".

Ritkán látható szigorral készültek a rendőrök és a rendezők is a találkozóra; mellettük a Magyar Labdarúgó-szövetség sem maradt el, hiszen előre bejelentette: a játékvezető mellett a két asszisztens munkáját is külön ellenőrök tartják figyelemmel.

AZ ÉRKEZÉS PILLANATAI

Parádés élőképekkel készültek a szurkolótáborok a mérkőzésre, amely előtt a Londonban sikeresen szereplő újpesti olimpikonokat köszöntötték.

Egy-egy veszélyes támadást vezettek a felek az első tíz percben: előbb Kabát Péter elé vetődött ki szépen Jova Levente, majd Somália törte el a labdát ígéretes helyzetben. A sokat faragott, ezekre némileg rá is játszó Kabát egy méterrel célt tévesztett szabadrúgása zárta le ezt a periódust; az újpesti éppen Détári legendás, lengyelek elleni szabadrúgására emlékeztető pozícióból próbálkozott.

6 PERC 52 MÁSODPERC
Ennyi ideig tartott a szurkolói idill, jöttek a sajnos ismert rigmusok...

A hangulat remek volt, ehhez azonban nem zárkózott fel a mérkőzés színvonala, a sarabolásból egy mellé szálló Böde Dániel-lövés és egy élesen meglőtt Remili Mohamed-beadás is képes volt így messze kiemelkedni. Néha azért meg-meglódult a mérkőzés: a 24. percben Kabát kiharcolhatott volna egy büntetőt (paradox módon éppen akkor, ha nem akart volna mindenképpen kiharcolni egy büntetőt, mert túl könnyen elesett), majd a még emiatt reklamáló hazaiak mellől Böde lőtt kapura tíz méterről, ám Balajcza Szabolcs szépen védett.

A 28. percben aztán vezetést szerzett a lila-fehér alakulat: a borzalmasan helyezkedő vendégvédők előbb engedték egy kontra során Jadin Zariszt kiugrani és kapura lőni, majd hiába védett Jova, a kipattanóra csak Kabát Péter érkezett, aki öt méterről gondolkodás nélkül az elárvult kapuba fejelt. 1–0

Nem sokkal később duplázhatott volna az Újpest, de Kabát parádés lekészítését Alessandro Iandoli az ötösről is mellé tudta lőni.

Némi malíciával azt is mondhatnánk, a fekete mezes védők nemcsak akkor tűntek el, amikor a pálya árnyékos, bal oldali részére tévedtek...

Somália (középen) hiába próbálkozott az első félidőben
Somália (középen) hiába próbálkozott az első félidőben

A félidő hajrájában Grúz Tamás kis híján jóvátette a gólnál elkövetett hibáját, mert az árnyékos bal oldalon szinte észrevétlenül tört előre (árnyékék?), beadását azonban Böde pár méterről fölé fejelte. Détári cserélt a szünetben, Mátét Beliczky Gergő váltotta, aki hamar helyzetbe került, de rossz megoldást választott.

CSI KI?
Az utolsó 30 percre a mérkőzést online közvetítő Ritz kolléga őszinte rémületére beállt Zarisz helyére Bavon Tshibuabua.

A fordulás utáni első negyedóra mezőnyharccal telt el, helyzetek nélkül. Ez egyértelműen a hazaiaknak kedvezett, míg a zöld-fehérek számára kínosan tétlenül csordogáltak a percek.

A szép sorjában pályára lépő cserejátékosok sem tudtak változtatni ezen, a szurkolók jobb híján ellőtték petárdáikat, és füstölögtek egy jót.

A hajrában Jova a 16-oson kívül kezezett, de Bognár Tamás játékvezető nem fújt sípjába, akár csak az első félidőben, amikor Grúz kezére pattant egy lövés a büntetőterületen belül. A 90. percben bánkódhattak csak igazán emiatt az újpestiek, amikor a csereként beálló Orosz Márk a bal alsóba tekert egy szabadrúgást jó húsz méterről. 1–1

Amikor talán már mindenki elkönyvelte a döntetlent, a 94. percben Vermes Krisztián lefejelt labdáját Tshibuabua a kapuba kotorta: 2–1.

Nyert tehát az Újpest a Ferencváros ellen, és éppen ősi riválisa ellen szerezte meg első idénybeli győzelmét. A lilák legutóbb áprilisban örülhettek a három pontnak a Megyeri úton, azaz ráfért már a siker a Daerden-alakulatra.

A két gólszerző együtt ünnepelt a végén
A két gólszerző együtt ünnepelt a végén

És miért diadalmaskodott most az Újpest? Kezdeti rohamai egy gólt eredményeztek, majd a Ferencváros sokáig ártalmatlanul támadott. Amikor a 90. percben egyenlítettek a zöld-fehérek, akkor sem adták fel a hazaiak, és egy újabb védelmi megingást ismét góllal büntettek.

Apropó, az MLSZ sporttárs-megfigyelőinek is lesz mit kielemezniük...

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

MIÉRT VAN AZ, HOGY A BÍRÓ IS FEKETÉBEN VAN ÉS MI IS?! – DÉTÁRI

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

DÉTÁRI LAJOS: GYŐZNÜNK KELLETT VOLNA

„Jó első félidőt produkáltunk, balszerencsénk volt, hogy csak 1–0-ra vezettünk a szünetben – mondta Jos Daerden a Magyar Televíziónak a lefújást követően. – A végén szerencsénk volt, hogy 1–1 után még egyszer sikerült betaláltunk."

Kabát Péter, az újpestiek első góljának szerzője szerint igazságtalan lett volna, ha nem csapata nyeri meg a találkozót: „A Fradi egyáltalán nem támadott, nem voltak lehetőségei."

Détári Lajos, az FTC szakmai igazgatója úgy véli, nem volt szerencséje a zöld-fehéreknek. „A második játékrészben lefociztuk az Újpestet, a hajrában az egyenlítés után kaptunk egy bosszantó gólt. Győznünk kellett volna, nem volt szerencsénk. Hiába mondtam a játékosoknak, hogy 1–1 után is a győzelemre játszanak, már nagyon figyelték az órát. Sajnálom a vereséget, jobbak voltunk" – mondta a meccs után.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Budapest Honvéd 4 3 1 7–4 +3 10
2. DVSC-Teva 4 3 1 9–5 +4 9
3. Haladás 4 2 2 8–3 +5 8
4. MTK Budapest 4 2 2 6–2 +4 8
5. Diósgyőri VTK 4 2 1 1 4–3 +1 7
5. Videoton FC 4 2 1 1 4–3 +1 7
7. Győri ETO 4 2 1 1 7–8 –1 7
8. Kaposvári Rákóczi 4 2 2 5–6 –1 6
9. Ferencváros 4 1 2 1 6–4 +2 5
10. Pécsi MFC 4 1 2 1 5–5 0 5
11. Újpest FC 4 1 1 2 5–6 –1 4
12. MVM Paks 4 3 1 7–8 –1 3
13. Kecskeméti TE 4 2 2 4–6 –2 2
14. Lombard Pápa FC 4 2 2 2–7 –5 2
15. Egri FC 4 1 3 4–8 –4 1
16. Siófok 4 1 3 3–8 –5 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik