A Videoton nyerte meg a Honvéd és a Fradi rangadóját…

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.05.19. 19:20
null
A Ferencváros ezzel a góllal szerezte meg a vezetést (Fotó: Török Attila)
A bajnoki címre törő Ferencváros nem tudott nyerni a címvédő Budapest Honvéd otthonában, az egy egyre végződő rangadó győztese így az éllovas, a 31. fordulóban a maga bajnokiját megnyerő Videoton lett.


LABDARÚGÓ NB I
31. FORDULÓ

Bp. Honvéd–Ferencváros 1–1 (Lanzafame 68. – 11-esből, ill. Blazic 48.)
Budapest, Bozsik József Stadion, 4680 néző. Vezette: Farkas Á.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Végre futballhangulat!

Persze a nézőszám nagyon messze van attól, mint amikor a két csapat az egykori Népstadionban, kettős rangadón játszott emlékezetes csatákat, de mindkét kanyart megtöltötték a szurkolók, voltak koreográfiák, élőképek, lufik emelkedtek a magasba – a miliő messze meghaladta azt, amit magyar pályákon mostanában megszokhattunk.

A két csapat úgy lépett pályára, hogy tisztában lehetett a délután lejátszott öt bajnoki végeredményével, vagyis a Ferencvárost győzelmi kényszer nyomta, míg a Honvéd nagy lépést tehetett a bronzérem felé. Ennek, no meg a hangulatnak megfelelően jó iramban kezdődött a mérkőzés. Böde Dániel került először helyzetbe, ám nem találta el a kaput, válaszképpen Eppel Márton már pontosabban célzott: előbb a fejese után Dibusz Dénes a felső sarok elől ütötte el a labdát, majd amikor a csatár nagy erővel a jobb alsó sarok felé lőtt, már a forduló védését kellett bemutatnia a ferencvárosi kapusnak, hogy menteni tudjon.

Alig telt el tehát tíz perc, és máris volt három gólt ígérő akció, ehhez hasonló folytatásban reménykedtek a szurkolók. Gyorsan kirajzolódott a két csapat hadrendje: a Honvéd a tőle megszokott 3–5–2-es formációban kezdett, s ha volt ideje rendeződni, öten alkották a védelmi vonalat, előttük három fedezet próbálta lelassítani a vendégek akcióit, elől a két ék várt a kiugratásra. Ennek a lényege az lehetett, hogy az öttagú hátsó alakzat szélességében lefedje a tizenhatos előtti területet, ezzel megakadályozza, hogy az FTC szélsői lendületből a hazai játékosok mögé tudjanak kerülni. Márpedig a Ferencvárosnak nyilvánvalóan ez volt a célja. A zöld-fehérek négy védője közül a két szélső minden támadásnál felzárkózott az akciókhoz, a két belső védő és előttük a szűrő, Sztefan Szpirovszki maradt csak hátul.

HARC AZ ARANYÉREMÉRT
FORDULÓ VIDEOTON FC
FERENCVÁROS
32. Bp. Honvéd (o) DVTK (o)
33. DVTK (i) Balmazújváros (i)

Ám a taktikai táblára felrajzolt terveket, jól tudjuk, a játékosoknak kell megtölteniük tartalommal, márpedig a Fradi játéka kissé egysíkú volt: ha labdát szereztek a vendégek, azonnal Joseph Paintsilt próbálták kiugratni, ám ha visszarendeződött a hazai védelem, a támadásépítés sokszor céltalan előreívelésben merült ki. Erre pedig felkészült a Honvéd, amelyben egyébként ebben a naptári évben második alkalommal kezdő volt Pölöskei Zsolt. A piros-feketék nem voltak szerencsések az első félidőben: előbb Banó-Szabó Bence, majd a szünet előtt Djordje Kamber kért cserét sérülés miatt, alaposan felborítva az előzetes taktikai elképzeléseket.

Nagy volt a küzdelem, csakhogy ez együtt jár a folyamatos játék kialakulását lehetetlenné tévő rengeteg szabálytalansággal, emiatt ritmustalan, kevéssé élvezetes volt a játék tempója.

A második félidő sokkal élvezetesebb volt, mint az első. A játékrész úgy kezdődött, hogy Miha Blazic hetedik gólját is megszerezte ebben a bajnokságban (középső védőtől nagyszerű teljesítmény), és ekkor úgy tűnt, a zöld-fehérek elképzelései szerint alakul a találkozó. Ám nem először ebben a bajnokságban, a vezetéstől túlságosan is megnyugodott a Fradi, lassította a játékot, akkor is hátrafelé küldte a labdát, amikor lett volna területe veszélyes kontraakciót vezetni, ez a túlzott magabiztosság megbosszulta magát. Davide Lanzafame lépett ki egyedül a lesre játszó vendégvédők között, és a játékvezető úgy látta, tizenegyest érően esett át az eléje vetődő Dibusz Dénesen – a megítélt büntetőt pedig az olasz légiós könyörtelenül gólra váltotta. 1–1

A tizenegyes

A 3–7. HELYEZETT CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
FORD. DVSC ÚJPEST HONVÉD PAKS PAFC
32. PAFC (o) Mezőkövesd (i) Videoton (i) Balmazújváros (o) DVSC (i)
33. Újpest (i) DVSC (o) Vasas (o) PAFC (i) Paks (o)

Egy csapásra felpörgött az FTC, ám vérszemet kapott a Honvéd, így fokozódott a feszültség a sok ütközéssel, szabálytalansággal tarkított mérkőzésen. Böde Dániel hozta magát tiszta helyzetbe, de nem találta el a kaput. A pálya minden területén harcoltak, birkóztak, küzdöttek egymással a játékosok, és az utolsó tizenöt percben az FTC mindent egy lapra feltéve rohamozni kezdett. Ez azonban azzal járt, hogy hatalmas üres területek nyíltak a Honvéd előtt a megindulásokra, így lüktető, változatos lett a játék.
Lehetett volna az első félidőben is ilyen...

Az utolsó pillanatokban a Ferencváros mindent megpróbált, még ha ez a lendület és szenvedély jellemzi kilencven percen át, alighanem győz – ám a hátralévő időt a Honvéd átvészelte, így a Ferencváros eltávolodott a bajnoki címtől. A hátránya a Videotonnal szemben három pont, de mivel pontazonosság esetén a több győzelem számít, ha a fehérváriak a hátralévő két meccsükből egyet megnyernek, bajnokok.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NB I, 2017–2018, 31. FORDULÓ
MÁJUS 19., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Vasas FC–Videoton FC 0–3
Budapest,Szusza Ferenc StadionBerke Balázs
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 1–2 Felcsút,Pancho ArénaSolymosi Péter
Balmazújváros–Debreceni VSC 4–0
Balmazújváros, Városi Stadion
Kassai Viktor
Diósgyőri VTK–Paksi FC 1–0
Miskolc, Diósgyőr, DVTK StadionSzőts Gergely
Haladás–Újpest FC 1–1
Szombathely,Haladás Stadion Erdős József
Budapest Honvéd–Ferencváros 1–1
Budapest, Bozsik József Stadion Farkas Ádám
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 31 19 8 4 62–26 +36 65
2. Ferencvárosi TC 31 17 11 3 62–28 +34 62
3. Budapest Honvéd 31 12 8 11 47–50 –3 44
4. Debreceni VSC 31 12 7 12 51–44 +7 43
5. Újpest FC 31 10 13 8 38–37 +1 43
6. Paksi FC 31 11 9 11 43–46 –3 42
7. Puskás Akadémia FC 31 10 9 12 39–45 –6 39
8. Mezőkövesd Zsóry FC 31 9 10 12 35–50 –15 37
9. Szombathelyi Haladás 31 10 5 16 34–49 –15 35
10. Diósgyőri VTK 31 9 6 16 42–48 –6 33
11. Balmazújváros 31 7 11 13 35–43 –8 32
12. Vasas FC 31 8 7 16 36–58 –22 31
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik