Márton a magyar edzők megbecsüléséért, az FTC a triplázásért küzdhet

Vágólapra másolva!
2020.08.13. 13:56
null
A Puskás Akadémia számára újdonság, hogy az új idényben a nemzetközi kupában is helyt kell állnia (Fotó: Dömötör Csaba)
A labdarúgó NB I pénteki rajtját felvezető sorozatunk utolsó részében az előző idény dobogósaival foglalkozunk. A magyar élvonal legértékesebb nyári érkezőjét, a kétmillió euróra taksált Alexandru Balutát is soraiban tudó Puskás Akadémiával; a Márton Gábor személyében magyar edzőt választó, ugyanakkor légiósokat szerződtető Mol Fehérvár FC-vel, valamint a nyáron minden csapatrészben erősítő Ferencvárossal. 

 

PORTUGÁL, BRAZIL ÉS ROMÁN JÁTÉKOS IS ÉRKEZETT – PUSKÁS AKADÉMIA FC

„APuskás Akadémiában fontos szerepet játszottak az egyéniségek, hogy minél jobb kvalitású játékosok kerüljenek a csapatba, az érkező légiósoknak viszont nem mindig voltak hosszú távú céljaik a klubnál és az egyéni érdekeiket a csapatérdek elé helyezték. Az utolsó idényre azonban ez megváltozott, olyan játékosok érkeztek, akik valóban be akartak illeszkedni, kezdett kialakulni egy jó közösség, és ez nagyon sokat számított a pályán, ez is eredményezte, hogy bronzéremmel zártunk.”

Az idézet Hegedüs Lajostól, a Puskás Akadémiánál a bajnoki hajrában talán némileg váratlanul háttérbe szoruló, és végül Paksra szerződött kapustól származik. A klubnál négy évet eltöltő játékos szerint tehát az előző idény dobogós helyezését az eredményezte, hogy olyan légiósok érkeztek tavaly a csapathoz, akik az egyéni érdekeiket alá tudták rendelni a csapatérdekeknek. Ez, illetve a közösségformálás az új idényben is kulcskérdés lehet, ugyanis a nyáron is nagyon különböző futballkultúrákból érkező, eltérő stílusú külföldieket igazolt a klub.

A portugál védő, Joao Nunes a Panathinaikosztól érkezett, a brazil csatár, Weslen Júnior Örményországban játszott legutóbb, míg a román Alexandru Baluta a prágai Slaviától jött, bár a 2019–2020-as idényben a Slovan Liberecnél játszott kölcsönben. A 26 éves Baluta az összes, az NB I-be ezen a nyáron érkezett légiós közül a legismertebb és a Transfermarkt által kétmillió eurós becsült értékével a legértékesebb játékos lehet. Felcsúton elsősorban Gyurcsó Ádámot pótolhatja, aki kölcsönszerződése lejártával visszatért a Hajduk Splithez. A légiósok mellett egy magyar játékost is igazolt a klub, a legutóbb a német Arminia Bielefeld korosztályos csapatában szereplő, 19 éves Kiss Ágostont. Ő és a 22 éves, saját nevelésű Tóth Balázs (aki kilenc meccsen már védett az NB I-ben az előző idényben) oldhatják meg a kapusposztot az új idényben.

A Hornyák Zsolt irányította Puskás Akadémia számára újdonság lehet, hogy az új idényben a nemzetközi kupában is helyt kell állnia – kérdés, a kettős terhelést hogyan bírja a csapat, amely otthon kezdi az idényt a Honvéd ellen. Aztán Kisvárdára látogat, majd az Újpestet fogadja. A PAFC a nyáron négy felkészülési meccset vívott, ebből kettőt megnyert (a Topolya és az Eszék ellen), kettőt elveszített (a Soroksár és a Slovan ellen).

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők: Alexandru Baluta (román, Slavia Praha, legutóbb kölcsönben Slovan Liberec – Csehország), Kiss Ágoston (Haladás, legutóbb kölcsönben Arminia Bielefeld – Németország), Joao Nunes (portugál, Panathinaikosz – Görögország), Weslen Júnior (brazil, Sao Bernardo – Brazília, legutóbb kölcsönben FK Ararat Jereván – Örményország)
Kölcsönbe érkezők: Antonio Mance (horvát, NK Osijek – Horvátország)
Kölcsönből visszatérők: Kiss Tamás (Diósgyőri VTK)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Hegedűs János (Diósgyőri VTK), Hegedüs Lajos (Paksi FC, szabadon igazolhatóként), Sós Bence (Debreceni VSC), Varga József (Debreceni VSC), Ján Vlasko (szlovák, Spartak Trnava – Szlovákia)
Kölcsönbe távozók: Artem Favorov (ukrán, ZTE FC), Madarász Márk (Csákvár, ismét kölcsönbe),Skribek Alen (Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország)
A nyáron távozik, de már bejelentették:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A PUSKÁS AKADÉMIA FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Július 22.: PAFC–Topolya (szerbiai) 1–0 (Kiss T.)
Július 25.: PAFC–Soroksár (NB II) 0–1
Augusztus 1.: PAFC–Slovan Bratislava (szlovák) 1–2 (Plsek)
Augusztus 8.: PAFC–NK Osijek (Eszék, horvát) 3–1 (Knezevic, Plsek, Baluta – 11-esből)

Márton Gáborral folytatódott a keret átalakítása a Mol Fehérvárnál (Fotó: Török Attila)
Márton Gáborral folytatódott a keret átalakítása a Mol Fehérvárnál (Fotó: Török Attila)

ÉRKEZETT HÁROM LÉGIÓS ÉS EGY MAGYAR EDZŐ – MOL FEHÉRVÁR FC

A Mol Fehérvár FC szurkolói alighanem azt várják az új idénytől, hogy újra viszontlássák azt a lendületes és eredményes futballt, amit legutóbb Marko Nikoliccsal produkált a Mol Fehérvár, akkor, amikor bajnok lett a csapat és főtáblára jutott az Európa-ligában. Csakhogy annak már két éve…

Tavaly november óta immár a harmadik edző irányításával készül a csapat – Nikolics és Carrillo után Márton Gáborral –, és folytatódott a keret átalakítása is. A két évvel ezelőtt még meghatározónak számító labdarúgók közül ezúttalVinícius és Georgi Milanov igazolt el (illetve már a tavaszi szezon közben Anel Hadzic is távozott), Juhász Roland és Huszti Szabolcs befejezte a pályafutását. A szerb kapus, Emil Rockov, a brazil szélső, Evandro és a Mezőkövesdről érkezett grúz csatár, Budu Zivzivadze személyében már érkezett három légiós, és nem lenne meglepetés, ha a védelembe még egy negyedik is jönne idővel. Magyar játékost nem igazolt a klub, viszont az előző idény felfedezettjének megválasztott Bolla Bendegúz visszatért a zalaegerszegi kölcsönből, és mivel a jobbhátvéd a ZTE-nél együtt dolgozott Márton Gáborral – tehát a szakember jól ismeri őt –, az új idényben esélyt kaphat a bizonyításra Fehérváron.

Nehéz megjósolni, mire lehet esélye az új idényben a Fehérvárnak, amely a felkészülési időszakban csak egy meccset nyert meg, négyszer ikszelt, s a cseh bajnok Slavia Prahától 3–1-re kikapott. A kerettel kapcsolatban kérdéses, hogyan alakul a jövője a 48-szoros válogatott középpályásnak, Elek Ákosnak és a háromszoros válogatott csatárnak, Futács Márkónak, akik nem kezdhették meg a felkészülést az első csapattal.

Az biztos, Márton Gábornak nagyon sok munkája lesz még a Fehérvárral, hogy játékban, eredményességben újra a két évvel ezelőtti csapatot idézze a mostani együttes. Továbbá az is biztos, nagy felelősséget vállalt, mert négy év után (legutóbb Horváth Ferenc kapott bizalmat a 2015–2016-os idényben) irányíthatja újra magyar edző a fehérváriakat. S ha esetleg nem sikerül felráznia a tavasszal meglehetősen hullámzóan teljesítő csapatot, akkor a következő edzőt már nem biztos, hogy a hazai szakemberek közül választanák ki Fehérváron…

Márton az 1. fordulóban éppen volt csapata, a ZTE otthonában bizonyíthat, majd a fehérváriak a Paksot fogadják.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Evandro da Silva(brazil, CSZKA Szófia – Bulgária), Emil Rockov (szerb, FK Vojvodina – Szerbia), Budu Zivzivadze (grúz, Mezőkövesd)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Bolla Bendegúz (ZTE FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Berecz Zsombor (Mezőkövesd, kölcsön után végleg), Anel Hadzic (bosnyák-osztrák, szabadon igazolható), Huszti Szabolcs (visszavonult), Juhász Roland (visszavonult), Georgi Milanov (bolgár, szabadon igazolható), Mocsi Attila (Haladás), Szabó Bálint (budaörsi kölcsön után Paks, onnan Kaposvár), Tamás Krisztián (zalaegerszegi kölcsön után Bp. Honvéd), Vinícius (brazil-magyar, Club Nacional – Uruguay, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Gundel-Takács Bence (ETO FC Győr), Zsóri Dániel (Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Elek Ákos, Futács Márkó

A MOL FEHÉRVÁR FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
július 25.–augusztus 4., Bükfürdő
Július 25.: Szombathelyi Haladás (NB II)–Mol Fehérvár 0–0
Július 28.: Slovan Bratislava (szlovák)–Mol Fehérvár 2–2 (Stopira, Bambgoye)
Augusztus 1.: Mol Fehérvár–NS Mura (szlovén) 1–1 (Stopira)
Augusztus 4.: Mol Fehérvár–NK Nafta Lendava (Lendva, szlovén, II.) 2–2(Körmendi – öngól, Evandro)
Augusztus 8.: Mol Fehérvár–Újpest FC 1–0 (Hodzic)
Augusztus 8.: Slavia Praha (cseh)–Mol Fehérvár 3–1 (Zivzivadze – 11-esből)

Sokat kísérletezett Szerhij Rebrov, cserélgette a különböző sorokat, több fiatalt is kipróbált (Fotó: fradi.hu/Molnár Ádám)
Sokat kísérletezett Szerhij Rebrov, cserélgette a különböző sorokat, több fiatalt is kipróbált (Fotó: fradi.hu/Molnár Ádám)

TÖBB MINT KILENCVEN ÉV UTÁN TRIPLÁZHATNAK ÚJRA – FERENCVÁROS

A továbbra is Szerhij Rebrov irányította Ferencváros olyasmire készül, amire a labdarúgó NB I történetében 2007 óta nem volt példa, vagyis, hogy egy csapat egymás után háromszor bajnokságot nyerjen. Akkor ez a Debreceni VSC-nek sikerült. A Ferencváros legutóbb több mint kilencven évvel ezelőtt, 1926 és 1928 között tudott triplázni az élvonalban.

Szerhij Rebrov egyébként egy 100 éves rekordot már átadott a múltnak, ugyanis az ukrán szakembert megelőzően külföldi edző kétszer egymás után csak az 1910-es évek végén tudott bajnokságot nyerni a magyar első osztályban. Továbbá egy másik nagy sorozatot is folytathat az FTC, hiszen 2017. április 29., vagyis immár 54 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a bajnokságban.

A Ferencvárosnak ráadásul eddig a nyári átigazolási időszak is remekül sikerült, hiszen az alapemberek közül senki sem távozott, végleg megszerezte a klub a Sahtar Donecktől az előző idény egyik legjobbját, az ukrán Olekszandr Zubkovot (az ugyanakkor meglepő, hogy a szélső múlt szombatig egyetlen edzőmeccsen sem játszott), és minden csapatrészben bővültek Rebrov variációs lehetőségei. A kapuban a 20-szoros válogatott Bogdán Ádámmal, a védelemben a bosnyák válogatott Adnan Kovaceviccsel, a középpályán a Romániából jött francia Aissa Laidounival, a szélen az albán válogatott Myrto Uzunival, a csatársorban a horvát U-válogatott Roko Baturinával.

A felkészülési időszakban szokásához híven sokat kísérletezett Rebrov, cserélgette a különböző sorokat, több fiatalt is kipróbált. Az utolsó két edzőmeccsen, a Koper és a Sturm ellen úgy nyert a csapat, hogy nem kapott gólt, vagyis nincs rossz formában a pénteki örökrangadó előtt, ugyanis az NB II-ből visszajutott MTK otthonában kezdi a bajnokságot. Utána a 2. fordulóban a DVTK (otthon), majd a ZTE (idegenben) következhet, de nem kizárt, hogy a nemzetközi kupaszereplése miatt idén is kér halasztást az FTC.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Roko Baturina (horvát, Dinamo Zagreb – Horvátország, legutóbb kölcsönben NK Bravo – Szlovénia), Bogdán Ádám (Hibernian – Skócia, szabadon igazolhatóként), Adnan Kovacevic (bosnyák, Korona Kielce – Lengyelország, szabadon igazolhatóként),Aissa Laidouni (francia, FC Voluntari – Románia), Myrto Uzuni (albán, NK Lokomotiva – Horvátország), Olekszandr Zubkov (ukrán, Sahtar Doneck – Ukrajna, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Bőle Lukács (ZTE FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Katona Bálint, Kovács Marcell, Nagy Zoltán Olivér, Redzic Damir
Kiszemeltek: Arijan Ademi (északmacedón, Dinamo Zagreb – Horvátország), Veljko Birmancsevics (szerb, FK Csukaricski – Szerbia),
Távozók: Davide Lanzafame (olasz, Bp. Honvéd, kölcsön után végleg), Leandro (brazil-magyar, FTC II), Otigba Kenneth (szabadon igazolható), Silye Erik (mezőkövesdi kölcsön után Vasas)
Kölcsönbe távozók: Szánthó Regő (ZTE FC), Varga Ádám (Soroksár), Vida Kristóf (Soroksár)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Gastón Lódico (argentin, Club Atlético Lanús – Argentína)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Bőle Lukács (ZTE FC), Csonka András (ZTE FC), Mikalaj Szihnyevics (fehérorosz)

A FERENCVÁROS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: július 17–27., Bad Radkersburg (Ausztria); július 30.–augusztus 10., Bad Radkersburg (Ausztria)
Július 21.: FTC–Haladás (NB II) 2–2 (Szánthó, Ramadan)
Július 22.: FTC–MFK Frydek-Místek (cseh, III.) 9–0 (Boli 3, Szánthó 3, Nguen 2, Ramadan)
Július 26.: FTC–NK Brezice (szlovén, II.) 4–0 (Nguen, Katona B., Skvarka, Szihnyevics)
Július 27.: FTC–NK Drava Ptuj (szlovén, II.) 2–2 (Blazic, Szihnyevics)
Augusztus 4.: FTC–Tabor Sezana (szlovén) 1–1 (Sigér)
Augusztus 5.: FTC–FC Koper (szlovén) 2–0 (Boli, Sigér)
Augusztus 8.: FTC–Sturm Graz (osztrák) 1–0 (Varga R.)
Augusztus 9.: FTC–Sparta Praha (cseh) – elmaradt

NB I, 2020–2021
1. FORDULÓ
Augusztus 14., péntek
18.15:
MTK Budapest–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Augusztus 15., szombat
16.30:
Paksi FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
18.35: Zalaegerszegi TE FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Augusztus 16., vasárnap
16.55:
Diósgyőri VTK–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
19.00: Puskás Akadémia–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Augusztus 17., hétfő
19.00:
Budafoki MTE–Kisvárda (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik