„Soha annyi rendőrt nem láttam még, mint az Újpest-Fradin”

Vágólapra másolva!
2012.08.16. 12:43
null
A tavaszi Újpest–Ferencváros meccsen Dusan Vasziljevics (5) szerezte a hazaiak gólját (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Vasárnap Újpest–Ferencváros, a játékosok és a szurkolók már most lázban égnek. Örök kérdés: vajon mit érzékelnek a derbi előtti készülődésből a légiósok, átérzik-e a találkozó fontosságát? Martin Klein és Dusan Vasziljevics biztosan, utóbbi ráadásul gólt is szerzett a legutóbbi derbin – most ismétlésre készül. A cseh és  a szerb légiós a Nemzeti Sportnak beszélt a derbiről.

Friss még az emlék: a legutóbbi derbi 82. percében Dusan Vasziljevics odaállt a labda mögé, és büntetőből lőtt a Fradi kapujába. Az eredmény 1–1 lett, a szerb középpályás számára így is felejthetetlen a májusi találkozó.

ÚJPEST–FTC 1–1 (2012. MÁJUS 12.)

„A gól mellett most a győzelmet is felvállalom – fogalmazott a szerb légiós. – Legutóbb, amikor a meccs előtt az újságírók faggattak, csak azt ígértem meg, hogy a kapuba találok, valamiért a győzelmet elfelejtettem megemlíteni. Lehet, ez volt a baj, és csak ezért lett döntetlen a vége. Most nem esek ugyanebbe a hibába, inkább mindkettőt megígérem..."

ÚJPEST–FTC 1–1 (2004. 10. 17.)

Az Újpestre rá is férne a győzelem, Diósgyőrben (2–1) és a Videotontól (1–0) kikapott, csupán Pakson (2–2) futotta egy pontra. A szezon előtt Dusan Vasziljevics úgy gondolta, a formálódó, épülő csapat nagyjából az ötödik fordulóra lesz kész, de a középpályás nem bánná, ha már a hétvégén csúcsformába kerülne.

„Néhány téglát még a helyére kell tennie Jos Daerdennek, de nincs sok időnk a formálódásra, vasárnap a legjobbunkat kell nyújtanunk – így az újpesti játékos. – Eddig csupán egy pontot gyűjtöttünk a bajnokságban, éppen itt az ideje az első győzelmünknek."

ÚJPEST–FTC 6–0 (2010. 09. 11)

Nem meglepő, a vendégek is győzelemre készülnek. A Ferencváros gólerős védője, a legutóbb a Lombard ellen eredményes cseh Martin Klein tisztában van azzal, hogy az Újpest elleni meccs más, mint a többi.

„Kétszer játszottam már Fradi-játékosként Újpest elleni derbin, és tudom, ez a meccs semelyik másikkal nem hasonlítható össze – mondta a Ferencváros 28 éves cseh hátvédje. – Ha mégis párhuzamot kell találni, akkor az angol bajnokik világát említeném. Vettem már részt nem egy, nem két nagy csatában, de a Fradi–Újpest mindent ver. Csehországban a Sparta Praha–Slavia Praha ütközet hozza a leginkább lázba az embereket, de annyira nem őrülnek meg, mint Magyarországon. Néha úgy tűnik nekem, a drukkereknek a budapesti rangadó élet-halál kérdése."

A csapat az előző hétvégén 4–1-re legyőzte az Üllői úton a Pápát, és a siker ezúttal a szokásosnál is többet jelent. Hogy miért?

„Ne felejtsük, hogy tavaly ősszel is a pápaiakkal mérkőztünk a nagy rivális előtt, akkor utána három nullára megvertük a lilákat – folytatta a légiós. – Ezzel együtt nem állítanám, hogy másként készülünk a vasárnapi mérkőzésre, mint bármelyik más találkozóra. Persze minden az Újpest elleni derbiről szól most, ez vesz minket körül, ez folyik a csapból, erről írnak az újságok, ennek a hatása alól nem tudjuk magunkat kivonni. De a lényeg mégiscsak az, hogy ha megnyerjük, három pontot szerezhetünk, csakúgy, mint máskor."

Nem tart egyik ferencvárosi játékos sem attól, hogy a Megyeri úton, az ellenfél katlanjában kell pályára lépnie?

„Soha annyi rendőrt nem láttam stadionban, mint Magyarországon, úgyhogy nem is lenne okom félni – így Martin Klein. – A meccsen ránk, futballistákra a nézők ragasztják át a különleges hangulatot, a szurkolás, a körítés teszi egyedülállóvá a Fradi–Újpestet. Szoktam mondani, hogy ha az angol meccseket drukkerek nélkül néznénk, rögtön csökkenne a különbség, a játék sokszor hasonló lenne az NB I-es meccseken látottakhoz.”

Cikkünket múltidézéssel kezdtük, és fejezzük is be így: a Ferencváros 2000 novemberében nyert legutóbb bajnokin a Megyeri úton. Az akkori csapatokból a most vasárnapi derbin már csak Szélesi Zoltán léphet pályára, aki több év légióskodás után éppen tegnap írt alá hároméves szerződést korábbi együtteséhez, az Újpesthez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik