Új vezére lehet a Fradinak – de mit keres ő az NB I-ben?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.20. 15:04
null
Roland Lamah fejjel is veszélyeztetett a Haladás ellen – a Fradi vezére lehet (Fotó: Veres Viktor)
Folytatva az előző szezonban már megszokott menetet, hétfőként ezentúl is visszapillantunk a mögöttünk hagyott NB I-es forduló érdekességeire, legjeire. Milyen mutatókat produkál a Fradinál Roland Lamah, mit várnak a szezontól olvasóink? Tudta, hogy Hazard előtt Mancini és Cantona is futballozott már az NB I-ben? 

A RÉSZLETES MAI MENÜ

KI LEHET A FRADI VEZÉRE AZ ÚJ SZEZONBAN?
♦ MIT VÁRNAK A SZEZONTÓL AZ NSO OLVASÓI?

KIRÁLY JÖTT VISSZA A LEGHOSSZABB IDŐ UTÁN – NB I-ES VISSZATÉRŐK BÉKÉSCSABÁTÓL ANGYALFÖLDIG
VILÁGSZTÁROK ROKONAI AZ NB I-BEN
TORGHELLE ÉS AZ 1. FORDULÓ

A HÉT EMBERE: ROLAND LAMAH

A forduló embere nálunk a Ferencváros ötszörös belga válogatott támadója, Roland Lamah, aki góllal vette ki a részét csapata Haladás elleni 2–0-s győzelméből, a második találat előtt pedig ő készítette le a labdát a gólszerző Stanislav Sestáknak.

Az eddig főképp szélen futballozó, tavaly szeptemberben szerződtetett, 27 éves Lamah egyre jobban kibontakozik a Ferencvárosban, és sokoldalúságát jelzi, hogy gyakrabban tűnik fel középen is, vasárnap a Haladás ellen is ő érkezett teljesen üresen Gera Zoltán beadására középen, és lőtt felugorva kapásból a kapu jobb oldalába – szépségdíjas találat volt. Ráadásul a második félidőben még egy veszélyes fejese is volt, amelynél Király Gábor bravúrral védett.

Lamah 2014 őszén, az első négy NB I-es meccsén még nem sokat mutatott, utána viszont öt gólig jutott, négy találatot pedig előkészített, ami 21 találkozón nem rossz mutató, de ha a mostani formáját tartani tudja, akkor ennél is jobb lehet.

LAMAH GÓLJA A HALADÁS ELLEN

Már a legutóbbi két Európa-liga-meccsen is csapata legjobbjai közé tartozott, de nem volt szerencséje. A Go Ahead Eagles ellen gólpasszt adott Busai Attilának, viszont kihagyott egy tizenegyest, a Zeljeznicarral szemben pedig volt egy szép szóló utáni kapufája és egy remek átadása, amelyből azonban Böde Dániel közelről nem tudott betalálni. A második félidőben viszont kisebb sérülést szenvedett a bosnyákok ellen, így le kellett cserélni.

Elnézve mostani formáját és korábbi góljait, például, amelyet az Atlético Madridnak lőtt az Osasunában jó 20 méterről vagy a Swansea-ban szerzett néhány találatát (amelyek közül az El-ben a román Petrolul elleni kapásgól kicsit hasonlít a Haladás elleni gólhoz, mert ugyanúgy felugra, egyből lőtte el), megállapíthatjuk, ilyen légiósokra lenne szükség ahhoz, hogy emelkedjen a színvonal az NB I-ben.

Egyúttal adódik ismét a kérdés, hogy kerül ő ide?

A fradi.hu videója

AZ NSO-OLVASÓK FRADI–LOKI-ARANYCSATÁT ÉS SZOMBATHELYI KIESÉST TIPPELNEK

A Nemzeti Sport Online múlt heti, NB I-es szezonfelvezető sorozatának részeként olvasóink szavazhattak a bajnokság várható végeredményéről.

SZAVAZÁS

Tippeljen, hogy ki lesz a bajnok!

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az aligha meglepő, hogy a legtöbben a Ferencváros bajnoki címét várják, 53.8 százalék tippelte első helyre a Fradit, de míg a zöld-fehérek sikerére több mint 2300-an voksoltak, addig a második legtöbb szavazatot kapó DVSC-re ötszázan. Harmadik az Újpest 380 vokssal, viszont a bajnoki címvédő Videoton újabb sikerét csak a szavazók hét százaléka várja (298).

A külön csapatonként helyezésre leadott tippek megfelelnek a fentieknek, vagyis a DVSC-t és a Videotont a dobogóra (a fehérváriaknál a 4–12. opció több szavazatot kapott, mint az újabb bajnoki cím), de az Újpestet is a legjobb négybe várják a legtöbben.

Az előző szezon bronzérme után visszaesésre számítanak az MTK-tól, nagyjából stagnálást várnak a Puskás Akadémiától, a DVTK-tól és a Pakstól. Nem érzik veszélyben a Honvéd és az újonc Vasas élvonalbeli tagságát, ellenben a legtöbben a Békéscsaba és a Haladás kiesésére tippelnek. Érdekesség, hogy az 1. forduló utáni tabella két helyen már passzol az olvasói jóslatokhoz, hiszen vezet a Fradi, és utolsó a fővárosiak által 2–0-ra legyőzött Haladás.

OLVASÓINK SZERINT EZ LESZ AZ NB I VÉGEREDMÉNYE
1. FTC
2–4. DVSC, Videoton, Újpest
5–10. MTK, DVTK, PAFC, Paks, Vasas, Honvéd
11–12. Haladás, Békéscsaba
Az egy sorba kerülő csapatok szavazatarányai között nincs szignifikáns különbség.

A csapatokra bontott szavazásokat innen érheti el!

Ezzel a drapériával köszöntötték király Gábort a szombathelyi szurkolók (Forrás: facebook.com/troll0foci)
Ezzel a drapériával köszöntötték király Gábort a szombathelyi szurkolók (Forrás: facebook.com/troll0foci)

NAGY VISSZATÉRŐK

A labdarúgó NB I 1. fordulója a nagy visszatérőkről is szólt. Négyen közülük igazán hosszú kihagyás után játszottak újra a magyar élvonalban.

A több mint 18 évnyi légióskarrier után a korábbi ígéretét beváltó és a Haladásba visszatérő Király Gábor legutóbb 1997. május 24-én, a Haladás–Kispest (2–0) mérkőzésen védett az NB I-ben.

A Békéscsaba bolgár középpályása, Georgi Korudzsievlegutóbb 2007 áprilisában még a Sopron futballistájaként szerepelt az NB I-ben (2007. 4. 7., ZTE–Sopron 1–3). Vasárnap a DVSC ellen tért vissza a magyar bajnokságba.

Csakúgy, mint egy másik volt soproni, Birtalan Botond (Békéscsaba), aki 2007 őszén játszott legutóbb magyar élvonalbeli bajnokin. (2007. 11. 10., ZTE–FC Sopron 4–0).

A negyedik, több év után visszatérő játékos a sorban a 13-szoros válogatott Leandro, aki Debrecenből igazolt Ciprusra a 2009–2010-es idényben télen. Legutóbbi bajnokija a DVSC–MTK meccs volt 2009-ben (2009. 12. 3., 2–0), vasárnap a Ferencvárosban – amelyben 2002 és 2006 között már futballozott – folytatódott NB I-es karrierje.

TOVÁBBI VISSZATÉRŐK
Békéscsaba: Balog Zsolt (2013. 4. 26.), Fehér Zsolt (2013. 6. 2.), Koszó Balázs (2013. 8. 10.), Mursits Roland (2014. 11. 22.)
Vasas: Grúz Tamás
(utolsó NB I-es meccse 2012. 9. 1.), Lázok János (2014. 5. 2.), Bori Gábor (2014. 11. 1.), Remili Mohamed (2013. 5. 24.)
Honvéd:
Bobál Dávid (2014. 5. 31.), Vernes Richárd (2014. 5. 31.)
MTK:
Varga Szabolcs (2013. 11. 30.)
DVTK:
Kovács Gábor (2014. 11. 30.)
Újpest: Kálnoki Kis Dávid
(2014. 12. 7.), Mohl Dávid (2014. 12. 6.)

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

VILÁGSZTÁROK ROKONAI. Azzal, hogy a Chelsea-ben szereplő Eden Hazard öccse, Kylian pályára lépett az Újpestben, újabb névvel bővült azok köre, akik megfordultak az NB I-ben, valamely hozzátartozójuk pedig világhírű futballista, edző. Az előző szezonban a Honvédban és a Haladásban játszó, jelenleg pedig a Békéscsabával tárgyaló Andrea Mancini (13 meccs, 0 gól) édesapja, a korábbi 36-szoros olasz válogatott, jelenleg az Inter vezetőedzőjeként dolgozó Roberto Mancini. A Manchester United volt klasszisának, a francia Éric Cantonának az öccse, Joël 1993-ban Újpesten futballozott (13 meccs, 1 gól), míg a számos nagy csapatban megforduló argentin Juan Sebastián Verón öccse, Iani Martín Verón a Fradinál tűnt 2010-ben, de az NB I-ben nem kapott lehetőséget. Általánosságban megállapítható, a világsztárok rokonai eddig nem sok vizet zavartak nálunk.

TORGHELLE-GÓL A NYITÁNYON 13 ÉV UTÁN. Az MTK Torghelle Sándor góljával 1–0-ra megverte a Puskás Akadémiát az 1. fordulóban. A csatár a magyar élvonal első körében ezt megelőzően a 2002–2003-as idényben talált a kapuba, akkor a Kispest–ZTE (3–3) meccsen rögtön kétszer is. Azóta első bajnokiján csak egyszer volt eredményes az NB I-ben a 2004 és 2011 között külföldön játszó csatár. 2011 októberében a Honvédban góllal tért vissza az NB I-be, de nem a bajnokság első fordulójában, hiszen csak szeptember végén szerződtették. Az MTK viszont amióta 2012 nyarán visszatért az élvonalba, mindig győzelemmel kezdi az évet.


NAGY SOROZAT. A Ferencváros a Haladás legyőzésével 21 meccsesre nyújtotta az előző idényből áthozott NB I-es veretlenségi sorozatát.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Antal (Diósgyőr) 6 Heris (Újpest) 5, Lipták (Diósgyőr) 5, Gyömbér (Ferencváros) 5,
Szabó J. (Paks) 4 Borbély (Békéscsaba) 5 Vida (Vasas) 5, Lamah (Ferencváros) 5,
Tisza (DVSC-Teva) 5, Youla (Bp. Honvéd) 5, Holender (Bp. Honvéd) 5.

KÉSEI DEBÜTÁLÓ. Filkor Attila hatszoros magyar A-válogatott játékosként 27 évesen mutatkozott be az NB I-ben. Korábbi „kései” debütálók a magyar élvonalban – mind hosszú, ifjú koruk óta tartó légióskodást követően tértek haza: Koman Vladimir (36 válogatottság után), Torma Gábor (hét válogatottság után), Orosz Péter (három válogatottság után).

ROSSZUL KEZDŐDÖTT A SZEZON. Több játékosnak is meglehetősen balszerencsésen indult a 2015–2016-os szezon. Halmosi Péternek (Haladás) eltörött a járomcsontja, négy hetet kell kihagynia. Remili Mohamedet (Vasas) bokasérülés miatt kellett lecserélni. A Békéscsaba kétszer is vezetett, de a nyáron Debrecenből végleg megszerzett Bényei Balázs öngóljával kikapott a Lokitól. A Videoton nyári szerzeménye, Lang Ádám a Honvéd, az MTK-tól az Újpestre szerződő Kálnoki Kis Dávid a Paks ellen nyitott piros lappal. Utóbbi esetében érdekesség, hogy legutóbbi NB I-es meccsén (DVSC–MTK) 2014 decemberében is kiállították.

Halmosi Péter járomcsonttörést szenvedett (Fotó: Veres Viktor)
Halmosi Péter járomcsonttörést szenvedett (Fotó: Veres Viktor)

A HÉT CSAPATA. 2009 óta először indult bajnokveréssel a szezon. A Honvéd 1–0-ra legyőzte a Videotont, de Souleymane Youla révén volt még két nagy helyzete. Egyiket Braniszlav Danilovics a hét védését bemutatva hárította: a 74. percben már elvetődött balra, de lábbal menteni tudott. Az elmúlt években légiósok garmadáját felvonultató Honvéd a Vidi ellen csak három külföldit vetett be (Youla mellett Djordje Kambert és Alekszandar Ignjatovicsot), de a fiatal akadémisták jó teljesítményének, érett futballjának köszönhetően nem is volt többre szükségük a kispestieknek. Persze a magyar fiatalok mellé jól jöhet egy-két rutinos légiós, mint például a guineai Youla, aki a Honvéd legutóbbi 3 meccsén 6 gólt lőtt (csapata 7-jéből), ha belevesszük a két utolsó felkészülési találkozót is.

LABDARÚGÓ NB I, 1. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető Nézőszám
Július 18., szombat
18.00 Újpest FC–Paksi FC 0–0
Szabó Zsolt
2637
18.00 DVTK–Vasas 2–1 Solymosi Péter
4351
18.00 MTK–Puskás Akadémia 1–0
Andó-Szabó Sándor
621
20.30 Bp. Honvéd–Videoton FC 1–0 Vad II István
2020
Július 19., vasárnap
18.00 Békéscsaba–DVSC-Teva 2–3 Pintér Csaba
3700
18.00 Haladás–Ferencváros 0–2
Kassai Viktor
4395
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik