A DVTK a második félidőben alaposan elintézte a Haladást

SOMOGYI ZSOLT, HATÁR DÁVID (közvetítés)SOMOGYI ZSOLT, HATÁR DÁVID (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2017.07.29. 17:56
null
Három gólnak örülhettek a diósgyőriek Sopronban (Fotó: Unger Tamás)
A labdarúgó NB I 3. fordulójának szombati játéknapján a DVTK Tamás Márk, Óvári Zsolt és Busai Attila góljával 3–0-ra legyőzte a Haladást Sopronban.

 

LABDARÚGÓ NB I
3. FORDULÓ

Haladás–DVTK 0–3 (Tamás M. 61., Óvári 75., Busai 88.)
Sopron, Városi Stadion, 1544 néző. V: Farkas Á.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Csak óvatosan!

Úgy festett, a két csapat nagyon tiszteli egymást, felesleges kockázatot egyik oldal sem akart vállalni. Legalábbis erre lehetett következtetni abból, hogy alig tel el három perc a mérkőzésből, amikor csaknem tizedszer adtak haza a Haladás játékosai. Ennek két oka lehetett: az egyik, hogy a Diósgyőr olyan alaposan megszervezte a védekezését, hogy a hazaiak nem találták a kapu felé vezető utat. A másik, hogy Király Gábor kikötötte, mindenhonnan neki kell passzolni – a második magyarázat azért nem teljesen komoly felvetés...

A Bódog Tamás keze alatt megújult DVTK még áprilisban éppen Sopronban, a Haladás ellen volt a legkevésbé meggyőző. Akkor a zöld-fehérek könnyedén győztek 2–0-ra, és most az első félidőben az lehetett a néző benyomása, a vendégek nagyon sokat okultak abból a bajnokiból. Ez azt jelentette, hogy sokkal inkább küzdelmes, mintsem élvezetes volt a találkozó első szakasza. Látszott, hogy mindenki pontosan tudja a dolgát, és szemernyi esélyt sem akar adni az ellenfélnek a gyors támadásvezetéshez. A két szakvezető azért próbálta meglepni az ellenfelet: a diósgyőrieknél először kezdett a Vácról szerződtetett Tóth Barnabás, és a fedezet nem tűnt elfogódottnak, egy kitűnő indítás után könnyen gólt fejelhetett volna (a sárga lapot érő, elkésett szerelési kísérletét pedig az idegesség számlájára írtuk). Mindenesetre érdemes róla leírni, hogy a meghatározó irányítónak számító spanyol Nonót szorította ki a kezdőből. A másik oldalon „rugalmas” felállásban kezdett a Haladás: négy védő előtt három belső középpályás, előttük pedig három támadó szerepelt, igaz, az első sorban szereplő két szélsőnek labdavesztés után védekező feladatai is voltak, így a 4–3–3-as hadrend pillanatok alatt 4–5–1-es felállássá változott.

Lövéssel először Kiss Bence próbálkozott a hazaiak közül. Róla érdemes tudni, hogy amikor 1999 júliusában megszületett, mostani klubtársa, Király Gábor már 12-szeres válogatottnak mondhatta magát, és éppen akkor már egy éve a berlini Hertha kapusa volt. Vagyis többgenerációs csapat a szombathelyieké, és jó látni, hogy a nem sokkal idősebb, 1998-as születésű Tóth Máté bátran cselez, indít, majd lő, ha úgy hozza a helyzet. Dicséretes dolog az akarat, elismerésre méltó a szervezettség, az azonban világossá vált, hogy helyzetek kialakítása nélkül egyik fél sem tudja megnyerni a mérkőzést.

Pedig a Diósgyőr többször is labdát szerzett a Haladás kapujának előterében, ám egyszer sem tudott ziccert kialakítani ezekből a lehetőségekből. Kettős cserével próbált frissíteni csapatán Bódog Tamás a szünetben, az először kezdő Tóth Barnabás jól mozgott, de a sárga lapja után egy apróbb szabálytalanságot követően figyelmeztette a játékvezető, alighanem biztonsági okokból hozta őt le az edző, míg a görög légiós, Nikolaosz Joannidisz észrevétlen volt.

Lényegesen aktívabbnak tűnt a vendéggárda a második félidőben. Egyre többet birtokolta a labdát a borsodi együttes, ezért nem volt meglepő, hogy Mészöly Géza is megpróbált belenyúlni csapata szerkezetébe. Csakhogy... Miroszlav Grumics és Halmosi Péter már az oldalvonalnál várakozott a bevetésre, amikor szöglethez jutott a DVTK, így a vasiak mutatták, várnak a váltással. A szögletből pedig Tamás Márk megszerezte a vezetést (0–1), azaz csupán a középkezdésnél tudott beállni a két új játékos. A gól életet lehelt a mérkőzésbe. Dejan Karan nem sokkal később majdnem megduplázta a vendégek előnyét, majd David Williams egyenlíthetett volna, de nem találta el a jobb alsó sarkot, aztán Szarka Ákos került ziccerbe, ám Király Gábor – ekkor még – menteni tudott. Úgy tűnt, a Haladás korábbi, a Diósgyőr jelenlegi játékosa, Ugrai Roland lehet a kulcsember. Az első gólt megelőző szögletből ő csavart a kapu elé, most meg Óvári Zsoltot hozta helyzetbe, s máris két góllal vezetett a DVTK (0–2). Noha már nem volt sok idő hátra, a Haladás természetesen nem adta fel. Amolyan minden mindegy alapon rohamozni kezdtek a zöldek, azonban a vendégek szilárdan védekeztek, és ha már ennyit utaztak, nagyon őrizték a kemény munkával megszerzett előnyüket.

A diósgyőriek okultak tehát az áprilisi mérkőzésből, végig szervezetten futballozva, második félidei játékukkal megérdemelten szerezték meg a három pontot. A meccs végén Busai Attila távoli lövése után a földről furcsán felpattanó labda megzavarta Király Gábort, s ez a harmadik gól fölényessé tette a vendégek sikerét (0–3).

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

AZ ÁLLÁS
1. Diósgyőri VTK 3 2 1 7–2 +5 7
2. Mezőkövesd Zsóry FC 2 2 5–3 +2 6
3. Budapest Honvéd 3 1 2 6–4 +2 5
4. Videoton FC 2 1 1 4–2 +2 4
5. Vasas FC 2 1 1 1–2 –1 3
6. Szombathelyi Haladás 3 1 2 1–5 –4 3
7. Újpest FC 2 2 4–4 0 2
8. Ferencvárosi TC 2 2 3–3 0 2
9. Paksi FC 3 2 1 5–6 –1 2
10. Balmazújváros 3 2 1 3–4 –1 2
11. Puskás Akadémia FC 2 1 1 2–4 –2 1
Debreceni VSC 3 1 2 2–4 –2 1
NB I, 2017–2018, 3. FORDULÓ
JÚLIUS 29., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Paksi FC–Debreceni VSC 1–1
Paks, Városi Stadion Németh Ádám
Haladás–Diósgyőri VTK 0–3
Sopron, Városi StadionFarkas Ádám
Bp. Honvéd–Balmazújváros 2–2
Budapest, Bozsik József StadionSzőts Gergely
JÚLIUS 30., VASÁRNAP
18.00: Vasas FC–Puskás Akadémia FC
Budapest, Szusza Ferenc Stadion Erdős József
18.00: Videoton FC–Újpest FC
(Tv: Duna World)
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
18.00: Ferencváros–Mezőkövesd Budapest, Groupama Aréna Solymosi Péter
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik