Visszatért a Vasas és egy „régi” gólvágó – de mit ér az első találat?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.20. 10:06
null
Lázok János szerezte a 2015–2016-os bajnokság első találatát az NB I-ben (Fotó: Szabó Miklós)
A hétvégén elkezdődött a labdarúgó NB I 2015–2016-os szezonja, amelynek első találatára nem kellett sokat várni: a DVTK–Vasas találkozó 14. percében Lázok János lőtt a hazaiak kapujába. A Nemzeti Sport Online megvizsgálta, hogy az elmúlt években kik szerezték az első gólokat, és hogy a jó kezdés eredményezett-e hasonló folytatást.

 

„Középen pattogott a labda a hazaiak térfelén, majd Remili Mohamed jobbra passzolt, az érkező LÁZOK JÁNOS pedig 10 méterről jobb lábbal a jobb alsóba lőtt. 0–1!

Ezzel a találattal indult a 2015–2016-os évad a labdarúgó NB I-ben, és bár a Vasas végül 2–1-re elveszítette a DVTK elleni mérkőzéset, az első gól mégis az angyalföldiek nevéhez fűződik. Azt, hogy a szezon első találata jelent-e a folytatásban bármilyen lélektani előnyt a gólszerzőnek, még nem lehet megjósolni, mindenesetre önbizalom-növelő lehet rögtön az elő meccsen kapuba találni. Nézzük, az előző évek nyitó góljainak szerzői mire jutottak a folytatásban!

A 2014–2015-ös szezonban a francia támadó, L’Imam Seydi nevéhez fűződött az első gól. Akkor a légiós a DVSC-Teva színeiben a Nyíregyháza elleni bajnoki (1–1) 39. percében talált az ellenfél kapujába. A szezonban azonban nem nyújtott kimagasló teljesítményt. Seydi négy góllal fejezte be az évadot, és ez még akkor sem sok, ha figyelembe vesszük, hogy húsz találkozón érte el ezt. A légiós a Lokiból télen éppen Nyíregyházára igazolt, és nyáron sem hagyta el a klubját, annak ellenére sem, hogy licencproblémák miatt már csak az NB III-ra készülnek a nyírségiek.

Egy bajnoki évvel korábban, 2013–2014-ben a legelső találatot Eszlátyi István szerezte. Az akkor még a Lombard Pápát erősítő játékos a 63. percben a Puskás Akadémia ellen (1–1) volt eredményes, ám átütő szezont neki sem eredményezett ez. A következő góljáig egészen a 25. fordulóig kellett várnia, akkor a Győri ETO ellen szerzett gólt, így az évadot két találattal és egy gólpasszal fejezte be. Eszlátyi azóta az NB II-ben játszik.

Kiválóan kezdte a 2012–2013-as bajnokságot az Egri FC színeiben a korábbi kanadai utánpótlás-válogatott légiós, Igor Pisanjuk, ugyanis a Szombathelyi Haladás elleni 4–2-re megnyert bajnokin az első gól mellett egy gólpasszt is adott. Az erős kezdés nem hozott viszont túl jó folytatást. A csatár a megszűnésig sodródó egrieknél csak ősszel játszott, ráadásul további találatot már nem jegyzett a klub színeiben. Bár a játékos a Vasasban még szerencsét próbált a későbbiekben, a transfermarkt.de adatai alapján jelenleg csapat nélkül tengődik.

A 2011–2012-es szezon hozta az elmúlt öt évad (beleértve a mostanit is) leggyorsabb első gólját a bajnokságban. Kulcsár Tamás a DVSC-Teva támadójaként (könnyen lehet, hogy a játékos nyáron elhagyja Debrecent, és az Újpestben folytatja pályafutását) a Vasas elleni hazai bajnoki mérkőzésen már a negyedik percben beköszönt az angyalföldieknek, ráadásul az 5–2-re megnyert összecsapáson egy gólpasszt is adott. A csatár a folytatásban a második és az ötödik fordulóban is betalált, ráadásul úgy, hogy a negyedik bajnoki kört kihagyta, azaz négy mérkőzésen már három gólnál járt. A szezont 23 mérkőzés alatt hét találattal és két gólpasszal zárta, ez a többiekéhez képest nem rossz teljesítmény, ám kimagaslónak ez sem nevezhető.

Az NB I-be egy év kihagyás után a Vasassal a másodosztályból visszatérő Lázok János eddigi legjobb élvonalbeli szezonjában (2009–2010) a Vasasban és az MTK-ban összesen 13 gólig jutott, és akkor is eredményes volt rögtön az első fordulóban (igaz, a Vasas 5–1-re kikapott Nyíregyházán). Ezzel a terméssel alighanem most is elégedett lenne. (Egyébként 2008–2009-ben is góllal kezdte az idényt az angyalföldieknél – Honvéd–Vasas 0–1 –, de akkor csak három találattal zárta a szezont.)

LABDARÚGÓ NB I, 1. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető Nézőszám
Július 18., szombat
18.00 Újpest FC–Paksi FC 0–0
Szabó Zsolt
2637
18.00 DVTK–Vasas 2–1 Solymosi Péter
4351
18.00 MTK–Puskás Akadémia 1–0
Andó-Szabó Sándor
621
20.30 Bp. Honvéd–Videoton FC 1–0 Vad II István
2020
Július 19., vasárnap
18.00 Békéscsaba–DVSC-Teva 2–3
Pintér Csaba
3700
18.00 Haladás–Ferencváros 0–2
Kassai Viktor
4395
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik