Pécs: jelentős tartozások, probléma lehet a fizetésekkel is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.20. 19:33
null
Lesz kinek szurkolniuk? Egyelőre a pécsi drukkerek sem tudják, hogyan alakul a csapatuk jövője (Fotó: Mirkó István, archív)
Az elmúlt napokban egymásnak némileg ellentmondó hírek láttak napvilágot a Pécsi MFC-vel kapcsolatban. Előbb Bánki Erik pécsi kormánypárti politikus nyilatkozott úgy, hogy egy magyar és egy külföldi befektetőjelölt is érdeklődik a klub iránt, majd Matyi Dezső, a klub többségi tulajdonosa – aki decemberben bejelentette, a jövőben nem támogatja az egyesületet – nyílt levélben közölte, szeretné, ha először őt tájékoztatnák a fejleményekkel kapcsolatban, és nem a sajtót. Ezzel egy időben a háttérben folynak egyeztetések a csapat megerősítéséről is, még egy korábbi Atlético Madrid-játékost is beajánlottak a baranyaiaknak. A Nemzeti Sport Online ma annak próbált utánajárni helyszíni szemléjén, hogy mi is a valós helyzet, mennyire bizakodhatnak a pécsi szurkolók a klub jövőjét illetően.

Alapvetően két szóval jellemezhetjük a pécsi helyzetet, és ezt a helyszínen készült beszélgetéseink is alátámasztják: reménykedés és bizonytalanság. Márton Gábor edző a lehetséges erősítési tervekről, illetve törökországi edzőtáborról is nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak a ma délelőtti edzést követően, míg Feleki Attila ügyvezető jelentős tartozásokról beszélt, és azt is megemlítette, hogy már a következő havi fizetések folyósításában is lehetnek csúszások.

MÁRTON GÁBOR SZERETNE ELŐRELÉPNI A CSAPATTAL – A SZAKMAI STÁB BIZAKODÓ

„Mind a három fronton, a bajnokságban, a Magyar Kupában és a Ligakupában is állunk, és a klub anyagi helyzetétől, illetve a keret létszámának csökkenésétől függetlenül szeretnénk az NB I-ben előrébb lépni a hetedik helyről, illetve a két kupasorozatban is minél tovább jutnánk – nyilatkozta az NSO-nak a PMFC edzője, Márton Gábor, aki a tervezett erősítésekről is beszélt. – Az egyik megoldandó poszt, a balhátvéd pozíciója, amelyre elsősorban külföldi játékosokban gondolkodunk, a héten érkezhet is próbajátékos. Ugyanakkor semmiképpen sem a délszláv vonalról, hanem inkább Nyugat-Európából igazolnánk, de ehhez az is kell, hogy rendeződjön az anyagi háttér. Tervezünk erősítést kapusposztra is, itt azonban kizárólag magyar labdarúgóban gondolkodunk."

A szakember elmondta, szerepel a tervek között egy törökországi edzőtábor is, de erről még nem született végleges döntés.

Márton Pölöskey Péterről is beszélt. A csatár a DVSC kölcsönjátékosaként játszott az ősszel Pécsen, úgy volt, hogy Kecskemétre igazol, mivel azonban a Szuperkupában játszott a Lokiban, harmadik csapatban már nem szerepelhet – így, ahogy arról már beszámoltunk, kérdéses a jövője. A PMFC vezetőedzője kérdésünkre elmondta, nem számít a csatárra, akinek azonban nyárig szól a kölcsönszerződése a baranyaiaknál, így továbbra is Pécsen edz, de a többiektől külön. Kérdésünkre válaszolva egyelőre a csatár sem tudta megmondani, mi lesz vele, az egyelőre nem került szóba, hogy visszatér-e Debrecenbe.

A PMFC-ből a télen eddig Dibusz Dénes, Gaál Miklós és Eke Uzoma távozott, és Pölöskey mellett kérdéses Djordje Jocsics sorsa is. Információink szerint ugyanakkor már holnap érkezhet négy próbajátékos, három külföldi balhátvéd és egy magyar kapus.

„MÉG AZ IS FELVETŐDHET, HOGY NEM TUDJUK VÉGIGJÁTSZANI A SZEZONT” – AZ ÜGYVEZETŐ BIZONYTALAN

A klub anyagi hátteréről Feleki Attila ügyvezető nyilatkozott, aki már közel sem volt annyira optimista a jövőt illetően, mint Márton Gábor.

„Amire a leginkább kíváncsi a közvélemény, hogy van-e új befektető, erről azonban én nem tudok beszélni, mert ez a tulajdonos úr kompetenciája. A kerettel kapcsolatban azt mondhatom, hogy amíg nem látjuk világosan a klub jövőjét, addig nem szeretnénk, hogy szétszedjék a csapatot, nem akarunk több játékost elengedni. Ha néhány héten belül nem normalizálódik a helyzet, nem látjuk világosan, hogy lesz-e új befektető, akkor ez okozhat belátható időn belül problémát. A finanszírozásunk alapvetően, jelentős részben a társasági adó bevételeinkhez köthető, és a pályázatokon megnyert pénznek gyakorlatilag a nyolcvan százalékát nem tudtuk lehívni, nem találtunk olyan potenciális céget, amely nekünk tudott volna adni társasági adót. Ez jó is, meg rossz is. Nyilván rossz, mert ez a feladat még előttünk áll, de jó is, mert erre a bevételre valamilyen módon még tudunk, tudnánk alapozni. De azt is el kell mondani őszintén, hogy jelenleg nincs meg ez a bevétel, és ha ez nem lesz meg, akkor nyilván már a következő havi fizetésektől kezdve problémáink lehetnek" – vázolta a pécsi klub jelenlegi helyzetét Feleki Attila ügyvezető.

A sportvezető szerint még egyértelműen az sem jelenthető ki, hogy a jelen szezont végig tudja játszani a PMFC.

„Van egy jól látható forgatókönyv, ami alapján igen, de az is világos, hogy ha a tulajdonos úr nem egyezik meg bárkivel az üzletrésze átruházásáról, akkor a jelen helyzetben nem lesznek támogatóink, senki sem fogja felkarolni a csapatot, akkor az is felvetődhet, hogy nem tudjuk végigjátszani az idényt. A tulajdonos úr karácsony előtt még elutalta a játékosok bérét, majd azt a bejelentést tette, hogy ezt követően már nem kíván semmit hozzátenni a klub működéséhez" – folytatta a sportvezető, aki a tervezett törökországi edzőtáborról is beszélt. Elmondta, ezzel kapcsolatban Páva Zsolt polgármester ígért segítséget az együttesnek.

„A polgármester úr jelezte, szeretnék támogatni a csapatot, hogy edzőtáborba tudjon utazni. Ezt köszönjük, nagyon üdvözítő, de azt is el kell mondani, nagyon sok beszállítónk vár a pénzére, mert tartozunk neki. Nehéz kommunikálni, hogy a csapat edzőtáborba utazik, miközben a klub jelentős tartozásokat görget maga előtt. Persze ha a támogatást célzottan csak az edzőtáborozásra kapjuk, akkor el fogunk utazni" – mondta Feleki, aki arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy meddig tarthat még a bizonytalan helyzet.

„Lehet egy nap is, lehet egy hónap is, bármi lehet... Vevő akkor van, amikor megállapodás is születik. Jelenleg nem tudok olyan előrehaladott tárgyalásról, amely publicitást érdemelne" – zárta Feleki.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PÉCSI MFC-NÉL
Érkezők:Molnár Péter (Kozármisleny – lejárt a kölcsönadási szerződése)
Távozott/távozhat: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gaál Miklós (Kozármisleny), Djordje Jocsics (szerb, ?), Pölöskey Péter (Debreceni VSC – kölcsönből vissza?), Eke Uzoma (nigériai, szabadon igazolható)
Kiszemeltek: Carlos Indiano (spanyol, Albacete Balompié)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik