Messze tábor Belekben, melegben - ez is kell az NB I-es sikerhez?

Vágólapra másolva!
2013.04.03. 15:14
null
Böde nagyszerűen kezdte az edzőtábort (Fotó: fcdynamo.kiev.ua)
Ezért kellett külföldre menni?! – fakadnak ki a bánatos szurkolók, amikor kedvenceik a bajnokság kezdetekor belefutnak egy-két-négy vereségbe. Tényleg, megérte? A labdarúgó NB I-ben nézünk körül, megvizsgáljuk, van-e valamiféle összefüggés a „meleg égövi" edzőtáborok és a bajnoki pontok között!

 

Alapvetően három csoportba oszthatjuk a magyar élvonalban szereplő egyesületeket: akad, amelyik pénzhiány miatt végig idehaza alapozott, a gazdagabbak Spanyolországban vagy az igen felkapott törökországi Belekben készültek fel az új idény megpróbáltatásaira, néhányan Horvátország kedvezőbb klímáját (és földrajzi közelségét) használták ki – a listavezető, kalandkedvelő Győri ETO pedig unikumként megfordult Egyiptomban is.

A BELEKBEN KÉSZÜLŐK – VEGYES A KÉP: 7 csapat, 44 pont

Videoton: a fehérvári csapat Törökországban és Spanyolországban, Marbellában is készült, de a finomhangolást Belekben végezte el az új mester, José Gomes, így ebbe a kategóriába soroljuk őket.

Gomes őszinte támadófutballt ígért, és minden kétség elszállt, amikor a felkészülés során nemcsak a kisebb egyesületek ellen rázták meg a gólfát Nikolics Nemanjáék, a Dinamo Moszkva, a Rapid Bucuresti és a Tyerek Groznij ellen sem vallottak szégyent. Ez előrevetítette a tavaszi kuparemeklést (a Ligakupában a fináléba értek, a Magyar Kupában az elődöntőbe), de arról még a szurkolók sem igen álmodhattak, hogy az ősszel sokszor mezőnyfutballba fúló gárda a bajnokságban a Honvéd, Eger, Siófok hármasnak 14 gólt szór. És mi lesz itt, ha Juhász Rolandból előtör végleg a csatárvér?! Mérleg: 9 pont, 14–0-s gólkülönbség.

Ferencváros: a télen talán az egész NB I-es mezőnyben legjobban erősítő zöld-fehérek szintén Marbellában feledtették a karácsonyi ünnepek tunyaságait, és nem is akárhogyan, lévén egy tornán a Dinamo Kijevet és bukaresti Steauát is legyőzték, a Basellel pedig döntetlent játszottak.

Később visszavettek a lendületből, de aztán kiderült, a kőkemény fizikai megterhelés volt ennek az oka, mert Ricardo Moniz legénysége a Ligakupában a döntőbe masírozott, a bajnokságban pedig a Lombard Pápa, az Újpest és az Eger sem volt akadály. Ráadásul egyre javul a Fradi, amely jelenlegi formájában bizony a bajnoki címért harcolna. Mérleg: 9 pont, 9–1-es gólkülönbség.

Győri ETO: a listavezető győriek nem sajnálták a pénzt a bajnoki cím érdekében, hiszen január 18–29. között Egyiptomban, Hurgadában, február 2–16. között Törökországban, Belekben vezényelhetett alapozást Pintér Attila. Az edző habitusát ismerve aligha maradt ereje legényeinek az ókori kultúra alaposabb megismerésére, a látványosságok körüljárására…

A vezetők a keretre sem sajnálták a pénzt, és mindennek meg is lett a látszatja: bár a felkészülés során és a Ligakupában látványosan nem ment a csapatnak, a Magyar Kupában a fináléba jutásért játszik. És ami a győriek számára most a legfontosabb: ha nem is sziporkázó futballal, de a bajnokságban győztek a Kaposvár, a Siófok és a Diósgyőr ellen is. Magabiztosan menetel a bajnoki cím felé az ETO, ebben szerepe van a nyugodt télnek is. Mérleg: 9 pont, 6–2-es gólkülönbség.

MTK: a mai magyar labdarúgást csak minimálisan is figyelemmel követők meg sem lepődtek már azon, hogy a tabella második helyén telelő kék-fehéreknek a szurkolók dobták össze a beleki, bő egyhetes „kirándulás” költségeit. A Paksra eladott Könyves Norbert ezen már nem vett részt, erősítés nem érkezett, a cél a vezetők szerint a nemzetközi indulás. Télen a Sigma Olomouc, a Metalurh Doneck és a Dukla Banská Bystrica megmutatta, van még hová fejlődniük Kanta Józseféknek, a rajton Pécsen elszenvedett vereség is ezt igazolta. A Lombard Pápa és a Honvéd legyőzésével azért sokkal csábosabb lett a leányzó fekvése. Mérleg: 6 pont, 4–3-as gólkülönbség.

A Paks újpesti sikerrel kezdte a tavaszt (Fotó: NS-archív)
A Paks újpesti sikerrel kezdte a tavaszt (Fotó: NS-archív)

MVM Paks: „Felhőtlen felkészülés, továbbra is csak magyarokkal a keretben” foglaltuk össze a paksiak telét. A magyar állampolgárságot tavaly megkapó vezetőedző, Tomiszlav Szivics egy hétre Horvátországba, azután tíz napra Törökországba utazott csapatával (itt is az időtartam miatt vettük őket a „belekes” kategóriába, az egyszerűség kedvéért).

Három helyen készültek tehát, Belekben szlovák, szerb és orosz gárdával mérkőztek meg a zöld-fehérek, váltakozó sikerrel – két győzelem, egy döntetlen, két vereség –, három rutinos játékos érkezett (Kovács Gábor, Könyves, Németh Gábor), nem csoda hát, ha a hármas jegyében a bajnokságban egy mesés győzelemmel (6–0 Újpesten), egy kínos vereséggel (0–3 otthon a Honvéd ellen), és egy langyos döntetlennel (0–0 a Haladás ellen, hazai környezetben) indultak Szivicsék. Na, ebből vonjunk egyenleget! Mérleg: 4 pont, 6–3-as gólkülönbség.

DVTK: a diósgyőrieknek Kádár Tamás szerződtetése és Rudolf Gergely formába hozása fontosabb volt talán, mint az edzőtábor helyszíne, legalábbis két hónapja még így gondoltuk. Az OFK Beograd, a Zbrojovka Brno és az üzbég Paktakor Taskent elleni vereségek már előrevetítették, hogy a tíznapos törökországi edzőtábor nem sikerült úgy Szentes Lázáréknak, ahogyan azt előre eltervezték. A bajnokság is ezt igazolta: egygólos győzelem az Eger ellen, döntetlen odahaza a Haladással, kétgólos vereség Győrben. Mérleg: 4 pont, 2–3-as gólkülönbség.

Újpest: a lila-fehéreknél bizony egyenleget vontak a feldühödött szurkolók, no meg a vezetők is, mégpedig olyannyira országra szólót, hogy Jos Daerdennek vennie kellett kalapját. Természetesen a Paks elleni 6–0-s kudarcról van szó, amelyet követett a Ferencváros elleni, a játék képe alapján talán tolerálhatóbb vereség, majd a meglepetés és szerencsés győzelem Debrecenben, immáron újra az átmeneti mester, Marc Leliévre iránymutatásával, aki a 18. fordulót követően vette át a csapat irányítását.

Mondjuk meg őszintén, már a télen is szaglott némi baljós előjel a Megyeri útról, hiszen a keretbe egyetlen új igazolás sem érkezett, ellenben majd egycsapatnyi játékos távozott (igaz, nem meghatározó futballistákról volt szó). A belga elnök-tulajdonos, Roderick Duchatelet a telet főként azzal töltötte, hogy „szabadságharcokat” vívott a bíróságon, miközben egyes szurkolói csoportok „leváltak” a klubról, és ami a legfontosabb: a csapat hiába utazott el kétszer is Törökországba, csak nem akart összerázódni (árnyalja persze a képet, hogy a sorsolással sem volt „szerencséjük” a lila-fehéreknek: míg például a Videoton az első három fordulóban megmérkőzött a mezőny két leggyengébb csapatával, az Egerrel és a Siófokkal, addig az Újpestnek az alaposan megerősödött Ferencváros és a címvédő Debrecen otthonában is pályára kellett lépnie). Mérleg: 3 pont, 2–8-as gólkülönbség, edzőváltás.

HORVÁTORSZÁGBAN IS FEL LEHET KÉSZÜLNI AZ NB I-ES SZEZONRA: 3 csapat, 13 pont

Pécsi MFC: az ősszel 14. helyen végzett csapathoz egy edzőpáros, a Lőrincz Emil, Márton Gábor kettős érkezett, ők pedig a Lázár Pál, Balogh Béla, Simon Attila, Koller Krisztián kvartettet is magukhoz csábították. Odahaza, a szlovéniai Lendván és Szekszárdon is játszott pár mérkőzést a csapat, mielőtt Horvátországba utazott volna, ahol csak bő egy hetet töltött el, de háromszor is pályára lépett.

Nem vallottak szégyent, később a Ligakupában megizzasztották a Videotont, a szezonkezdeten pedig legyőzték az MTK-t. Debrecenben nagy pofonba szaladtak a baranyaiak, de fájdalmaikat enyhítette a Kecskemétről elhozott három pont: ezzel a hatpontos rajttal számszakilag alighanem a tulajdonos is elégedett lehet. Mérleg: 6 pont, 5–5-ös gólkülönbség.

Kaposvári Rákóczi: Prukner László legénysége a legnagyobb nyugalomban készülhetett a tavaszi szezon kezdetére, a nyolcadik helyen telelő csapat „unalmas” telet tudhatott maga mögött, beleértve ebbe a február 8–16. között Rovinjban eltöltött napokat is.

Erősítés nem történt, csak játékosmozgás, a csapat csupán külföldi gárdákkal csapott össze a felkészülés során, ezeken öt vereség mellett négy döntetlent és mindössze egy győzelmet ért el. A rajton viszont meglepően egységesen, stílusosan futballoztak Balázs Benjáminék, a Győr csak egy szerencsés góllal nyert náluk – talán ha csakis otthon, rossz pályákon játszanak, Lubos Hajdúchot nem tréfálja meg a kaposvári „rögvalóság”. A Kecskemét elleni hazai vereségre nincs magyarázat, de a Pápa legyőzésével talán elindultak felfelé. Mérleg: 3 pont, 6–5-ös gólkülönbség.

KTE-Phoenix Mecano: Kecskeméten sem dúskálnak az anyagi javakban, egy fél csapatra való játékos távozott a télen, de azért belefért, hogy – címvédőként! – február 1–11. között Horvátországban részt vegyenek az Istra Winter Cup-on. Az előtte a Dunaújvárostól és a Ceglédtől is kikapó gárda nyeretlen maradt eme versengésen, és később sem menetelt a felkészülés során.

Az NB I más tészta, vagy használtak a pofonok, mert a bajnok Debrecen elleni hazai döntetlent nem kell szégyellni, a kaposvári győzelem pedig kimondottan bravúrszámba ment a KTE-nél – a Pécs elleni hazai bukta ezért is sokkolta őket. Egy Phoenixtől azonban csakis feltámadást várhatunk... Mérleg: 4 pont, 3–4-es gólkülönbség.

AKIKNEK MARADT A HAZAI GYEP – AZ ITTHON KÉSZÜLŐK: 6 csapat, 12 pont

Szombathelyi Haladás: nem dúskálnak a pénzben a vasiak, igaz, anyagi problémákról sem érkezik onnan hír. Terveztek török, horvát vagy portugál edzőtábort is, de csak Sopronig jutottak. Néhol borzalmas gyepen küzdve, minimális játékosmozgás (mármint transzferszempontból értve) után, kellemetlen „barátságos” pofonokon átesve leküzdötték odahaza a Siófokot, és értékes egy-egy ponttal távoztak Diósgyőrből, valamint Paksról. Összesen három gólt lőttek tavasszal. Mérleg: 5 pont, 3–2-es gólkülönbség.

A DVSC legutóbbi otthon kikapott az Újpesttől (Fotó: NS-archív)
A DVSC legutóbbi otthon kikapott az Újpesttől (Fotó: NS-archív)

DVSC-Teva: a bajnoki címvédő szintén anyagi okok miatt maradt itthon, bár Kondás Elemér elmondása szerint így is fel tudtak készülni a tavaszi kihívásokra. Ha így történt, akkor a keret némi gyengülése és az Adamo Coulibaly körüli cirkusz lehetett rossz hatással a hajdúságiakra: a biztató felkészülési eredmények után a Videoton kiütötte őket a Ligakupából, a bajnokságban döntetleneztek Kecskeméten, odahaza legyűrték a Pécset, de kikaptak az Újpesttől. Mérleg: 4 pont, 4–2-es gólkülönbség.

Budapest Honvéd: a Marco Rossi vezette legénység edzőtábori élmények helyett neves olasz játékosokkal gazdagodott a télen, majd az első kora téli pofonok után külföldi csapatokat vert meg a felkészülési mérkőzéseken. A szezont kupakudarcokkal indították, majd a bajnokságban kikaptak a Videotontól és az MTK-tól, közben nyertek Pakson. Mérleg: 3 pont, 3–5-ös gólkülönbség.

Siófok: a klub viszonyait ismerve igazi kuriózum lenne, ha a Balaton-partiak külföldön alapoznának. „Cserébe" viszont a télen volt válogatott játékosokkal erősödtek: Tímár Krisztiánnal és Takács Zoltánnal. A gyakorló mérkőzéseken nem parádéztak Horváth Károly tanítványai, aztán a Haladás, az ETO és a Vidi is megverte őket, összesen tíz gólt lőve. Mérleg: 0 pont, 2–10-es gólkülönbség.

Lombard Pápa: nem meglepetés, a pápaiak is pénzeszközök viszonylagos szerény rendelkezésre állása miatt maradtak idehaza a télen, és bár igazoltak pár ígéretesnek mondható labdarúgót, nem ment a csapatnak a felkészülés során. A bajnokságban dettó: a Fradi elleni otthoni vereséggel kezdtek, aztán kikaptak az MTK és a Kaposvár otthonában is. Mérleg: 0 pont, 0–8-as gólkülönbség.

Egri FC: mondjuk meg őszintén, a tulajdonos- és edzőváltás körüli hercehurcák (Jámbor-szándék helyett Marshall-terv...) idején kisebb gondjuk is nagyobb volt az egrieknek az edzések helyszínénél. Húsz helyen változott a keret, és bár a gyenge felkészülési eredmények után kipofozták az ETO-t a Ligakupából, a Fradi eltanácsolta őket a sorozattól, majd a zöld-fehérek az NB I-ben is megverték Mészáros Ferenc csapatát. Akár csak a Vidi és a Diósgyőr.

Az elmúlt időszakban Vácon készülő egriek viszonyairól mindennél többet mond Németh Norbert Nemzeti Sportnak adott múlt heti nyilatkozata: „Nálunk olyanok a körülmények, hogy jobb, ha mindig mi utazunk, igazából azt furcsállom csak, hogy ha már költözünk, miért mindig egy annál is rosszabb helyre. Mert ha foglalok egy szobát egy hotelben, majd kiderül, hogy valamit elrontottak, és nincs szabad hely, minimum ugyanolyanba vagy inkább egy jobba irányítanak át. Mi ehhez képest Eger helyett kínlódunk Vácon... De legalább most sok víz van, az talán kiegyenlíti a göröngyöket…” Mérleg: 0 pont, 0–9-es gólkülönbség.

Hogy milyen nagy, átfogó összefüggést találtunk a külföldi edzőtáborok és a bajnoki szereplés között? A pénz, a jó keret és a jó edző a legfontosabb (persze nem árt némi szerencse sem), és ha mindez adott, akkor sokat tehet hozzá a felkészüléshez egy nyugodt, hó- és fagymentes távollét, erős ellenfelekkel fűszerezve, még lélektanilag is.

Egyébként nem biztos, hogy segít. Ahogy egy csábos babydoll is csak az eleve formás idomokat emeli ki, és vált ki még nagyobb sikert, Gollamra húzva viszonylag keveseket hozna lázba...

AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO FC
20 14 5 1 41–17 +24 47
2. MTK Budapest 20 11 5 4 32–20 +12 38
3. Videoton FC 20 10 5 5 35–15 +20 35
4. Ferencváros 20 9 7 4 35–24 +11 34
5. Debreceni VSC-Teva 20 10 2 8 28–20 +8 32
6. Budapest Honvéd 20 8 4 8 30–30 0 28
7. Diósgyőri VTK 20 7 7 6 19–22 –3 28
8. MVM Paks 20 6 9 5 30–22 +8 27
9. Kaposvári Rákóczi 20 7 5 8 23–25 –2 26
10. Haladás 20 6 8 6 25–20 +5 26
11. Újpest FC 20 6 7 7 27–30 –3 25
12. Pécsi MFC 20 6 7 7 22–26 –4 25
13. KTE-Phoenix Mecano 20 6 6 8 24–30 –6 24
14. Lombard Pápa FC 20 5 5 10 16–33 –17 20
15. Egri FC 20 2 5 13 15–39 –24 11
16. Siófok 20 2 3 15 17–46 –29 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik