Nebojsa Vignjevics: A győzelemhez ezúttal a szerencse is kellett

Vágólapra másolva!
2019.04.07. 11:21
null
Nebojsa Vignjevics számára a legfontosabb a három pont (Fotó: Meder István)
A 4–0-s hazai vereség ellenére nem tart attól Radoki János, hogy menesztik a Puskás Akadémia labdarúgócsapatától. Supka Attila és Kuttor Attila egyaránt egy-egy tizenegyes miatt bosszús, Marko Nikolics, a Vidi edzője viszont édes győzelemről beszélt.

 

 

PUSKÁS AKADÉMIA–KISVÁRDA 0–4

Radoki János, a Puskás Akadémia vezetőedzője

– Ez bizony kiütés volt. Nagyon nehéz helyzetbe került a csapata.
– Nem erre számítottunk… Jól kezdtük a mérkőzést, először előttünk adódott ziccer, majd néhány perccel később jött a kiállítás és a vendégek gólja.

– A kiállítás nyilván döntően befolyásolta az eredményt, de törvényszerű egy csapatnak ennyire összezuhannia?
– Nem lenne szabad, mégis így történt. A játékosaink támadni akartak, a fejek azonban nem voltak tiszták, és jöttek az újabb hibák.

– Nem tart attól, hogy ilyen szereplés után esetleg megköszönik a munkáját?
– Nem!

Dajka László, a Kisvárda Master Good vezetőedzője

– A kiállítás és az abból született szabadrúgásgól döntötte el a meccset?
– Ritkán fordul elő, hogy jön egy kiállítás, és a szabadrúgásból egyből gól születik. Ez nyilván befolyásolta a mérkőzést, megkönnyítette a helyzetünket. Utólag könnyű ezzel jönni, de megpróbáltunk eredményes célfutballt játszani.

– Mikor hitte el, hogy megvan a győzelem?
– Amikor negyedóra volt hátra a találkozóból, és láttam, hogy magabiztosan tartjuk a labdát.

– Mekkora lépés ez a bennmaradás felé?
– Nagy lépés, de egy fél pillanatra sem lehet hátradőlni, jövő héten bizonyítani kell, hogy nem véletlenül nyertünk Felcsúton.

FTC–PAKS 3–0

Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője

– Micsoda kezdés!
– A gyorsan megszerzett vezetés sokat segített. A mérkőzés előtt voltak gondjaink, de láttam a csapaton az elszántságot, a motivációt, és ez a legfontosabb. A futballisták a győzelemre törekedtek, ki akarták szolgálni a szurkolókat.

– Mennyire volt elégedett a csapat játékával?
– Sohasem könnyű olyan ellenféllel szemben támadásokat vezetni, amely tíz emberrel szállja meg a saját térfelét. Nem sok szabad területünk volt, mégis elég sok helyzetet alakítottunk ki. Nem szabad elfelejteni, nyolc játékosunk hiányzott sérülés miatt, de mindenki odatette magát, és megérdemelten nyertünk.

– Úgy tudjuk, a paksiaknak is volt nyolc hiányzójuk, mégsem hivatkoztak erre. Ugyanakkor a szurkolókat leginkább Böde Dániel szerepe érdekli. Alig több mint negyedórát játszott, és ismét gólt szerzett. Hogyan látja az ő helyét a csapatban?
– Engem nem érdekel, hány hiányzója van a Paksnak. Én azt láttam, hogy ez a csapat kettő kettőt játszott a Mol Vidivel, és kimondottan jó játékkal érte el azt az eredményt. Böde Dániel? Ugyanolyan tagja a Ferencvárosnak, mint mindenki más, megérdemli a játéklehetőséget.

Csertői Aurél, a Paks vezetőedzője

– A Ferencváros vendégeként az első percben gólt kapni… Nem irigyeltük.
– Természetesen nem így képzeltük. Látszott is az első tizenöt percben, hogy ez a gól megfogta a társaságot. Utána kiegyenlítetté vált a játék, voltak gólszerzései lehetőségeink, de a jelek szerint nekünk több helyzet kell ahhoz, hogy gólt szerezzünk, egy vagy két veszélyes akció nem elég.

– Egy hete az Újpest ellen ugyancsak öngóllal kerültek hátrányba, akkor Bobál Dávidról pattant a kapujukba a labda. Több ez, mint balszerencse?
– A két szituáció nem hasonlítható össze. A múltkori egyéni hiba következménye volt, most eltalálták Lenzsér Bencét, és úgy pattant be róla a labda – bárkivel megeshet.

– Kapaszkodnak a tabella alján lévők, győzött a Kisvárda, a Haladás – mire számít a hajrában?
– Veszélyes pozícióban vagyunk. Sűrűsödik a mezőny, és csak a győzelmek jelenthetnek előrelépést. Nálunk az utóbbi időben túl sok a kényszerű változtatás, emiatt hiányzik a korábban megszokott összhang a védekezésünkben, ám ez van, ezt kell megoldani. Nem futballoznak le minket a pályáról az ellenfelek, de győzelmekre van szükségünk, hogy ne kerüljünk bajba.

ÚJPEST–MEZŐKÖVESD 2–1

Nebojsa Vignjevics, az Újpest FC vezetőedzője

– Szóval, Zsótér Donát…
– Na igen. Nem akármilyen gólt szerzett. Zsótér Donát agresszíven szállt be, és ennek köszönhette a gólját is. A kivitelezés önmagáért beszélt, nagyszerű találat volt.

– Miért döcögött ennyire a játék az első félidőben?
– El kell ismerni, a Mezőkövesd ekkor jól játszott. Az első félidőben mi is segítettünk nekik. Azoknak a gyors játékosaiknak adtunk területet, akiknek nem kellett volna. Molnár Gábor veszélyes, Sztefan Drazsics tipikus hóhér jellegű játékos. Hagytuk, hogy ítéletvégrehajtó legyen.

– Minden jó, ha jó a vége?
– Így is mondhatjuk. Sok hibával játszottunk, de a fordulás után legalább próbálkoztunk. A végén két gólt is szereztünk, ehhez ezúttal a szerencse is kellett. A legfontosabb a három pont és hogy továbbra is harcban vagyunk a dobogóért.

Kuttor Attila, a Mezőkövesd Zsóry vezetőedzője

– A balszerencse következménye a vereség?
– Nem nevezném balszerencsének. Az első félidőben jól futballoztunk, közel álltunk ahhoz, hogy több góllal vezessünk. A fordulás után a hazai csapat nyomást helyezett ránk, de álltuk a sarat. Úgy látszott, megszerezhetjük a győzelmet. Ekkor történt, ami történt.

– A játékvezetőre gondol?
– Igen. Az ilyen ütközetekből volt még másik ötven a találkozón. Úgy tűnik, nem vagyunk olyan erős csapat, hogy ezeket el tudjuk viselni. Azért kell dolgozni, hogy erősödjünk, fejlődjünk és ezeket a mérkőzéseket meg tudjuk nyerni. Nekünk nem adtak meg büntetőt, az Újpestnek viszont igen.

– Nem véletlenül tűnik idegesnek.
– Próbálok higgadt maradni. Amit felróhatunk magunknak, hogy sanszot adtunk az ellenfélnek, hogy ilyen körülmények között megfordítsa a találkozót. Hamarabb el kellett volna döntenünk a három pont sorsát.

DVTK–HALADÁS 0–1

Fernando Fernández, a DVTK vezetőedzője

– Önnek mi tetszett ebben a meccsben?
– A küzdelem. Az, hogy játékosaink percnyi megalkuvás nélkül mentek előre, és mindent megtettek a győzelemért.

– Ha majd kézhez kapja a meccsel és a csapatával kapcsolatos statisztikákat, mit gondol, mivel szembesül?
– Azzal, hogy a pontatlanság rányomta bélyegét a játékunkra. Megvolt a tervünk azzal kapcsolatban, hogyan húzzuk szét a Haladás védelmét, és ha ez nagy ritkán sikerült, a befejezésbe hiba csúszott. Nem volt sok lehetőség, nem volt sok helyzet a mérkőzésen. Ami az ellenfélnek sikerült, az nekünk nem, ők gólt szereztek, mi a kapufára lőttük a labdát.

– A DVTK veszített három pontot és egy nagy reményt. Ön miben bízik még?
– Ajándékba adtunk három pontot, és ez elkeserítő, de a Kisvárda ellen győznünk kell, és akkor újra „kiegyenesedhet” a csapat. Továbbra is azt mondom, a jelenlegi kerettel, a fiatal futballistákkal a bentmaradás kivívása a célunk.

Horváth Ferenc, a Haladás vezetőedzője

– Ez nem volt túl szép találkozó.
– Viszont a végeredmény tetszik. Már az első perctől kezdve éreztem, hogy egyetlen gól dönti el a mérkőzést. Igazam lett. Az első félidő nem volt parádés, de ebben is észrevettem a szépet: jól működött a letámadásunk. Azért is vagyok boldog, mert ilyen presszió alatt tudtunk ilyen teljesítményt nyújtani és győzni.

– Presszión a klubbal kapcsolatos helyzetet értsük?
– Az érzelmi oldal az, ami rendkívüli. A játékosaink nincsenek könnyű helyzetben, hatalmas lelkierő kell ahhoz, hogy olyan kiélezett meccset, mint amilyen a mostani is volt, hiba nélkül megnyerjenek. Egy ilyen kilencven perc – a körülményeink ismeretében – nem csupán játékos-pályafutásukra, az egész életükre hatással lehet. Persze, még nem maradtunk bent, ám ez a foci alapot ad rá.

– Kiesés ellen harcoló csapatot vezet: mit gondol, ez a nehezebb feladat vagy bajnoki címre törő együttest irányítani?
– Ez edzőként hatalmas kihívás. Mondanám, hogy benne van az edzőszakma minden szépsége, de azt is hozzá kell tennem, hogy néha nagyon tud „fájni”.

DVSC–MTK 3–1

Herczeg András, a Debreceni VSC vezetőedzője

– Ilyen kezdésben reménykedett?
– Az első huszonöt percben remekül játszottunk, szép gólokat szereztünk, több ígéretes akciót vezettünk. A kétgólos előny után viszont kicsit könnyelművé váltak a játékosok, a második félidő elején is érződött némi zavar a futballunkon.

– A könnyelműség miatt vált pontatlanná a játék?
– Igen. Gondot okozhat, ha a játékos elkezdi kicsit lazábban venni a meccset, és az egyszerű megoldások helyett cifrázni akarja a játékot. Ha ez nem sikerül, utána az egyszerűbb átadásokba is beleremeghet. Valami ilyesmit éreztem a labdarúgóimon a második játékrész elején. A tanulság, hogy végig összpontosítani kell, egy percre sem engedhetünk ki. Annak viszont örültem, hogy a bizonytalan időszak után ismét talpra álltunk.

– Ferenczi János kapáslövése vagy az ön sarkazása volt a szebb?
– Természetesen Ferenczi János bombagólja – ráadásul az fontosabb is volt. Ám a nézőtéri taps azért jólesett.

Lucsánszky Tamás, az MTK Budapest vezetőedzője

– A szépítés után bízott a döntetlenben?
– A mérkőzés képe alapján az egyik pontot megszerezhettük volna, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elején a Debrecen jobban futballozott, gólokkal büntette a kihagyásainkat. Sajnos a beadások után rossz döntéseket hoztunk, így összességében megérdemelten nyertek a hazaiak.

– Mi nem működött az első huszonöt percben?
– Ahogy említettem, a szélről érkező beívelésekre rosszul reagáltunk. A meccs előtt alaposan felkészültünk az ellenfélből, két különböző hadrendet is feltérképeztünk. A találkozó elején már látszott, melyiket választja a DVSC, mégsem tudtunk hatékonyan védekezni ellene.

– A szépítés után mi hiányzott az újabb gólhoz?
– Már az első félidő második felében feljavultunk, Torghelle Sándor gólja után az egyenlítésre is volt esélyünk. A fordulás után szerkezetet váltottunk, és bár jobban futballoztunk, nem tudtunk helyzetbe kerülni, az ellenfél kapujának előterében rossz döntéseket hoztunk.

HONVÉD–MOL VIDI 0–1

Supka Attila, a Bp. Honvéd vezetőedzője

– Érthetően van letörve…
– Forrnak bennem az indulatok. Ha elmondanám, mit érzek, hosszú időre tiltanának el. Nagyon nehéz bármit is nyilatkozni olyankor, amikor jobban játszunk, s a vendégek helyzet nélkül győznek. Nyerni akartunk mi is, hiszen ott szerettünk volna maradni az élbolyban, a dobogó a célunk.

– Mi a véleménye a tizenegyes-szituációról?
– Egyértelmű eset volt. Ha a játékvezető befújja, berúgjuk, vezetünk egy nullára, teljesen más lett volna a meccs képe. Ez mérkőzést befolyásoló hibának minősül. De ezen kívül is akadtak hibái a bírónak, láthattunk alattomos utánrúgást, fejbe rúgást, Djordje Kambert meg leütötték. Egyik sem futballpályára való jelenet volt.

– Mit érez az edző, amikor csapata a végén kap gólt – és kap ki?
– Összeomlottam. Voltak lehetőségeink, Holender Filip az első félidőben gólt szerezhetett volna, míg a hajrában egy beemelt labdát kellett volna hatástalanítanunk – hibáztunk, nem sikerült, ezért vereséget szenvedtünk.

Marko Nikolics, a Mol Vidi FC vezetőedzője

– Mi a véleménye a mérkőzésről?
– Édes győzelmet arattunk – az utóbbi tizenegy tétmérkőzésből tízet megnyertünk, egyszer ikszeltünk. Folytatjuk a sorozatunkat. Nehéz meccs volt a Honvéd elleni, de erre is számítottunk. Sokat harcoltunk, ugyanakkor kevés helyzet alakult ki, a végén Huszti Szabolcs döntött. Azonban nem dőlünk hátra, hiszen nehéz találkozók következnek, legközelebb az Újpest ellen lépünk pályára a bajnokságban, majd jön a Debrecen elleni Magyar Kupa-elődöntő, azután meg a Ferencváros elleni rangadó.

– Mennyire hiányzott Marko Scsepovics? Úgy tűnt, igen, ezért is alakult ki kevés helyzetük.
– Hiányzott, persze, hiszen első számú csatárunkról beszélünk. Ám ez a helyzet, nem tudunk vele mit tenni. Elek Ákos is csak csereként szállt be, vagyis vannak gondjaink – de nem keresünk kifogásokat, így is nyertünk, és ez a leglényegesebb.

– Mi történt a lefújás után? Perpatvar alakult ki…
– A végére értem oda, de nem hiszem, hogy nagyobb probléma lett volna. A kispesti játékost, Tonci Kukocot ismerem, vele beszéltem, csak le akartam nyugtatni a kedélyeket, és szerencsére
sikerült is.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC27194459–19+4061
2. Mol Vidi FC27165643–26+1753
3. Újpest FC271210535–19+1646
4. Debreceni VSC27127834–30+443
5. Budapest Honvéd271161032–28+439
6. Mezőkövesd Zsóry FC27981038–35+335
7. MTK Budapest271041339–44–534
8. Paksi FC277101029–40–1131
9. Puskás Akadémia FC27931530–41–1130
10. Kisvárda27771328–42–1428
11. Diósgyőri VTK27761425–48–2327
12. Szombathelyi Haladás27641725–45–2022

NB I, 2018–2019, 27. FORDULÓ
ÁPRILIS 6., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Kisvárda 0–4
Felcsút,Pancho ArénaAndó-Szabó Sándor
700
Ferencváros–Paks 3–0
Budapest,Groupama ArénaBogár Gergő
9673
Újpest–Mezőkövesd 2–1
Budapest,Szusza Ferenc StadionSolymosi Péter
2288
Diósgyőri VTK–Haladás 0–1
Miskolc,DVTK StadionFarkas Ádám
4117
Debreceni VSC–MTK Budapest 3–1
Debrecen,Nagyerdei StadionKassai Viktor
3200
Bp. Honvéd–Mol Vidi 0–1Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionVad II István
2187
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik