Fradi-KO: Moutari és Varga Roland duplázott, Böde is betalált

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2017.07.30. 17:54
null
Amadou Moutari (balra) először duplázott az élvonalban (Fotó: Koncz György)
A labdarúgó NB I 3. fordulójában a Ferencváros kiütötte a 2. teljes kör után hibátlan teljesítménnyel listavezető Mezőkövesdet a Groupama Arénában, az egyaránt duplázó Amadou Moutari, valamint Varga Roland góljai után a csereként pályára lépő Böde Dániel állította be az 5–0-s végeredményt. Ezzel a zöld-fehérek megszerezték első bajnoki győzelmüket a szezonban.

 

LABDARÚGÓ NB I
3. FORDULÓ

FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD 5–0 (Moutari 9., 26., Varga R. 29., 53. – az elsőt 11-esből, Böde 89.)
Budapest,
Groupama Aréna. V: Solymosi

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

„Buon compleanno per i tuoi 90 anni! Forza AS Roma!" – hagyott graffitiüzenetet kilencvenedik születésnapját ünneplő klubjának egy olasz turista a Fradi-sas szobrának talapzatán, a Budapesten felejtett úti emlék fogadta a vasárnapi Ferencváros–Mezőkövesd Zsóry mérkőzésre érkezőket. Az itáliai életérzést a mediterrán kánikula is elősegítette; akit ezen a délutánon sem a száguldó, sem a vizes cirkusz nem kerített hatalmába, langyos nyári futballal hűsíthette felhevült idegeit az Üllői úton.

A kivételes júliusi hőségben még azt is mosolyogva nézte el az ember, hogy a Mezőkövesd szenegáli légiósa, Paul Keita félig letolt nadrágban melegít. Mezőkövesdet korábban matyóvárosként emlegették, mostanság inkább macsóként – csapata az első két forduló után két győzelemmel vezette a bajnoki táblázatot. Vajon meddig bírja a cérna a matyó hímzést? – tehette volna fel a kérdést a finom ferencvárosi drukker, a többség azonban valószínűleg inkább arra volt kíváncsi, mikor nyer már végre meccset a Fradi.

Aztán az első félidő derekán szinte biztos lehetett benne, végre elérkezett a várva várt nap.
Amadou Moutari nagy napja... A huszonhárom éves nigeri légiós előbb balról indulva pimaszul lőtávolságon belülre lopta magát, és kilőtte a bal felső sarkot (1–0), majd a mezőkövesdi védelem szerencsétlenkedését kihasználva közelről bekotorta a másodikat (2–0), és még le sem játszották az első félidőt, már egy tizenegyest is összehozott a Ferencvárosnak (bár az elszenvedett szabálytalanságot érdemként feltüntetni vitatható gyakorlat, a „kiharcolta a büntetőt" kifejezés pedig tulajdonképpen a műesés burkolt dicséreteként rögzült). Varga Roland belőtte, így akárhogy is nézzük, az afrikai szélső három gólban is közrejátszott. 3–0

Történt azonban a 13. percben valami, ami a ferencvárosiak számára keserű ízt adott a könnyed vezetésnek: Gera Zoltán megsérült. Miközben az Üllői út elnyűhetetlen labdaművésze meghúzódott combizmát fájlalta, lopva a lelátón ülő Bernd Storck szövetségi kapitány arcrezdüléseit figyeltük. Ő azonban egy titkos ügynök ridegségével mélyült telefonjába, talán éppen az „új Gera Zoltán" kifejezést ütve a keresőbe.

Nincs könnyű helyzetben, ha kiesik a karmestere a lettek és a portugálok elleni Európa-bajnoki mérkőzésre készülő keretből, és itt muszáj megemlíteni egy érzelmi tényezőt is: tegyük a szívünkre a kezünket, a 97 válogatottságnál járó 38 éves futballista Portugália ellen szerzett Európa-bajnoki slágergólját szívesen újranéztük volna Budapesten.

Természetesen megkérdeztük Bernd Storcktól, miként rajzolná át terveit Gera Zoltán esetleges kiesése, mire ő – érthető módon – türelmet kért, hiszen a pályáról lebicegő játékos pontos állapotáról csak az orvosi vizsgálatok után lehet hiteles információt nyerni. A mérkőzésről pedig hiába kértünk tőle véleményt, udvariasan közölte, szokásához híven nem szeretne fecsegni a lelátón.

Beszélt helyette a Nemzeti Sport archívuma. Kikerestük, amikor a Ferencváros legutóbb ilyen ütemben rúgta a gólokat a Mezőkövesdnek, az Üllői úton még a Szeiler – Simon, Telek, Kuznyecov, Szekeres – Lipcsei, Páling, Lisztes, Czéh – Christiansen, Zavadszky tizenegy futott ki, és 10–0 lett a végeredmény.

Alighanem örökre emlegeti a 1994. szeptember 1-jén játszott Magyar Kupa-mérkőzést Herbály Lajos játékvezető, akit a játékvezetői bizottság illetékese elfelejtett értesíteni a találkozó időpontváltozásáról, így tévedésből az előző nap jelent meg két partjelzőjével a Fradi pályáján. Nem mellékesen a 180 kilométerre eső Algyőről utazott a fővárosba...

Solymosi Pétert tizenhárom évvel később dicséretes pontossággal jelent meg a neki rendelt Ferencváros–Mezőkövesd mérkőzés helyszínén, Varga Roland mérkőzést megpecsételő, 53. percben szerzett gólja és a 4–0-s ferencvárosi vezetés után azonban talán már bíró nélkül is eltöltötték volna a csapatok a hátralévő bő fél órát.

„A mez soha nem alszik" – hirdette a műsorújság hátoldalán az új ferencvárosi dressz reklámja, és a második félidő lomhán csordogáló percei közben joggal mondhatta volna bárki: „Jó neki..."

Böde Dániel 89. percben szerzett gólja aztán szempillantás alapján felébresztett minden bóbiskolót, az 5–0 pedig szép, kerek győzelem.

Innen már csak egy ötösre van az 1994-es szint.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

NB I, 2017–2018, 3. FORDULÓ
JÚLIUS 29., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Paksi FC–Debreceni VSC 1–1
Paks, Városi Stadion Németh Ádám
Haladás–Diósgyőri VTK 0–3
Sopron, Városi StadionFarkas Ádám
Bp. Honvéd–Balmazújváros 2–2
Budapest, Bozsik József StadionSzőts Gergely
JÚLIUS 30., VASÁRNAP
Vasas FC–Puskás Akadémia FC 2–0
Budapest, Szusza Ferenc Stadion Erdős József
Videoton FC–Újpest FC 2–2
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
Ferencváros–Mezőkövesd 5–0 Budapest, Groupama Aréna Solymosi Péter
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK

 

AZ ÁLLÁS
1. Diósgyőri VTK 3 2 1 7–2 +5 7
2. Vasas FC 3 2 1 3–2 +1 6
3. Mezőkövesd Zsóry FC 3 2 1 5–8 –3 6
4. Ferencvárosi TC 3 1 2 8–3 +5 5
5. Videoton FC 3 1 2 6–4 +2 5
5. Budapest Honvéd 3 1 2 6–4 +2 5
7. Szombathelyi Haladás 3 1 2 1–5 –4 3
8. Újpest FC 3 3 6–6 0 3
9. Paksi FC 3 2 1 5–6 –1 2
10. Balmazújváros 3 2 1 3–4 –1 2
11. Debreceni VSC 3 1 2 2–4 –2 1
12. Puskás Akadémia FC 3 1 2 2–6 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik