Jos Daerden tudja, milyen egy igazi derbi hangulata

Vágólapra másolva!
2012.08.17. 14:55
null
Daerden tudja, a Fradi elleni meccs mindig <br />sokat számít az újpesti edzők megítélésében
Címkék
Ami Belgiumban a Beerschot–Royal Antwerp, az Magyarországon az Újpest–Ferencváros. Jos Daerden előbbin nemegyszer pályára lépett, még most is tisztán él az érzés benne, milyen egy igazi derbi hangulata belülről. Az Újpest belga edzője azon sem lepődik meg, hogy néhány lila szurkoló füvet sem nyír ezekben a napokban – Jos Daerdent a Megyeri úti stadion emeleti irodájában látogattuk meg.

– Látta odakint a kígyózó sorokat?
– Miután kora reggel érkeztem ki a pályára, és a délelőtti edzés óta még nem jártam a stadionon kívül, egyelőre nem, de hallottam, hogy rengetegen állnak sorba jegyért odakint – dőlt hátra a székében az 57 esztendős belga tréner. – De a készülődés nem lep meg, láttam a magyar derbiről a videofelvételeket.

– Hányat nézett meg?
– A tavalyi kettőt...

– Vélemény?
– Nagyszerű meccs elébe nézünk. Amit láttam, lenyűgözött, a körítés, a hangulat egyszerűen hihetetlen volt.

– Azon felül, hogy vasárnap derbit játszanak, mi jut eszébe elsőként a Ferencváros neve hallatán?
– Az, hogy nagyszerű klubról van szó, amelynek különösen dicsőséges a múltja. A jelenről pedig annyit, hogy láttam az idei három bajnokiját, a felvételek már jó ideje itt lapulnak az edzői szobámban – a Kecskemét, a Pécs és a Pápa elleni kilencven perc is kielemzésre került már.

– Mit látott?
– Azt – ha nem haragszik – majd a játékosaimnak mondom el. A nyilvánosság előtt sosem beszélek az ellenfélről, nem elegáns egy edző részéről.

– Akkor mondjon valamit az Újpestről. Erős csapat, vagy inkább csak lesz?
– Maradjunk annyiban, épülünk, szépülünk. Az elmúlt hetekben voltak nehézségeink, sok a hiányzó, a két belső védő, Bojan Mihajlovic és José María Antón a Videoton elleni mérkőzésen játszott először egymás mellett, természetes, hogy időre van szükségük, amíg összeszoknak. Az új játékosoknak be kell épülniük a csapatba, össze kell gyúrnom a masszát a keretből, ráadásul néhány hét múlva már többen leszünk, hiszen – hogy csak néhány nevet említsek – Simon Krisztián, Lázár Bence vagy éppen Barczi Dávid felépül addigra.

DÉTÁRI LAJOS „VISSZASZÓL”

„Mi egyedül a munkára fókuszálunk, a csütörtöki edzésen amellett, hogy az elvárt módon koncentráltak a fiúk, kellően lazák voltak. Aztán vasárnap, amikor a busz kigördül az Üllői útról, már emelkedik a pulzusszám, ám addig vár még ránk két tréning, amelyeken illő módon felkészülünk a derbire."

– Csatárposzton nincs túl nagy merítési lehetősége. Nem okozhat ez gondot a Ferencváros ellen?
– Kétségtelen, hogy eddig nem volt túl sok variálási lehetőségem elöl, de most annyiban mindenképpen jobb a helyzet, hogy vasárnap már Kabát Péter is hadra fogható. Ez pedig nagy előny. Eddig kénytelenek voltunk egy csatárral játszani, most meglátjuk, mit hoz a mérkőzés.

– Hallgatva a szavait, úgy tűnik, a Fradi ellen támadó Újpestre számíthatunk...
– Győzni szeretnénk! Idehaza játszunk, égetően szükségünk van a három pontra, hogy a derbin vagy egy „mezei" találkozón gyűjtjük be, édes mindegy. Okosan kell futballoznunk, arról nem beszélve, hogy a csapat közérzetét hetekre előre meghatározhatja egy-egy ilyen mérkőzés végeredménye. Itt az ideje az első győzelemnek. Hat pont persze a Ferencváros legyőzéséért sem jár, de háromra mindenképpen igényt tartanánk. Tisztában vagyok vele, mennyire fontos meccs ez Magyarországon, egy ilyen derbi mindig más...

– Tapasztalatból tudja.
– Így van! Annak idején játékosként nem egy csúcsrangadón léptem pályára, Belgiumban a Beerschot és a Royal Antwerp ütközete jelenti az igazi városi derbit, a Beerschot játékosaként nemegyszer átéltem az érzést. A szurkolók hetekkel, sőt hónapokkal előtte megkezdik a készülődést, az ősi ellentétek pedig családok életét boríthatják fel. Odahaza nálunk a szertáros megrögzött Beerschot-szurkoló, mire a lányát elvette az Antwerp egyik főszurkolója. Gondolhatják... Odáig volt, meg vissza örömében.

– Azért csak beengedte az atyai házba...
– Persze, de a heccelés azóta is kikerülhetetlen. Az Antwerp rendre pirosban játszik az ilyen meccseken, az após ezekben a hetekben pedig egyszerűen nem hajlandó megfogni semmilyen piros tárgyat. Tőle a sarokban viruló mikulásvirág akár ki is száradhatna. De hallom, itt sem tétlenkednek az újpesti szurkolók, többen nem nyírnak füvet ezekben a napokban – mondván a gyep is zöld.

– Szóval ilyen az igazi derbiérzés?
– Valahogy így. De nemcsak a szurkolók, mi is nagyon készülünk a meccsre...

HÁROM DERBI, HÁROM KULCSFIGURA – GÓLOK, ÉRZELMEK A MÚLTBÓL FAZEKAS LÁSZLÓVAL, BÁNKI JÓZSEFFEL ÉS BALAJCZA SZABOLCCSAL A PÉNTEKI NEMZETI SPORTBAN!

SZÉLESI IS JÁTSZHAT

Az Újpest FC új játékosa, a labdarúgócsapathoz nyolc év után visszatért Szélesi Zoltán is ott lehet a pályán vasárnap, a Ferencváros elleni bajnoki rangadón.

z újpestiek pénteki sajtótájékoztatóján Jos Daerden vezetőedző adta át a 8-as számú mezt a 27-szeres válogatott futballistának. A belga szakember elmesélte, hogy Hollandiában a Pro-licences edzői tanfolyamon Szélesi korábbi edzőjétől csak jókat hallott a védőről, akinek ezért örömmel mondott igent, amikor néhány héttel ezelőtt edzéslehetőséget kért.

„Bizonyára alapos, átgondolt döntés volt részéről, hogy visszatér. A játékostársak mellett természetesen én is örülök, hogy ismét az Újpestet erősíti – mondta Daerden. – A sérült Lázár Bence, Simon Krisztián, Barczi Dávid és Nagy Patrik, valamint az eltiltott Naim Aarab kivételével minden játékos bevethető a Ferencváros ellen. Ez már közelít az ideális állapothoz, mert a paksi találkozó előtt tizennyolc emberből kellett kiválasztanom azt a tizennyolcat, aki utazik...″

Gressó Gergely, az Újpest FC sajtófőnöke kérdésre válaszolva elmondta, a klub részéről nincs üzenete annak, hogy Szélesi éppen a 8-as számú mezt kapta, amelyet korábban Rajczi Péter viselt, aki jelenleg a második kerettel készül. Arra viszont nem kívánt válaszolni, miért száműzték az érvényes szerződéssel rendelkező támadót az NB II Keleti csoportjában szereplő második csapathoz.

Szélesi Zoltán kifejtette, nagy örömmel jött vissza Újpestre, hiszen ott született, ezért nemcsak a klubhoz, hanem a kerülethez is kötődik.

„Korábbi újpesti sikereim már a múltat jelentik számomra. Nem titkolt cél és elvárás az egyesület vezetői részéről, hogy a bajnokság végén dobogóra kerüljünk, tehát érjünk oda a nemzetközi szereplésre jogosító helyek valamelyikére. Ehhez szerintem a szakmai stáb, a játékoskeret és a klubvezetés részéről is adottak a feltételek" – mondta a 30 éves játékos, aki az előző idényben előbb a görög Olympiakosz Volosz, majd a holland NEC Nijmegen csapatában szerepelt. (MTI)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik