NB I: Pintér Attila rácáfolt a várakozásokra, 200 meccsnél tart

Vágólapra másolva!
2017.09.11. 13:38
A Puskás Akadémia vezetőedzője, Pintér Attila az Újpest elleni 3–1-es győzelemmel edzői pályafutása mérföldkövéhez érkezett. Az NB I 8. fordulójában lejátszott találkozó volt ugyanis a korábbi szövetségi kapitány 200. mérkőzése vezetőedzőként az élvonalban.
Pintér Attila a 200. NB I-es meccsén felcsúti győzelemnek tapsolhatott (Fotó: Mirkó István)
Pintér Attila a 200. NB I-es meccsén felcsúti győzelemnek tapsolhatott (Fotó: Mirkó István)
Pintér Attila a 200. NB I-es meccsén felcsúti győzelemnek tapsolhatott (Fotó: Mirkó István)
Pintér Attila a 200. NB I-es meccsén felcsúti győzelemnek tapsolhatott (Fotó: Mirkó István)
Pintér Attila a 200. NB I-es meccsén felcsúti győzelemnek tapsolhatott (Fotó: Mirkó István)

 

A szezon elején még kérdésesnek tűnt, hogy Pintér a Puskás edzőjeként jut-e el e kerek számig, mivel négy forduló alatt mindössze egy pontot szerzett a felcsúti csapattal. Akkor kiírt szavazásunk során olvasóink nagy többséggel úgy vélték, a PAFC edzője lesz az első, akit menesztenek a szezon során. Végül a Haladás és Mészöly Géza lett a befutó, akitől egyébként épp a 300. meccse után köszönt el a szombathelyi klub.

SZAVAZÁS

Melyik edzőt menesztik először az OTP Bank Ligában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


Noha Pintér pályafutása legrosszabb idénykezdését produkálta, a kétszeres bajnok szakember keze alatt a második négy fordulóban, amikor papíron gyengébb riválisok következtek, már kezd(ett) összeállni a csapat: három győzelem mellett egy vereség a mérleg. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy a nyári átigazolási időszakban folyamatosan érkeztek együtteséhez a különböző nemzetiségű, válogatott játékosok.

Pintér élvonalbeli edzői karrierje Sopronban kezdődött, amikor a 2003–2004-es kiírás első fordulójában a címvédő MTK otthonába látogatott a „leghűségesebb város” együttese, és 2–1-es vereséget szenvedett. Az első győzelmet a következő körben, Újpesten ünnepelhette a tréner, s az évad végén már bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatta magát.

A téli szünetben ugyanis átült az FTC kispadjára, amelynél Garami József örökségével gazdálkodva vezette aranyéremig és kupadiadalig a zöld-fehéreket. Fél szezon után azonban a játékosok nyomására elköszöntek tőle az Üllői úton. Rövid szünetet követően 2004 novemberében visszatért Sopronba, és Dajka László helyét átvéve történelmi sikert ért el a klubbal: az idény végén Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhettek.

Egy év múlva – sorozatban harmadszor – Pintér ismét ott volt a Magyar Kupa döntőjében, ezúttal a Vasas élén, amelynek kispadját most is szezon közben foglalta el. A Csertői Aurél vezette Fehérvár végül tizenegyesekkel föléjük kerekedett, az NB I-ben pedig papíron kiesett Pintérrel a Vasas, amely csak a Fradi kizárása miatt maradhatott az élvonalban, miközben Pintért a fent már említett Mészöly Géza váltotta a kispadon.

Három év szünet után, 2009 nyarán kezdte meg Pintér a több részletben összesen 107 bajnokiból álló győri időszakát. Itt ünnepelte a második bajnoki címét, amikor 2013-ban tízpontos előnnyel megnyerte az élvonal küzdelmeit a Győri ETO – Pintér neve mellé pedig még egy kupadöntős részvételt is felvéshettünk, noha a fináléban a DVSC 2–1-re győzött. Győri pályafutását aztán egy bajnoki ezüstéremmel zárta, bár tegyük hozzá, a tavaszi idényben, 2014-ben már nem ő volt a csapat trénere, előző év végén ugyanis kinevezték a válogatott élére.

Miután a szövetségikapitányi szerepvállalása egy bizonyos Kyle Lafferty nevű északír labdarúgó közreműködésével hamar ért véget, a következő két idényben nem kapott szerepet az NB I-ben. 2015 végén a Mezőkövesdnél jutott ismét lehetőséghez, amellyel sikerült kiharcolnia a feljutást, ám 2016 ősze után az élvonalból mégis „vissza”, a másodosztályú PAFC kispadjára váltott – aztán pedig a felcsútiakkal is feljebb kapaszkodott. Vagyis egy éven belül két együttessel jutott fel az NB I-be.

Itt tart jelenleg Pintér Attila, aki az eddigi 200 mérkőzésén 89 győzelmet aratott csapataival 57 döntetlen mellett, továbbá 54 vereség a mérlege, mindez 58.75 százalékos hatékonyságot jelent.

NB I, 2017–2018, 8. FORDULÓ
SZEPTEMBER 9., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Ferencváros–Vasas 5–2
Budapest, Groupama Aréna
Bognár Tamás7135
Debreceni VSC–Diósgyőri VTK 3–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Berke Balázs
5538
Mezőkövesd–Balmazújváros 2–2
Mezőkövesd, Városi Stadion
Farkas Ádám
2544
Újpest FC–Puskás Akadémia 1–3Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándorzárt kapuk mögött
SZEPTEMBER 10., VASÁRNAP
Videoton FC–Haladás 3–1
Felcsút, Pancho Aréna
Szőts Gergely1771
Paksi FC–Bp. Honvéd 2–2
Paks, Városi Stadion
Pintér Csaba
TABELLA •NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik