Most akkor jön, vagy nem jön a volt MU-játékos az NB I-be?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.02.18. 11:27
null
Davide Petrucci (jobbra) az MU-mezét már viselhette, a Haladásét még nem (Fotó: archív)
Januárban elsőként a Nemzeti Sport Online adta hírül, hogy a Haladás érdeklődik a kolozsvári CFR olasz középpályása, az AS Románál és a Manchester Unitednél nevelkedő Davide Petrucci iránt. A szombathelyi klub február elején be is jelentette, hogy másfél éves szerződést köt a futballistával, aki azonban azóta sem játszott a magyar csapatban. Mint azt már jeleztük, Petrucci jogilag még nem szakított a kolozsváriakkal, és továbbra is kérdéses, mikor léphet pályára Magyarországon. Az ügy hátteréről Tóth Miklóst, a Haladás ügyvezetőjét kérdeztük.

 

Kolozsvári forrásaink szerint a 23 éves Davide Petruccival a CFR-nél már nem számolnak, mert tényként kezelik a távozását, de az nem világos, hogy jogilag pontosan miként történik az elválás.

Úgy tudjuk, a középpályásnak négyhavi fizetésével, 28 ezer euróval tartozott a klub; ebből időközben hétezret rendeztek, viszont a fennmaradó 21 ezer (6.4 millió forint) még mindig három hónapos tartozást jelent, ami már elegendő az egyoldalú szerződésbontáshoz. Ez azonban hivatalosan még nem történt meg, és kérdés, a CFR nem akarja-e megakadályozni, például a tartozás további részének törlesztésével, hogy a játékos szabadon igazolhatóvá váljon, hiszen korábban kétmillió eurót is kért érte a klub.

EGY JÁTÉKOS MÉG ÉRKEZHET
A szombathelyiek Petrucci mellett egyébként még egy játékost hozhatnak, méghozzá balhátvéd posztra. Tóth Miklós elmondta, Katona Máté sérülése miatt igazolták már a Nyíregyházáról távozott Jánvári Gábort a posztra, de továbbra sem mondtak le arról, hogy hoznak egy olasz balhátvédet is, akinek az érkezése már januárban is szóba került. Úgy tudjuk, a Haladás korábban tárgyalt Mohl Dávid (PMFC) és Völgyi Dániel (Győri ETO) szerződtetéséről is, de ők túl drágák lettek volna a klubnak.

„Petrucci szerződtetésének lehetőségét Massimiliano Caroletti ajánlotta, aki segít nekünk szponzorok keresésében – kezdett bele a Nemzeti Sport Online érdeklődésére az olasz futballista történetébe Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője. – Mi természetesen mondtuk, hogy szívesen látjuk, de kivásárolni biztosan nem tudjuk. Úgy tudom, a kolozsváriak három hónapnyi fizetésével tartoznak neki, láttam is azt az ügyvédi levelet, amelyet a játékos képviselői postáztak a FIFA-nak és a román szövetségnek. Ebben kérik, hogy szabadon igazolhatóvá váljon, a szerződésbontást azonban még nem mondták ki, ezért nem játszott nálunk a felkészülési meccseken. Egyelőre nem tehetünk mást, várunk. Azt az ígéretet kaptam, hogy a héten lezárul az ügy."

Felvetődik a kérdés, mi érdeke fűződik Petruccinak és menedzsereinek az NB I-es szerepléshez, ahhoz, hogy a Haladással küzdjön az élvonalban maradásért, miközben romániai szakértők még az ottani élvonal szintjén is kiemelkedő képességű labdarúgónak tartják. Nem beszélve arról, hogy a CFR-nél havi hétezer eurót keresett, amit Szombathelyen aligha tudnak garantálni neki.

„Valóban valamennyivel kevesebbet keresne nálunk a kolozsvári fizetésénél – folytatta Tóth Miklós. – A szerződtetésére pedig azért volt lehetőségünk, mert a mezszponzorunk vállalta, hogy kifizeti azt a pénzt, amivel a CFR-nél tartoznak neki. Ezt a Haladás nem tudta volna átvállalni. Cserébe pedig olyan egyezséget kötünk, hogy eladás esetén a szponzorunk is részesül bizonyos arányban a vételárból. A fizetését viszont mi álljuk, nem pedig szponzorok."

A fentiek alapján akár az év üzletét is kötheti a Haladás, hiszen ha Petrucci szerződést bont a CFR-rel, akkor átigazolási díj nélkül szerezhet meg egy nagyon értékesnek tartott labdarúgót, aki sokat segíthet a bennmaradásért folytatott harcban. Viszont ha heteket kell rá várni és végül mégsem jön (láttunk már ilyet...), üresen marad egy hely a keretben, így pedig szakmailag biztosan rosszul jönne ki az ügyből a Haladás.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Dudás Ádám (Győri ETO), Jánvári Gábor (Nyíregyháza), Andrea Mancini (olasz, Bp. Honvéd, szabadon igazolható volt), Leandro Martínez (olasz-argentin, Győri ETO), Nagy Patrik (SV Seligenporten – Németország), Davide Petrucci (olasz, CFR Cluj – Románia)
Kölcsönbe érkezők: Raffaele Alcibiade (olasz, Bp Honvéd), Laurentiu Branescu (román, a Juventus és a Virtus Lanciano közös tulajdona – Olaszország)
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:
Távozók: Dvorschák Gábor (Mezőkövesd), Gyurján Bence (Gyirmót FC Győr), Mursits Roland (Békéscsaba), Szakály Attila (ZTE FC)
Kölcsönbe távozók: Farkas Márk (Kisvárda), Andrij Jefremov (ukrán, OFC Gabcíkovo, Bős – Szlovákia), Medgyes Zoltán (Mezőkövesd), Zsirai Martin (Ajka)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Zamostny Balázs (Újpest, onnan Soproni VSE)
Távozhatnak: Kamil Kopúnek (szlovák, szabadon igazolható), Kulcsár Kornél (Mezőkövesd – kölcsön után végleg?), Nagy Olivér (szabadon igazolható), Skriba Máté, Városi Viktor (érdeklődnek iránta: ZTE),
A HALADÁS FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 5.
Edzőtábor: Törökország (Manavgat), január 21–29.; Olaszország (Bergamo), február 7–11.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 22. (Törökország ): Haladás–Tyerek Groznij (orosz) 2–0 (Radó, Gaál B.)
Január 23. (Törökország ): Haladás–Gazovik Orenburg (orosz II.) 1–4 (Rocchi)
Január 25. (Törökország ): Haladás–Qäbälä (azeri) 0–2
Január 27. (Törökország ): Haladás–Pakhtakor Tashkent (üzbég) 1–2 (Németh M.)
Január 29. (Törökország): Haladás–Universtitatea Cluj (Kolozsvár; román) 1–1 (Martínez 11-esből)
Február 10. (Bareggio): Bareggio (olasz VI.)–Haladás 1–5 (Mancini, Petró, Vieira, Rácz, Gaál)
Február 11.: (La Pinetina, 2x30 perc): Internazionale (olasz)–Haladás 2–2 (Radó, L. Martínez)
Február 14. (Lapincs): SV Lafnitz (osztrák III.)–Haladás 3–4 (Gaál, Alcibiade, Rocchi, L. Martínez)
Február 21., szombat (Nagyszombat): Spartak Trnava (szlovák)–Haladás 14.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik